Jump to content
Sign in to follow this  
St. Anger

Wielka Ściepa - piwo wędzone torfem

Recommended Posts

"Wielka ściepa" 13,5°blg

Wielkość warki ~31l

Czas gotowania 70'

Prawdopodobne IBU 34,1

 

Zasyp:

Słód pale ale (Weyermann) 3,5 kg

Słód wędzony torfem (Bruntal) 2 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) 0,25 kg

Słód karmelowy 30 (Strzegom) 0,15 kg

Słód żytni 0,1 kg (Steinbach)

 

Przerwy:

 

Słód wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 63°C

63°C - 30'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

35g Marynka (szyszka) - 70'

5g Lubelski (szyszka) - 70'

15g Kohatu (szyszka) - 10'

5g Marynka (szyszka) - 10'

10g Lubelski (szyszka) - 10'

25g Willamette (granulat) - 10'

5g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10'

5g Hallertauer Tradition (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

US-05

 

Uwagi:

 

Piwo uwarzone jako ściepa resztek, które mi zostały. Otwierać po 5-6 miesiącach, nie wcześniej.

Gdy otworzyłem to piwo po 4 tygodniach od zabutelkowania, nie smakowało mi. Odstawiłem więc w kąt i otworzyłem dopiero po 5. Miesiącach, wtedy stało się jednym z moich ulubionych piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.