Skocz do zawartości

Wielka Ściepa - piwo wędzone torfem


St. Anger

Rekomendowane odpowiedzi

"Wielka ściepa" 13,5°blg

Wielkość warki ~31l

Czas gotowania 70'

Prawdopodobne IBU 34,1

 

Zasyp:

Słód pale ale (Weyermann) 3,5 kg

Słód wędzony torfem (Bruntal) 2 kg

Słód karmelowy 600 (Strzegom) 0,25 kg

Słód karmelowy 30 (Strzegom) 0,15 kg

Słód żytni 0,1 kg (Steinbach)

 

Przerwy:

 

Słód wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 63°C

63°C - 30'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

35g Marynka (szyszka) - 70'

5g Lubelski (szyszka) - 70'

15g Kohatu (szyszka) - 10'

5g Marynka (szyszka) - 10'

10g Lubelski (szyszka) - 10'

25g Willamette (granulat) - 10'

5g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10'

5g Hallertauer Tradition (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

US-05

 

Uwagi:

 

Piwo uwarzone jako ściepa resztek, które mi zostały. Otwierać po 5-6 miesiącach, nie wcześniej.

Gdy otworzyłem to piwo po 4 tygodniach od zabutelkowania, nie smakowało mi. Odstawiłem więc w kąt i otworzyłem dopiero po 5. Miesiącach, wtedy stało się jednym z moich ulubionych piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.