Phil 1 Posted February 15, 2014 Witam, właśnie robię pszeniczniaka. Nie jest to moje pierwsze piwo, niestety dzisiaj powierzyłem pierwszy etap koledze Sprawa wygląda tak: na 17l wody dał 3kg pszenicy, 2kg pilzeńskiego oraz 500g municha. Warka robiona na 24l. Po wysłodzeniu na 27l blg jakie się ukazało to ... 6. Wydaje mi się to podejrzanie mało. Jest jakiś sposób żeby je podbić? Może ekstrakt słodowy do gotowania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted February 15, 2014 Kolega wymieszał brzeczkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy właśnie myślę nad dodaniem ekstraktu słodowego do gotowania i podbicie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Exar_Kun 15 Posted February 15, 2014 Wydajność gorzej jak tragiczna, jeśli faktycznie tyle wyszło, to zagotuj to to i zamroź na startery. Nic innego z tego nie będzie. No chyba, że wygotujesz to + ekstrakt słodowy, żeby uzyskać większą gęstość. Quote Share this post Link to post Share on other sites
hynas 0 Posted February 15, 2014 Słody nie były stare ?, czas zacierania odpowiedni ? Ekstrakt możesz dodać, napewno wskrzesi trochę to piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted February 15, 2014 Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy Kontrolne pytanie - co pokazuje spławik w czystej wodzie? Może skala się przesunęła i wszystko jest jak ma być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted February 15, 2014 Sprawdź ballingomierz. Niemożliwe żebyś dostał tak niski blg. No chyba że był słód nieśrutowany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted February 15, 2014 a próbę jodową robił? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy Kontrolne pytanie - co pokazuje spławik w czystej wodzie? Może skala się przesunęła i wszystko jest jak ma być. Jest na 0, zawsze kontroluje przed pomiarem. Nie wiem co chłopak zrobił, czasy były takie: 55 stopni - 15min 64 - 60 min 72 - 10min 78 i wysładzanie Słody powinny być ok, warzyłem tydzień temu z tej samej partii i było dobrze Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 a próbę jodową robił? Robiłem, przyszedłem akurat na końcówkę zacierania Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted February 15, 2014 Wysładzałeś rozumiem do objętości? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 No właśnie tu był mój błąd, dodałem słody na ilość 24l tak więc blg sprawdziłem dopiero kiedy wysładzanie było w strefie "do odparowania". Tak więc zakładam, że to blg odrobinę podskoczy po gotowaniu. Podbiłem trochę ekstraktem zobaczymy co z tego wyjdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted February 15, 2014 A kleikowanie nie jest konieczne przy takiej ilości pszenicy (czy słodu pszenicznego?) do zasypu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
motoswinia 0 1 Items Posted February 15, 2014 Schłodziłeś brzeczkę przed pomiarem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted February 15, 2014 No właśnie, dawałeś słód pszeniczny czy pszenicę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 słód oczywiście Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 Błąd pomiaru chyba był. Po pobraniu próbki po gotowaniu i wystudzeniu blg skoczyło do 14... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted February 15, 2014 Najpewniej próbka była nie wymieszana. Udanej warki życzę :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 Musiała być wymieszana, pomiar był dokonany na tej samej próbce. Przed schłodzeniem było 8 (po podbiciu ekstraktem i zagotowaniu), po schłodzeniu 15 Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 15, 2014 w beersmith jest kalkulator: tools -> hydrometer adjust po wpisaniu 8blg przy 78st (dla kalibracji w 20st) pokazuje 14blg jako rzeczywiste - tak, że wszystko w normie próbki mierz po schłodzeniu do 20st Quote Share this post Link to post Share on other sites
Phil 1 Posted February 15, 2014 Dzięki wielkie Tylko zawsze mierzyłem próbki podczas wysładzania/zaraz po gotowaniu nie wystudzone i wskazywały blg jakie chciałem osiągnąć ... jeśli było to przekłamane w dół tzn. że moje ostatnie warki ALE były mocne Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted February 15, 2014 Dzięki wielkie Tylko zawsze mierzyłem próbki podczas wysładzania/zaraz po gotowaniu nie wystudzone i wskazywały blg jakie chciałem osiągnąć ... jeśli było to przekłamane w dół tzn. że moje ostatnie warki ALE były mocne lub próbka którą pobierałeś zdąrzyła się odpowiednio schłodzić Quote Share this post Link to post Share on other sites
czeburaszka710 60 Posted February 16, 2014 I dla tego większość wcześniej lub póżniej nabywa refraktometr Szybko i bezboleśnie jedna kropelka i wuala Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted July 29, 2014 (edited) Wczoraj warzyłem Weizena, wg. zasypu: Pszeniczny - 2,5kg Pilzneński - 1,5kg Monachijski - 0,3kg Karmelowy 30 - 0,2kg Słody nie były świerze, chyba jakoś z zimy. Dodatkowo chyba pochodziły z tej trefnej partii o słabej wydajności, bo ostatnich kilka warek wyszło poniżej założeń. Dodatkowo nieco się zagapiłem i wysłodziłem 1,5L za dużo. Efektem jest brzeczka o ekstrakcie 10 BLG. Rozważam zakup ekstraktu http://www.gozdawa.o...uperjasny-suchy , sterylne odebranie litra fermentującej brzeczki, zagotowanie z ekstraktem i wrócenie tego do wiaderka (jak najszybciej albo na pseudo cichą, tego jeszcze nie wiem). Do tych 11 BLG przydałoby się podbić ekstrakt, żeby piwo nie było wodniste. Edited July 29, 2014 by santa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted July 29, 2014 I dla tego większość wcześniej lub póżniej nabywa refraktometr Szybko i bezboleśnie jedna kropelka i wuala Tylko żerefraktometr jest tak samo wrażliwy na temperature jak splawik. Quote Share this post Link to post Share on other sites