Jump to content
Phil

Bardzo niskie blg zacieru

Recommended Posts

Witam, właśnie robię pszeniczniaka. Nie jest to moje pierwsze piwo, niestety dzisiaj powierzyłem pierwszy etap koledze :) Sprawa wygląda tak: na 17l wody dał 3kg pszenicy, 2kg pilzeńskiego oraz 500g municha. Warka robiona na 24l. Po wysłodzeniu na 27l blg jakie się ukazało to ... 6. Wydaje mi się to podejrzanie mało. Jest jakiś sposób żeby je podbić? Może ekstrakt słodowy do gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy :) właśnie myślę nad dodaniem ekstraktu słodowego do gotowania i podbicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydajność gorzej jak tragiczna, jeśli faktycznie tyle wyszło, to zagotuj to to i zamroź na startery. Nic innego z tego nie będzie. No chyba, że wygotujesz to + ekstrakt słodowy, żeby uzyskać większą gęstość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody nie były stare ?, czas zacierania odpowiedni ?

Ekstrakt możesz dodać, napewno wskrzesi trochę to piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy

 

Kontrolne pytanie - co pokazuje spławik w czystej wodzie? Może skala się przesunęła i wszystko jest jak ma być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o pomiar blg to dokonałem go ja i jest prawidłowy

 

Kontrolne pytanie - co pokazuje spławik w czystej wodzie? Może skala się przesunęła i wszystko jest jak ma być.

 

Jest na 0, zawsze kontroluje przed pomiarem.

 

Nie wiem co chłopak zrobił, czasy były takie:

55 stopni - 15min

64 - 60 min

72 - 10min

78 i wysładzanie

 

Słody powinny być ok, warzyłem tydzień temu z tej samej partii i było dobrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

a próbę jodową robił?

 

Robiłem, przyszedłem akurat na końcówkę zacierania

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie tu był mój błąd, dodałem słody na ilość 24l tak więc blg sprawdziłem dopiero kiedy wysładzanie było w strefie "do odparowania". Tak więc zakładam, że to blg odrobinę podskoczy po gotowaniu. Podbiłem trochę ekstraktem zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błąd pomiaru chyba był. Po pobraniu próbki po gotowaniu i wystudzeniu blg skoczyło do 14...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiała być wymieszana, pomiar był dokonany na tej samej próbce. Przed schłodzeniem było 8 (po podbiciu ekstraktem i zagotowaniu), po schłodzeniu 15

Share this post


Link to post
Share on other sites

w beersmith jest kalkulator: tools -> hydrometer adjust

po wpisaniu 8blg przy 78st (dla kalibracji w 20st) pokazuje 14blg jako rzeczywiste - tak, że wszystko w normie

 

próbki mierz po schłodzeniu do 20st

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie :) Tylko zawsze mierzyłem próbki podczas wysładzania/zaraz po gotowaniu nie wystudzone i wskazywały blg jakie chciałem osiągnąć ... jeśli było to przekłamane w dół tzn. że moje ostatnie warki ALE były mocne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie :) Tylko zawsze mierzyłem próbki podczas wysładzania/zaraz po gotowaniu nie wystudzone i wskazywały blg jakie chciałem osiągnąć ... jeśli było to przekłamane w dół tzn. że moje ostatnie warki ALE były mocne :)

 

lub próbka którą pobierałeś zdąrzyła się odpowiednio schłodzić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj warzyłem Weizena, wg. zasypu:

 

Pszeniczny - 2,5kg

Pilzneński - 1,5kg

Monachijski - 0,3kg

Karmelowy 30 - 0,2kg

 

Słody nie były świerze, chyba jakoś z zimy. Dodatkowo chyba pochodziły z tej trefnej partii o słabej wydajności, bo ostatnich kilka warek wyszło poniżej założeń. Dodatkowo nieco się zagapiłem i wysłodziłem 1,5L za dużo. Efektem jest brzeczka o ekstrakcie 10 BLG. Rozważam zakup ekstraktu http://www.gozdawa.o...uperjasny-suchy , sterylne odebranie litra fermentującej brzeczki, zagotowanie z ekstraktem i wrócenie tego do wiaderka (jak najszybciej albo na pseudo cichą, tego jeszcze nie wiem). Do tych 11 BLG przydałoby się podbić ekstrakt, żeby piwo nie było wodniste.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dla tego większość wcześniej lub póżniej nabywa refraktometr :P Szybko i bezboleśnie jedna kropelka i wuala ;)

Tylko żerefraktometr jest tak samo wrażliwy na temperature jak splawik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.