Jump to content
Chemik

Za mało nachmielone piwo

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

 

Jako pierwszą warkę z zacieraniem postanowiłem popełnić coś na styl Polish IPA (piwko jest obecnie na 8 dniu burzliwej). Ekstrakt początkowy to 16 BLG. Użyte chmiele, to:

- Marynka 30g, na 60 minut gotowania;

- Lubelski 30 g, na 20 minut;

- Sybilla 15 g, na 10 minut,

- Sybilla 15 g, do chłodzenia;

- na zimno 40 g Sybilli

 

Objętość warki to 19 L.

 

Dzisiaj wykonywałem pomiar BLG (jest już 6 BLG), spróbowałem próbki do pomiaru ekstraktu. Piwko nie posiada takiej goryczki, jakbym sobie życzył, dodam że przed fermentacją była w miarę ok.

I teraz moje pytanie, czy ma sens dodanie na cichą tzw. hop tea (wywar z 15-20 g marynki), aby poprawić goryczkę?

 

Z Góry Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak chcesz zwiększyć goryczkę, to musisz ten chmiel trochę pogotować, żeby się aa zizomeryzowały. Pamiętaj, że w fermentującym piwie goryczka będzie słabiej wyczuwalna niż w gotowym produkcie. Wynika to z obecności cukrów, które zaburzają percepcję goryczy.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj... w moim PIPA po 2 miesiącach była bardzo mocna i ściągająca goryczka, która przykrywała wszystko. Tylko ja miałem 40g na 60' (przy 22L 13BLG) Dodatkowo, póki jest silny aromat chmieli to goryczka też jest lekko przykryta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I teraz moje pytanie, czy ma sens dodanie na cichą tzw. hop tea (wywar z 15-20 g marynki), aby poprawić goryczkę?

Na tym etapie i przy braku doświadczenia, nie jesteś w stanie ocenić goryczki jaka powstanie w piwie dojrzałym. Moim zdaniem proporcje i czasy dodania są dobre. Nic bym nie kombinował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw i niczego nie dodawaj. Będziesz miał punkt odniesienia do przyszłych warek.

A do planowania ilości chmielu polecam jakiś kalkulator - Beersmith, Brewtarget, QBrew, w Toolkicie piwowara też chyba można policzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie, czy zastosowanie do tego typu piw drożdży S-04, jest dobrym wyborem? Czytałem gdzieś, że do piw mocno chmielonych ten typ drożdży jest nie najlepszy, gdyż może pozbawić piwa części aromatów przez strącanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm nie wiem o jakie strącenie może chodzić ale aromaty "ejlowe" przykryją trochę aromaty chmielowe. Dlatego do IPA powinno się stosować drożdże jak najbardziej "czyste" typu: Danstar Nottingham albo Fermentis US-05. Lub jak wolisz płynne to Wyest American Ale (chyba 1056)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro mowa o herbatkach chmielowych, to mam pytanie (jeśli mogę się wtrącić): czy chmieląc brzeczkę podczas gotowania na 120 IBU, możemy za pomocą herbatek chmielowych podbijać ilość zizomeryzowanych alfakwasów (i tym samym goryczkę) czy ich rozpuszczalność w piwie kończy się na 120 IBU?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem nie zwiększy odczucia goryczki, sam lubię eksperymenty więc zachęcam do ich pełnienia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chodzi o to, że powyżej 120 IBU się nie rozpuszcza, tylko o to że powyżej tej wartości ludzkie zmysły nie "widzą" różnicy:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj właśnie otworzyłem pierwszą buteleczkę wcześniej opisywanego "za mało nachmielonego piwka". Goryczka jest dość mocna jednak nie ma uczucia ściągania, znacznie mocniejsza niż przed rozlewem. Dzięki za wszelką pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.