Mariusz_CH 193 2 Items Posted February 14, 2014 (edited) Keda - Czeski Pils Z etykiety: Ekstrakt początkowy: 12 BLG 23. XI. 2013r. Wygląd: Kolor jasno złoty, piwo lekko mętne - mętność jest pewnie wynikiem transportowania piwka. Piana: biała, grubopęcherzykowa, niska, dość szybko opadła do obrączki.. Aromat: chmiel i coś jeszcze (na urquelach fermentowane?) Smak: charakter raczej chmielowy, piwo wytrawne. Wydaje mi się, że piwko powinno mieć bardziej słodowy charakter, ale to zależy od interpretacji stylu przez piwowara. Edited February 16, 2014 by Mariusz_CH 2 elroy and cml reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
keda 1 Posted February 14, 2014 Użyte były urquele i rzeczywiście powinno być bardziej słodowe ale niestety mam bardzo twardą wodę a do czeskiego pilsa powinna być miękka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted February 14, 2014 (edited) Hehehe, wiedziałem, urquele tworzą swój specyficzny posmak i aromat, i go poznałem po roku od rozlewu hehehe. Edited February 14, 2014 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
keda 1 Posted February 14, 2014 hehe nie po roku - 23.11.2013 a nie 23.02 - ale rzeczywiście urquelle są dosyć charakterystyczne - to moje ulubione dolniaki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted February 14, 2014 (edited) Sorki, bezmyślnie zinterpretowałem datę jako luty a nie listopad A Urquele poznam w nocy o północy Edited February 15, 2014 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted February 14, 2014 kapsel nie dociśnięty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wojen 39 1 Items Posted February 18, 2014 (edited) Wygląd - w miarę klarowne, piana drobo i sredniopęcherzykowa, opada do obrączki, skąpo ale oblepia szkło. Aromat - chmiel i rzeczywiście coś jeszcze, na urquelach nie robiłem piwa ale może to to właśnie. Bardzo przyjemny aromat. Smak - chmiel, wyczuwalna goryczka, piwo dość wytrawne, trochę wodniste. Brak podbudowy słodowej, ale tylko trochę, kwestia tego kto co lubi. Pije się przyjemnie. Udane piwo, daję 8,5-9/10 w kategori jasny lager . Edited February 18, 2014 by Wojen Quote Share this post Link to post Share on other sites