buli 3 Posted February 14, 2014 Jakie są Wasze doświadczenia z gipsem piwowarskim i jego dawkowaniem? Na stronach sklepu są podawane różne dawki - np. ok. 4g na 20 litrów wody użytej podczas zacierania, 12g na 25 litrów wody etc. Planuję English IPA i bittera. Warzę na warszawskiej oligocence jakby co:) Czy ilość "litrów wody użytej podczas zacierania" mam rozumieć dosłownie czy obliczając dawkę powinienem uwzględnić również wodę, którą będę wysładzał? 1 Nataliefeem reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szuwar71 42 Posted February 14, 2014 (edited) Dostępne są kalkulatory on line. Np tu http://www.brewersfr...er-calculator/. Musisz jednak znać profil swojej wody z kranu. Edited February 14, 2014 by Szuwar71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
buli 3 Posted February 14, 2014 (edited) Chodzi mi głównie o to czy gips dodaje się tylko do zacierania czy do wody wykorzystywanej do wysładzania też? To wpływa na dawkowanie bo do zacierania pójdzie ok 15l a z wysładzaniem ze 30... Edited February 14, 2014 by buli Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted February 14, 2014 Ja daję do zacieru, żeby zmniejszyć RA. Wodę do wysładzania ew. zakwaszam. Nie wiedząc jaka jest wyjściowa woda ciężko cokolwiek powiedzieć o dawkowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buli 3 Posted February 14, 2014 Ja daję do zacieru, żeby zmniejszyć RA ok, dzięki - to mi wystarczy. dalej sobie policzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted February 14, 2014 coś czuję że do oligoceńskiej to chyba nie trzeba już dawać bo zazwyczaj są one bogate w składniki ,ale mogę się mylić Quote Share this post Link to post Share on other sites