Skocz do zawartości

gips piwowarski - dawkowanie


buli

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są Wasze doświadczenia z gipsem piwowarskim i jego dawkowaniem?

Na stronach sklepu są podawane różne dawki - np. ok. 4g na 20 litrów wody użytej podczas zacierania, 12g na 25 litrów wody etc.

Planuję English IPA i bittera. Warzę na warszawskiej oligocence jakby co:)

 

Czy ilość "litrów wody użytej podczas zacierania" mam rozumieć dosłownie czy obliczając dawkę powinienem uwzględnić również wodę, którą będę wysładzał?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi głównie o to czy gips dodaje się tylko do zacierania czy do wody wykorzystywanej do wysładzania też? To wpływa na dawkowanie bo do zacierania pójdzie ok 15l a z wysładzaniem ze 30...

Edytowane przez buli
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.