Jump to content
Sign in to follow this  
buli

gips piwowarski - dawkowanie

Recommended Posts

Jakie są Wasze doświadczenia z gipsem piwowarskim i jego dawkowaniem?

Na stronach sklepu są podawane różne dawki - np. ok. 4g na 20 litrów wody użytej podczas zacierania, 12g na 25 litrów wody etc.

Planuję English IPA i bittera. Warzę na warszawskiej oligocence jakby co:)

 

Czy ilość "litrów wody użytej podczas zacierania" mam rozumieć dosłownie czy obliczając dawkę powinienem uwzględnić również wodę, którą będę wysładzał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi głównie o to czy gips dodaje się tylko do zacierania czy do wody wykorzystywanej do wysładzania też? To wpływa na dawkowanie bo do zacierania pójdzie ok 15l a z wysładzaniem ze 30...

Edited by buli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję do zacieru, żeby zmniejszyć RA. Wodę do wysładzania ew. zakwaszam.

Nie wiedząc jaka jest wyjściowa woda ciężko cokolwiek powiedzieć o dawkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

coś czuję że do oligoceńskiej to chyba nie trzeba już dawać bo zazwyczaj są one bogate w składniki ,ale mogę się mylić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.