Jump to content
zbynieks

Problem z drożdżami do RISa

Recommended Posts

Nadejszła wiekopomna chwila i na niedzielę zaplanowałem warzenie RISa. Bez ekstremizmów, ale żeby 22 -23 blg miał. Czym zasypać i nachmielić już postanowiłem, pojawił się za to problem z drożdżami. W ubiegły piątek odpaliłem warkę ok. 12 blg na USo5, żeby na niedzielę mieć gęstwę. A tu widać, że jeszcze nie będzie przefermentowane, jeszcze coś tam się w wiadrze dzieje... WObec tego na któy wariant się zdecydować:

a) Mimo, że to jeszcze nie koniec fermentacji burzliwej w niedzielę rano zlać na cichą i użyć gęstwy

b) Uzyć bayanusów g995, które jednakowoż zalecany termin do użycia miały do czerwca, cały czas przechowywane w lodówce. (przy okazji: jak je zapodać najlepiej: robić matkę czy nie, dodawać pożywkę czy nie, czy może jak starter do piwa?

c) Użyć Danstarów albo SO4? Przy okazji: czy można zrobić tak, że uwodnię je dzisiaj i wstawię na mieszadło do niedzieli z brzeczką z ekstraktu?

Pozdrawiam i dziękuję za rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O które Danstary Ci chodzi ? Windsory czy Nottinghamy . Windsory pracują niesłychanie gwałtownie ale też i krótko , mnie po 3 dniach przejechały stouta 15 blg i stanęły na 6 . Czekam jeszcze oczywiście parę dni . Nottinghamów nie znam jeszcze , S04 nie zachwycają . Ja bym RISa zrobił na czymś płynnym i na starterze . Popatrz może na sprawdzone receptury z wiki .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jedne i drugie. Żadnych płynnych nie zdążę skombinować, plan warzenie w niedzielę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko doferemntuje Ci nawet na cichej, o to się nie martw. Z resztą do niedzieli i tak pewnie nic w nim już do zjedzenia nie zostanie. Zbieraj gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania?

Przecież napisał że 12tka: :)

W ubiegły piątek odpaliłem warkę ok. 12 blg na USo5, żeby na niedzielę mieć gęstwę.

Ale pytanie jak najbardziej zasadne: skąd wiesz że jeszcze coś tam fermentuje?

 

Ja również jestem za bramką nr 1 (znaczy rozwiązanie a). Przez przeszło tydzień na pewno (hmm... "na pewno" to nie jest dobre słowo gdy mówimy o drożdżach - powinno być "najprawdopodobniej" ;)) fermentacja jest już zakończona. Gęstwa będzie świeżutka i drożdże z przyjemnością się rzucą na mocniejsze jedzonko. Przygotuj się na duuużą czapę piany. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym użył Wyeast XL 1028 London Ale robiłem na tych drożdzach risa i ris jest ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym użył Wyeast XL 1028 London Ale robiłem na tych drożdzach risa i ris jest ok

Czy to jest odpowiedź na którekolwiek z zadanych pytań? Po co taki post? Co to wnosi do sprawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania?

Przecież napisał że 12tka: :)

W ubiegły piątek odpaliłem warkę ok. 12 blg na USo5, żeby na niedzielę mieć gęstwę.

Ale pytanie jak najbardziej zasadne: skąd wiesz że jeszcze coś tam fermentuje?

 

Ja również jestem za bramką nr 1 (znaczy rozwiązanie a). Przez przeszło tydzień na pewno (hmm... "na pewno" to nie jest dobre słowo gdy mówimy o drożdżach - powinno być "najprawdopodobniej" ;)) fermentacja jest już zakończona. Gęstwa będzie świeżutka i drożdże z przyjemnością się rzucą na mocniejsze jedzonko. Przygotuj się na duuużą czapę piany. :)

 

 

Sądzę, że fermentuje, albowiem jest jeszcze z 1-2 cm piany i coś tam bulgoce. Bulgotanie - wiadomo - zmyła, ale piana taka gustowna dalej na wierzchu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz suche s-04 śmiało możesz na nich robić tylko uwodnij wcześniej z małą ilością glukozy lub cukru.

RIS wychodzi na nich poprawny, a nawet dobry :). Na tych drożdżach mój RIS zajął 2 miejsce w Lublinie.

Edited by Kamilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

snapback.pngUżytkownik pershi dnia 14 luty 2014 - 08:54 napisał

 

 

A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania?

 

Przecież napisał że 12tka: :)

Mało precyzyjnie napisałem :D Interesuje mnie obecny poziom BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

US-05 dlugo zostawiaja piane. Nastawiles w ubiegly piatek, u mnie po tygodniu fermentacji na tych drozdzach piana dopiero zaczyna (zaczyna!) opadac. Zlewaj, bedzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz suche s-04 śmiało możesz na nich robić tylko uwodnij wcześniej z małą ilością glukozy lub cukru.

 

RIS wychodzi na nich poprawny, a nawet dobry :). Na tych drożdżach mój RIS zajął 2 miejsce w Lublinie.

Również mogę potwierdzić, że te drożdże dają radę w RISie. Nie dodawałem nawet dodatkowej gęstwy przy butelkowaniu, a i tak pięknie piwo się nagazowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do takiej właśnie wersji się zaczynam skłaniać. Rano w niedzielę albo w sobotę wieczorem odbiorę gęstwę z USO5 i wrzucę na mieszadło z odrobiną brzeczki. Problem, że kolbę mam tylo dwulitrową i już raz mi gęstwa pierwszej nocy wybrała wolność, ale jak w niedzielę wstawię rano to do wieczora coś tam się jeszcze namnoży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy nie lepiej sprawdzić gęstość brzeczki?

Może już jest po wszystkim i można użyć gęstwę bez konieczności przygotowania startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można też go nieco zmodyfikowć - pobrać "gęstwę" z kończącego fermentację piwa i zrobić z niej starter.

starter?

 

pobrana gęstwa dzień wcześniej przed planowanym warzeniem i praca zacznie się w ciągu 1-2 godz.

 

Albo najlepiej zlej sobie piwo na cichą a do tego samego wiadra do będzie gęstwa wlej risa.

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze mozesz po zlaniu na cicha piwa dodac do niej troche zebranej gestwy aby miec pewnosc ze Ci dofermentuje do konca a praktycznie cala reszte gestwy zadac do risa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.