michalm 0 Posted February 13, 2014 Witam, W weekend zabieram się za pierwsze piwo. Zakupiłem zestaw surowców do belgijskiego pale ale, ale instrukcja dołączona do paczki zbiła mnie z tropu : https://www.dropbox.com/s/6slfvr48vp4sirl/2014-02-13%2023.28.09.jpg Obejrzałem kilka filmików na youtube, zapoznałem się z instrukcjami na wiki i szczerze mówiąc nie dostrzegłem nigdzie instrukcji z opcją dolewania wody podczas zacierania. Czy w tym wypadku postępować wedle instrukcji, czy może polecicie sensowną alternatywę ? Bardzo bym nie chciał za 2 miesiące być mocno zawiedziony smakiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Magneto 13 1 Items Posted February 13, 2014 (edited) Wszystko jest w porządku, to jest zwyczajne zacieranie infuzyjne,( infuzja czyli wlewanie) czyli temp podnosi sie poprzez dolewanie porcji wody o określonej temperaturze, tak zaciera się np w lodówkach turystycznych gdzie nie ma możliwości podgrzewania zacieru np gazem czy grzałkami. Na wiki nawet jeśli jest napisane, że zacieranie ktoś robił infuzyjne to najczesciej pod tym pojęciem kryje się zacieranie temperaturowe poprzez podgrzewanie zacieru grzałką elektryczną bądź na taborecie gazowym czy tez kuchence. Edited February 13, 2014 by Magneto Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kospi 3 Posted February 14, 2014 Wlasnie rozpijamy to belgijskie pale ale dokladnie wg tej receptury. Wyszło bardzo dobre - wszyscy chwalą. Co do dolewania wody to mam porównanie, drugie piwo dry stout zrobilem podgrzewajac jedna ilosc wody i powiem tak z dolewaniem odpowiednio goracej jest o wiele wygodniej i szybciej uzyskuje sie odpowiednie temperatury. Choc mam bardzo dobry garnek i dwa palniki to jednak jest troche zabawy przy podgrzaniu - dolewanie jest lepsze oczywiscie moim zdaniem Quote Share this post Link to post Share on other sites
micd84 3 Posted February 14, 2014 Rozumiem że podgrzewasz przez dolewanie wrzątku? W jaki sposób go dolewasz, naraz ale powoli czy mniejszymi porcjami? W jakich odstępach czasu? Planuję wybróbować tą metodę zamiast podgrzewania palnikiem. Znalazłem już w pliku PPPP formuły na obliczanie ile trzeba dolać wrzątku do danej ilości wody. Interesuje mnie jeszcze od jakiej proporcji wody do słodu zaczynasz zacieranie przed dolewaniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kospi 3 Posted February 14, 2014 zrobilem dokladnie tak jak w instrukcji z linka pare postow wczesniej. Oczywiscie odrobine sie wspomagalem palnikami ale raczej nie musialem za wiele poprostu w przerwie delikatnie mi opadala temperatura - warze w garze ktory nie ma izolacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalm 0 Posted February 14, 2014 koniec pracy : ) jestem szczęśliwy że "jakoś się udało". Najgorzej było doprowadzić ponad 20 l do wrzenia. Zrobiłem wedle przepisu, teraz czekamy : ) Quote Share this post Link to post Share on other sites