Jump to content
Sign in to follow this  
Grzecholina

Browar domowy "Pod Orzechem"

Recommended Posts

Dziś 1 warka zacierana ( trzech poprzednich z brewkitów nie liczę )

 

Full Aroma Hops, Carlberg

produkty z Centrum Piwowarstwa z Opola

- słód pizeński 4 kg

- chmiel goryczkowy "magnum" (sysunie) dałem 20 g na całe 90'

- chmiel aromatyczny "lubelski" (sysunie) 40 g po 45' potem jeszcze 13 g 5' przed końcem

 

Zacieranie: Dnia 21.01.2014 godz. 10:00

Garnek emalia nówka pojemność 30 L , kuchnia gazowa (domowa)

woda kranówka ciepła 14 L miała 45o

do tego poszedł słód i podgrzane do 61o ciągle mieszać zwłaszcza po dnie (tak mi wychodziło: wzrost o 1o to około 1' grzania)

przerwa 10' ale po 4' jeszcze 1' grzania bo temperatura spadła do 60o

Następnie grzanie do 72' nadal mieszać nie nerwowo powoli

Przerwa w tej temperaturze przez 45' ,kilka razy podgrzewałem po około 1' bo spadało do 70'

po pół godzinie próba jodowa była już ok (nie barwiło się pozostawało żółte)

Wygrzałem jeszcze do 76o i po 10' przełożyłem zacier do filtratora (wężyk z oplotu)

Odczekałem jeszcze 10' i rozpocząłem filtrację (męty leciały przez jakieś 1,5 L)

Do wysładzania użyłem 8 L wody 78'. ( Zmierzyłem Blg wyszło 13 )

Po chmieleniu po 90' Blg wyszło 15. Dolałem 3,5 L wody przegotowanej i Blg doszło do 12,5

Poem garnek powędrował na dwór -5o zbicie temp. do 20o ( godz. 20:00 )

Przelałem z garnka do butli fermentacyjnej przy użyciu wężyka ostrożnie przez filtr z jałowej gazy zatrzymywały się na nim fragmenty chmielowych szyszek. Dodałem drożdże Safale S-04 które na godzinę wcześniej wsypałem do 250 ml wody 20'. Butle ustawiłem w pomieszczeniu 20o i godz. 21:00 :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.