Jump to content
marki36

Gozdawa Pale Ale

Recommended Posts

Witam.

Własnie wczoraj zlałem moją dopiero 4 warkę - Gozdawa Pale Ale.

Troszkę niepokoi mnie jej metny wygląd...

W sumie do brewkitu użyłem zamiast cukru glukozy z ekstraktem 50/50% a do refermentacji tylko glukozy.

Po zadrożdżeniu brzeczki start fermentacji ruszył po ok 6-12h i trwał intensywnie 24h i 12h już delikatniej. Początkowe °Blg wynosiło 22 , po zakonczeniu fermentacji, tj. po 7 dniach 1 °Blg, więc uznałem za zakończoną i zlałem do butelek.

Po 24h w temp pokojowej nadal mętne, w smaku było ok, nawet przyjemne.

Moje pytanie czy to, w co mocno wierze , się wyklaruje z czasem, czy jednak taki urok tego piwa, czy moze coś źle poszło... ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

. Początkowe °Blg wynosiło 22 , po zakonczeniu fermentacji, tj. po 7 dniach 1 °Blg,

:O

 

Każde twoje piwo po 24h od butelkowania była już klarowne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to za kit ? że uzyskałeś 22 blg i co to za drożdże, że zeszły z 22 do 1 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

co to za kit ? że uzyskałeś 22 blg i co to za drożdże, że zeszły z 22 do 1 ?

 

Drożdże dołączone do puszki " Gozdawa Pale Ale", nie pamietam nazwy, cukromierz z biowinu do Piwa i wina pokazał takie wskazania, więc nie wiem jak to działa, ale tak wyszło... Po 5 dniach pokazywał jeszcze 5 °Blg, dzień przed zlaniem, już na granicy 1-2 °Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każde twoje piwo po 24h od butelkowania była już klarowne?

 

nie chodzi mi o to że ma być już klarowne, ale tutaj wydaje mi się że jest b. metne, ale poczekam, jestem z ludzi cierpliwych więc dam radę, a że napisałem, to tylko z czystej ciekawości....

Share this post


Link to post
Share on other sites

cukromierz z biowinu do Piwa i wina pokazał takie wskazania

To ile litrów tego piwa zrobiłeś bo jeśli ok 20 to początkowo w nim powinno być ponad 4 kg cukrów, a niby skąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co wchodziło w skład tego zestawu? bo jakoś nie mogę uwierzyć w te 22blg

 

Brew - kit Gozdawa Pale Ale:

- ekstrakt słodowy i ekstrakt chmielowy - 1.7kg

- drożdże górna fermentacji - 7g dołączone do puszki oraz zamiast cukru - Polepszacz Gozdawa - Ekstrakt 50% / Glukoza 50% i to wszystko...

Może zamiast polepszacza trzeba było zwykłą glukozę zadać ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ile litrów tego piwa zrobiłeś bo jeśli ok 20 to początkowo w nim powinno być ponad 4 kg cukrów, a niby skąd?

Wyszło dokładnie 23 litry.... Dwa razy sprawdzałem cukromierzem czy tyle jest, kontrola cukromierza czy poprawnie pokazuje w wodzie i tyle wyszło... na skali wykazało zacukrzenie takie jak dla wina :)

Edited by marki36

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak uważam, poza tym nie znam drożdży, które z 22 zjadą do 1, czyżbym się mylił ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to w/g BS2 to miałeś 11blg :D coś cię oszukało "szkiełko lub oko". Fizyki/chemii nie oszukasz

 

to ten cukromierz : post-8202-0-31339400-1392301846_thumb.jpg i skala na nim... poprzednie warki robiłem, pokazywało ok 11, zgadzam się z tym, a tym razem nie...

Pokazało na granicy żółtego i czerwonego, co dało ok 22...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz ile na wodzie pokazuje, może skala sie przesunęła.

sprawdziłem - w wodzie "0" pojazuje więc chyba jest sprawny...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest jeszcze opcja, że źle rozmieszałeś i do pomiaru wziąłeś trochę "gęściejsze" wtedy 22 BLG jest możliwe ale ja na Twoim miejscu zrobiłbym roztwór porównawczy z 22g cukru i 78g wody i zobacz co Ci pokaże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ekstrakt słodowy i ekstrakt chmielowy - 1.7kg

po 1,7 kg czy razem 1,7kg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to nie ma takiej opcji :(

Fizyka to nauka ścisła i ciężko ją oszukać.

Coś Cię oszukuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, poczekamy , zobaczymy co będzie z moim Pale Ale ;) a przy następnym nastawie przypilnuję dokładnie pomiarów :)

A może ktoś jeszcze robił jakieś dobre piwko z Gozdawy ?? Coś polecacie ??

Narazie etap brewkitów, ale chętka na warzenie od podstaw coraz większa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne, że nie ma co płakać bo w przypadku warek z brewktów pomiary gęstości są tylko kontrolą (wszystko można policzyć).

W przypadku warek z zacieraniem jednak pomiary są dość istotne i trzeba to mieć opanowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, poczekamy , zobaczymy co będzie z moim Pale Ale ;) a przy następnym nastawie przypilnuję dokładnie pomiarów :)

A może ktoś jeszcze robił jakieś dobre piwko z Gozdawy ?? Coś polecacie ??

Narazie etap brewkitów, ale chętka na warzenie od podstaw coraz większa :)

Koźlak jest rewelacyjny (tylko koniecznie zrobić mniej niż 23l), pszeniczne też jest bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura mierzonej brzeczki też ma znaczenie. Ja zacząłem od razu od zacierania dlaczego? ano przyrównałem sobie piwo z brewkitu do zacieranego jak sok z syropu do soku wyciskanego z pomarańczy - niby to samo a jednak smakuje inaczej. Podejrzewam, że brewkity są wzmacniane cukrem w jakimś stopniu. Do czego zmierzam... zacieranie nie jest tak trudne jak go malują na pewno dasz radę olej te syropy i wyciskaj z pomarańczy :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiąc to Pale Ale 1,7kg puszka chmielona + 1 kg glukozy otrzymałem 21L o wartości 11 Blg, drożdże w zestawie PAY-7, to trochę dziwnie wysoka ta wartość wyszła jak na moje spostrzeżenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.