marki36 2 Posted February 13, 2014 Witam. Własnie wczoraj zlałem moją dopiero 4 warkę - Gozdawa Pale Ale. Troszkę niepokoi mnie jej metny wygląd... W sumie do brewkitu użyłem zamiast cukru glukozy z ekstraktem 50/50% a do refermentacji tylko glukozy. Po zadrożdżeniu brzeczki start fermentacji ruszył po ok 6-12h i trwał intensywnie 24h i 12h już delikatniej. Początkowe °Blg wynosiło 22 , po zakonczeniu fermentacji, tj. po 7 dniach 1 °Blg, więc uznałem za zakończoną i zlałem do butelek. Po 24h w temp pokojowej nadal mętne, w smaku było ok, nawet przyjemne. Moje pytanie czy to, w co mocno wierze , się wyklaruje z czasem, czy jednak taki urok tego piwa, czy moze coś źle poszło... ?? 1 Nataliefeem reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted February 13, 2014 . Początkowe °Blg wynosiło 22 , po zakonczeniu fermentacji, tj. po 7 dniach 1 °Blg, :O Każde twoje piwo po 24h od butelkowania była już klarowne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olgierd 17 Posted February 13, 2014 co to za kit ? że uzyskałeś 22 blg i co to za drożdże, że zeszły z 22 do 1 ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 co to za kit ? że uzyskałeś 22 blg i co to za drożdże, że zeszły z 22 do 1 ? Drożdże dołączone do puszki " Gozdawa Pale Ale", nie pamietam nazwy, cukromierz z biowinu do Piwa i wina pokazał takie wskazania, więc nie wiem jak to działa, ale tak wyszło... Po 5 dniach pokazywał jeszcze 5 °Blg, dzień przed zlaniem, już na granicy 1-2 °Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 Każde twoje piwo po 24h od butelkowania była już klarowne? nie chodzi mi o to że ma być już klarowne, ale tutaj wydaje mi się że jest b. metne, ale poczekam, jestem z ludzi cierpliwych więc dam radę, a że napisałem, to tylko z czystej ciekawości.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 13, 2014 Co wchodziło w skład tego zestawu? bo jakoś nie mogę uwierzyć w te 22blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 13, 2014 cukromierz z biowinu do Piwa i wina pokazał takie wskazania To ile litrów tego piwa zrobiłeś bo jeśli ok 20 to początkowo w nim powinno być ponad 4 kg cukrów, a niby skąd? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 Co wchodziło w skład tego zestawu? bo jakoś nie mogę uwierzyć w te 22blg Brew - kit Gozdawa Pale Ale: - ekstrakt słodowy i ekstrakt chmielowy - 1.7kg - drożdże górna fermentacji - 7g dołączone do puszki oraz zamiast cukru - Polepszacz Gozdawa - Ekstrakt 50% / Glukoza 50% i to wszystko... Może zamiast polepszacza trzeba było zwykłą glukozę zadać ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 (edited) To ile litrów tego piwa zrobiłeś bo jeśli ok 20 to początkowo w nim powinno być ponad 4 kg cukrów, a niby skąd? Wyszło dokładnie 23 litry.... Dwa razy sprawdzałem cukromierzem czy tyle jest, kontrola cukromierza czy poprawnie pokazuje w wodzie i tyle wyszło... na skali wykazało zacukrzenie takie jak dla wina Edited February 13, 2014 by marki36 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 13, 2014 to w/g BS2 to miałeś 11blg coś cię oszukało "szkiełko lub oko". Fizyki/chemii nie oszukasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biotit 16 Posted February 13, 2014 Też tak uważam, poza tym nie znam drożdży, które z 22 zjadą do 1, czyżbym się mylił ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 to w/g BS2 to miałeś 11blg coś cię oszukało "szkiełko lub oko". Fizyki/chemii nie oszukasz to ten cukromierz : i skala na nim... poprzednie warki robiłem, pokazywało ok 11, zgadzam się z tym, a tym razem nie... Pokazało na granicy żółtego i czerwonego, co dało ok 22... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mrblaha 31 1 Items Posted February 13, 2014 Zobacz ile na wodzie pokazuje, może skala sie przesunęła. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 Zobacz ile na wodzie pokazuje, może skala sie przesunęła. sprawdziłem - w wodzie "0" pojazuje więc chyba jest sprawny... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Malinowy 117 1 Items Posted February 13, 2014 jest jeszcze opcja, że źle rozmieszałeś i do pomiaru wziąłeś trochę "gęściejsze" wtedy 22 BLG jest możliwe ale ja na Twoim miejscu zrobiłbym roztwór porównawczy z 22g cukru i 78g wody i zobacz co Ci pokaże. 1 marki36 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 13, 2014 ekstrakt słodowy i ekstrakt chmielowy - 1.7kg po 1,7 kg czy razem 1,7kg? Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 po 1,7 kg czy razem 1,7kg? razem w jednej puszce : Pale Ale Brewkit 1,7kg Gozdawa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 13, 2014 No to nie ma takiej opcji Fizyka to nauka ścisła i ciężko ją oszukać. Coś Cię oszukuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marki36 2 Posted February 13, 2014 Ok, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, poczekamy , zobaczymy co będzie z moim Pale Ale a przy następnym nastawie przypilnuję dokładnie pomiarów A może ktoś jeszcze robił jakieś dobre piwko z Gozdawy ?? Coś polecacie ?? Narazie etap brewkitów, ale chętka na warzenie od podstaw coraz większa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 13, 2014 Jasne, że nie ma co płakać bo w przypadku warek z brewktów pomiary gęstości są tylko kontrolą (wszystko można policzyć). W przypadku warek z zacieraniem jednak pomiary są dość istotne i trzeba to mieć opanowane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mikun87 13 Posted February 13, 2014 Ok, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, poczekamy , zobaczymy co będzie z moim Pale Ale a przy następnym nastawie przypilnuję dokładnie pomiarów A może ktoś jeszcze robił jakieś dobre piwko z Gozdawy ?? Coś polecacie ?? Narazie etap brewkitów, ale chętka na warzenie od podstaw coraz większa Koźlak jest rewelacyjny (tylko koniecznie zrobić mniej niż 23l), pszeniczne też jest bardzo dobre. 1 marki36 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kospi 3 Posted February 13, 2014 Temperatura mierzonej brzeczki też ma znaczenie. Ja zacząłem od razu od zacierania dlaczego? ano przyrównałem sobie piwo z brewkitu do zacieranego jak sok z syropu do soku wyciskanego z pomarańczy - niby to samo a jednak smakuje inaczej. Podejrzewam, że brewkity są wzmacniane cukrem w jakimś stopniu. Do czego zmierzam... zacieranie nie jest tak trudne jak go malują na pewno dasz radę olej te syropy i wyciskaj z pomarańczy 1 marki36 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
maly375 0 Posted February 13, 2014 Ja robiąc to Pale Ale 1,7kg puszka chmielona + 1 kg glukozy otrzymałem 21L o wartości 11 Blg, drożdże w zestawie PAY-7, to trochę dziwnie wysoka ta wartość wyszła jak na moje spostrzeżenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted February 13, 2014 Nie dziwna, a zdecydowanie niemożliwa . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gozdawa 28 Posted February 16, 2014 Koledzy, polecam Golden Ale. Moim prywatnym zdaniem jest naprawde fajne i dobrze się udaje. Quote Share this post Link to post Share on other sites