Jump to content
Sign in to follow this  
bart3q

Piwo pszeniczne o czerwonym kolorze

Recommended Posts

Hej.

Mam już kilka pszenic, ze sprawdzonego przepisu Anteksa z wiki. http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(Anteks)

 

Tym razem chciałbym przyciemnić to piwo, tak żeby miało czerwony kolor. Nie wiem jednak jakim słodem to zrobić.

Przy jasnych karmelowych boję się dużego ich udziału w zasypie, i smaków karmelowych, dużej pełni piwa. Z drugiej strony słody o wysokim EBC mogą wnieść posmaki palone, itp.

 

Chciałbym uzyskać zwykłą, lekką wytrawną pszenicę.

Na razie plan mam taki:

 

Słody:

pilzneński strzegom 1kg

pszeniczny czerwony briess 2,8kg (na stronie producenta znalazłem info że ma ok. 5 ebc)

karmelowy 600 strzegom 0,2 kg

 

Zacieranie i chmielenie standard:

 

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

 

25g Lubelski - 60min

 

Drożdże wb-06

 

Brewtarget na 20l wylicza mi z tego 15,3 EBC

 

Co o tym przepisie sądzicie? Może jednak dać inny karmelowy?

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carared?

 

Coś mi w głowie chodzi strzegom bursztynowy jeszcze...

Edited by marcin_l85

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carared lub strzegom czerwony - brewtarget mi mówi że musiałbym dodać go 2 kg żeby mieć 14 EBC. Trochę dużo ;)

 

Edit: Sorry Brewtarget wypluwa wartość koloru w SRM. Trochę dziwne, bo wprowadza się kolor słodów w EBC...

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi do przyciemnienia wielozbożowego z przewagą pszenicy, poradzono użycie słodu monachijskiego, albo dodanie ciemnego karmelu do filtracji. Wybór padł na Monacha, ale warzenie jeszcze czeka, więc nie powiem nic o efekcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może taki słód się przyda? ;) Nie ma żadnego opisu, także nie wiem czy to pszeniczny karmelowy, czy wynalazek siakiś zza oceanu. Barwy też nie ma także ciężko cokolwiek napisać. Może ktoś ma specyfikację i pomoże.

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-karmelowe/1222-slod-pszeniczny-czerwony-briess.html

 

albo tak podziałać?

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/slody-pszeniczne/595-slod-carawheat-weyermann.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym uzyskać zwykłą, lekką wytrawną pszenicę.

To nie ma co się pchać w karmele, tylko użyć możliwie najciemniejszego barwiącego. W tak małej ilości nie będzie miał wpływu na smak i zapach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeszcze nie używałem ale planuję walnąć do kolejnej warki IRA RED X - zobaczymy jak sobie radzi z nadawaniem czerwonego koloru...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wykorzystał paloną pszenicę ( http://www.slodowniastrzegom.pl/produkt/pszenica-prazona-1000-ebc-1kg ) do uzyskania czerwonego koloru. Karmel 600 daje dość wyraźne nuty karmelowe ja w IRA mam ładny czerwony kolorek (około 30EBC) ale karmel jest baaardzo wyczuwalny wręcz piwo jest zbyt karmelowe mimo, że było go tylko 0,2kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może zrób tak jak w IRA, 50g jęczmienia palonego+ carared. Do tego standardowy zasyp pszenicznego. Chociaż w sumie to taki dunkel wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może taki słód się przyda? ;) Nie ma żadnego opisu, także nie wiem czy to pszeniczny karmelowy, czy wynalazek siakiś zza oceanu. Barwy też nie ma także ciężko cokolwiek napisać. Może ktoś ma specyfikację i pomoże.

 

http://twojbrowar.pl...ony-briess.html

 

albo tak podziałać?

 

http://twojbrowar.pl...-weyermann.html

O tym red wheat napisałem w pierwszym poście - on ma około 5 EBC

Tego drugiego natomiast musiałbym dodać 1kg dla koloru piwa 30 EBC

 

jeszcze nie używałem ale planuję walnąć do kolejnej warki IRA RED X - zobaczymy jak sobie radzi z nadawaniem czerwonego koloru...

Ten też ma mało EBC, musiałbym go dużo dodać...

 

Może zrób tak jak w IRA, 50g jęczmienia palonego+ carared. Do tego standardowy zasyp pszenicznego. Chociaż w sumie to taki dunkel wychodzi.

A czemu carared a nie sam palony jęczmień?

 

Kombinowałbym tak, że zamiast pilzneńskiego dałbym monacha + odrobinę palonego jęczmienia.

Jak wyżej, jeśli już palony jęczmień to czemu monach?

 

100 % monach daje kolor takiego kasztana wyjętego z tego zielonego z kolcami, jak wysłodzisz w 62 st to niewiele będzie go czuć w smaku.

Wysładzanie w niższej temperaturze wpływa na smak? Ciekawe, tego nie wiedziałem. Tutaj nawet jakbym dał monacha zamiast pilsa to i tak będzie go za mało na cały zasyp...

 

Ja bym wykorzystał paloną pszenicę ( http://www.slodownia...na-1000-ebc-1kg ) do uzyskania czerwonego koloru. Karmel 600 daje dość wyraźne nuty karmelowe ja w IRA mam ładny czerwony kolorek (około 30EBC) ale karmel jest baaardzo wyczuwalny wręcz piwo jest zbyt karmelowe mimo, że było go tylko 0,2kg.

A czemu akurat pszenicę a nie jęczmień? Będzie jakaś różnica?

 

Chciałbym uzyskać zwykłą, lekką wytrawną pszenicę.

To nie ma co się pchać w karmele, tylko użyć możliwie najciemniejszego barwiącego. W tak małej ilości nie będzie miał wpływu na smak i zapach.

 

Pomysł z zastosowaniem samego palonego mi się podoba. Tym bardziej że wyczytałem w wiki, że można go ekstrahować w zimnej wodzie, i wtedy podczas warzenia dodać tej zimnej wody tyle, aż kolor będzie nam odpowiadał. Tylko lepszy będzie palony jęczmień czy słód jęczmienny?

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czemu akurat pszenicę a nie jęczmień? Będzie jakaś różnica?

 

Nie będzie różnicy ale jak pszeniczne to pszenica ;)

Palona pszenica różni się tym od palonego jęczmienia tym, że nie ma łuski. Przypalona łuska daje duże tej charakterystycznej dla np. stoutów paloności. Ale gdyby dawać w ilości jak do Irlandzkiego Czerwonego to i tak nie będzie różnicy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Stary patent na piwo czerwone to 3% karmel jasny+3% karmel ciemny Strzegom. Nie pamiętam dokładnie barwy ale kiedyś nie było tylu karmeli co teraz. Był jasny i ciemny. Chyba była to 150 i 600-tka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

snapback.pngUżytkownik Wilkor dnia 13 luty 2014 - 14:47 napisał

 

 

Może zrób tak jak w IRA, 50g jęczmienia palonego+ carared. Do tego standardowy zasyp pszenicznego. Chociaż w sumie to taki dunkel wychodzi.

 

A czemu carared a nie sam palony jęczmień?

 

Gdyż ponieważ słyszałem iż carared nie tyle daje czerwień co ją wzmacnia. Eksperymentowałem z nim oraz innymi karmelami, bez jęczmienia palonego. Efekt:

dscn0098.jpg?w=627&h=836

Edited by Wilkor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wilkor a ile i jakich innych karmelowych użyłeś?

Fidoangel fajna receptura, dzięki, wykorzystam ją na pewno, nie wiem czy akurat w tym piwie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To było takie piwo:

 

Amercian (Red) IPA 15 BLG

Słód pale ale 5,5-7,5 EBC Weyermann ®) – 3,5 kg 58,33%

Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann ® – 1,5 kg 25%

Słód Carared ® 40-50 EBC Weyermann ® - 0,6kg 10%

Słód karmelowy ciemny Caraaroma ® 300-400 EBC Weyermann ® - 100g 1,66%

Słód melanoidynowy (parzony) 60-80 EBC Weyermann ® - 150g 2,5%

Słód Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann ® - 150g 2,5%

Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g

Edited by Wilkor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stary patent na piwo czerwone to 3% karmel jasny+3% karmel ciemny Strzegom. Nie pamiętam dokładnie barwy ale kiedyś nie było tylu karmeli co teraz. Był jasny i ciemny. Chyba była to 150 i 600-tka.

 

Karmelowy ciemny to była jednak 300

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Stary patent na piwo czerwone to 3% karmel jasny+3% karmel ciemny Strzegom. Nie pamiętam dokładnie barwy ale kiedyś nie było tylu karmeli co teraz. Był jasny i ciemny. Chyba była to 150 i 600-tka.

 

Karmelowy ciemny to była jednak 300

 

Ostatnio kupiłem i śrutowałem 300 i wygladała na sporo jaśniejszą niż stary "ciemny strzegom" Jednak to było coś ciemniejszego.

 

Edyta: w sobotę zapytam starych repów co to było, dam znać...

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wiki się zachowało:

http://www.wiki.piwo...karmelowy_jasny

 

karmelowy jasny

Strzegom, Litovel 80-150 EBC. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych i ciemnych. Może stanowić do 30% zasypu.

 

karmelowy ciemny

Litovel 197 EBC – Bardzo aromatyczny słód karmelowy. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych, ciemnych Strzegom 540-850 EBC. Bardzo ciemny słód, nie wnoszący jednak posmaków przypalonych. Polecany jako dodatek do piw ciemnych.

 

Czyli wychodzi że jasny to 120, a ciemny 600.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem o jaką czerwień Ci dokładnie chodzi, ale do weizena zamiast pilzneńskiego sypnąłem wiedeński i wyszło takie brudno złote/pomarańczowe. Jakby to jakąś małą ilością karmelu dobarwić, to byś mógł uzyskać bardziej krwisty efekt. Fotki z telefonu w dniu rozlewu:

 

 

Vienna weizen

Vienna weizen

Edited by jackson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wiki się zachowało:

http://www.wiki.piwo...karmelowy_jasny

 

karmelowy jasny

Strzegom, Litovel 80-150 EBC. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych i ciemnych. Może stanowić do 30% zasypu.

 

karmelowy ciemny

Litovel 197 EBC – Bardzo aromatyczny słód karmelowy. Polecany do piw czerwonych, bursztynowych, ciemnych Strzegom 540-850 EBC. Bardzo ciemny słód, nie wnoszący jednak posmaków przypalonych. Polecany jako dodatek do piw ciemnych.

 

Czyli wychodzi że jasny to 120, a ciemny 600.

 

Zwracam honor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.