Jump to content
marcin3991

Ile drożdży potrzebuję do fermentacji Porteru Bałtyckiego 22Blg?

Recommended Posts

Nie chce zakładać nowego wątku dla jednego prostego pytania, dlatego zapytam tutaj:

Z okazji dobrych temperatur w piwnicy mamy zamiar uwarzyć portera 22 na drożdżach w34/70 albo s-23, i mam pytanie, czy jedna saszetka ruszy w 20 litrach tak stężonej brzeczki?

 

 

 

 

[Dori] Temat wydzielony z Ostrego Dyżuru.

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Naprawde uważacie, koledzy, że jedna saszetka "sucharów" to odpowiednie drożdże do 20l portera bałtyckiego?

 

Przecierz to proszenie sie o kłopoty :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saflagery nigdy mnie nie zawiodły. Porter bałtycki warzyłem 5 razy jak do tej pory. Wszystko odpalało od jednej saszetki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Zawsze "odpalą" , pół saszetki wystartuje, ćwierć też wystartuje ale jak odfermentują to już inna bajka.

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Do zimnego startu standardowego Blg?!!!

Edited by fidoangel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

2 saszetki to już koszt porównywalny do wyeastów, więc albo jedna saszetka suchych albo płynne.

 

A czemu myślisz, że saszetka płynnych jest lepsza od dwóch suchych? Jestes w błędzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 saszetki to już koszt porównywalny do wyeastów, więc albo jedna saszetka suchych albo płynne.

Ale z 1 saszetki trzeba zrobić starter dwuetapowo. W jednym kroku potrzeba 2 saszetek a starter ma 5 litrów.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli ostatecznie jeśli chce zadać portera 22 blg jednoetapowo to w mojej sytuacji najlepiej dać dwie saszetki suchych? Gdybym miał warunki do robienia starterów to bym nie poruszał tematu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Trzy paczki, Jacek przeca napisał!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Ale chcesz sobie pogadać, czy zrobic dobrego portera? Nie wierzysz, że tyle trzeba? To po co pytasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zrozumiałem tonu wypowiedzi, ale jeśli tak to zrobie lżejsze piwo wpierw i zbiore gęstwe, tak chyba będzie najlepiej i dla portfela i dla piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwie paczki też dadzą rade ale nie startuj w zbyt niskiej temperaturze. 14-15°C powinno być OK. Gdy fermentacja ruszy możesz powoli zacząć schładzać do temperatur lagerowych. Znaczniej lepiej użyć gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Nie zrozumiałem tonu wypowiedzi, ale jeśli tak to zrobie lżejsze piwo wpierw i zbiore gęstwe, tak chyba będzie najlepiej i dla portfela i dla piwa.

 

I to będzie najlepsze wyjście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze "odpalą" , pół saszetki wystartuje, ćwierć też wystartuje ale jak odfermentują to już inna bajka.

No to muszę Cię uspokoić jak odfermentują. Wg mojej analizy GC, pomiaru alkoholu i ekstraktów, w przypadku zarówno jednej jak i dwóch saszetek, produkty końcowe właściwie się nie różnią, a już bankowo nie jeśli chodzi o piwowarstwo domowe. Oczywiście fermentacja z użyciem 2 paczek kończy się szybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

No, tylko pogratulowac mogę...

 

Próbowałeś jednej i dwóch saszetek do portera? Kiedy zdążyłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Saflagery nigdy mnie nie zawiodły. Porter bałtycki warzyłem 5 razy jak do tej pory. Wszystko odpalało od jednej saszetki.

Zawsze "odpalą" , pół saszetki wystartuje, ćwierć też wystartuje ale jak odfermentują to już inna bajka.

 

Prawda, że przeczytałeś tylko już zapomniałeś bo to dawno bylo?!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to muszę Cię uspokoić jak odfermentują. Wg mojej analizy GC, pomiaru alkoholu i ekstraktów, w przypadku zarówno jednej jak i dwóch saszetek, produkty końcowe właściwie się nie różnią, a już bankowo nie jeśli chodzi o piwowarstwo domowe. Oczywiście fermentacja z użyciem 2 paczek kończy się szybciej.

co to za skrót GC? puściłeś to piwo na chromatograf gazowy? :roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.