Pafio 7 Posted February 12, 2014 Witam, znajomy poprosił mnie o uwarzenie 2 warek na swoje wesele, a właściwie na poprawiny. Wesele odbędzie się w sierpniu więc najlepiej coś lekkiego , gaszącego pragnienie jak i poweselnego kaca. Jakieś propozycje ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted February 12, 2014 Zrób American Wheat, względnie typowego weizena (bardzo dobre na kaca) lub jakiegoś Bitera lekkiego to tak na szybko moje sugestie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted February 12, 2014 American Lager? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted February 12, 2014 Grodziskie No no, patrz, żeby posmakowało =D Zrób American Wheat, względnie typowego weizena (bardzo dobre na kaca) lub jakiegoś Bitera lekkiego to tak na szybko moje sugestie to Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted February 12, 2014 Zrób jakiegoś pilsa, albo lekką czeską 10tkę-11tkę. A jako drugie schwarzbiera lub tmave. Taką kombinację przerobiłem już na trzech weselach znajomych. Coś mi się kojarzy że już był podobny wątek... Znalazłem: http://www.piwo.org/topic/2368-piwo-na-wesele/. Quote Share this post Link to post Share on other sites
St. Anger 46 1 Items Posted February 12, 2014 Ewentualnie Mild. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 12, 2014 Ja w zeszłym roku miałem podobny problem warząc piwa na trzy wesela, najlepiej na weselu poszła american amber ale . Jako piwo weselne robiłem także pszeniczne, Irish Red Ale, wspomniane AAA, oraz Witbiera, jednak AAA wygrało. W ciągu wesela zeszło 60l Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted February 12, 2014 Na pewno coś umiarkowanie chmielonego. Wit lub grodziskie to jednak słaby wybór na wesele, gdzie goście często piją dla animuszu. Ja na Twoim miejscu zrobił bym single hop pale ale na jednej odmianie amerykańców. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pafio 7 Posted February 13, 2014 Dzięki wswzystkim postawie na pewniaki które smakowały na weselach na których byliście, po południu się zastanowie ostatecznie. A co myślicie o pomyśle: 4 zboża - po 1 warce pszeniczniaka, żyta, owsa i jęczmienia? Tak aby pokazać gawiedzi że piwo to nie tylko polski pils Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 13, 2014 Nie ma polskich pilsów. A na weselu i tak nikt nie zwraca uwagi na piwo, są ważniejsze rzeczy. Zrób cokolwiek, wypiją wszystko i nikt nie będzie pamiętał co to było. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suchy3 3 Posted February 13, 2014 Ja na wesele będę robił piwo w moim ulubionym stylu experimental beer. :-) max 13Blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted February 13, 2014 (edited) Ja uważam , że musi być to coś łatwego ( nie RIS ) dla odbiorcy . Coś co nie zszokuje go po codziennym piciu koncerniaków , ale pokaże , że są inny piwa niby podobne a jakże inne . Ja głosowałbym na American Pale Ale lub jak leszcz na AAA . Edited February 13, 2014 by Quentin Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted February 13, 2014 American Wheat i AAA wydają się idealne. AW orzeźwiające, AAA powinno podchodzić ze względu na wyraźną słodową podstawę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ZZZabioreCiButy 9 Posted February 13, 2014 FAH! Quote Share this post Link to post Share on other sites
hopek 14 Posted February 13, 2014 Też podbijam powyższe rady, AAA/Pale Ale + American wheat/Weizen. Masz dwa różne piwka, o wyraźniej goryczce i przyjemnych aromacie chmielu oraz niskiej goryczce o wysokiej rześkości ale również aromatyczne, oba mocno pijalne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pafio 7 Posted March 20, 2014 Pragnę się wytłumaczyć pisząc "polski pils" miałem na myśli to że na pierwszych piwach które widziałem w życiu (pewnie były to perły, które mój tato namiętnie pijał) był zawsze napis pils i jak pomyślę o polskim piwie to zawsze ten znaczek mam przed oczami I druga sprawa kiedy warzyć to piwo skoro wesele ok. 10 sierpnia, po zabutelkowaniu przyszły żonkoś zabiera ode mnie piwka i będzie trzymał je w piwniczce przydomowej na wsi. Wybór padł na Dr.Rudi Amber Ale , co do drugiego to jeszcze zobaczymy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted March 22, 2014 Ja bym tak uwarzył AAA żeby w dzień wesela było gdzieś 3-5 tygodni po butelkowaniu, czyli jakieś 6-8 tygodni przed weselem, czyli gdzieś pod koniec czerwca, czyli pewnie w okresie największych upałów Quote Share this post Link to post Share on other sites
mati87 2 1 Items Posted March 22, 2014 Ja na swoje wesele uwarzyłem milkstouta i marcowe. Muszę przyznać że milkstout znikał. Wesele miałem w sieprniu. Tak że pewnie jest to w głównej mierze kwestia gustu. Quote Share this post Link to post Share on other sites