Skocz do zawartości

częściowe zacieranie


aqbaq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

To mój pierwszy post na tym forum, mam za sobą jedną warkę z brwekita i zmotywowany porażką (infekcja) biorę się do drugiej.

 

Chciałbym zrobić stouta owsianego, ale z uwagi na brak duzego garnka, mam 15l, postanowiłem spróbować częściowego zacierania,

 

plan wygląda następująco:

 

1kg pilzeńskiego

1kg monachijskiego typ II

0,4 kg płatków owsianych błyskawicznych

0,25 palonego jęczmienia

0,25 Carafa I

 

zacieranie chciałem przeprowadzić jedno temperaturowo w ok 68 stopniach przez godzinę w 10l wody

 

potem filtracja (mam wężyk z oplotu)

 

gotowanie + chmielenie:

40 g marynki 60 min

25 g East Kent Goldings 10 min

 

+

 

dodane oddzielnie już po chmieleniu 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego Bruntal rozpuszczone w ok 10l wody tak żeby osiągnąć ~12,5 blg całości

 

Drodze s-04

 

W razie czego mam jeszcze 0,5 kg słodu karmelowego 150 ze Strzegomia i 0,5 kg ekstraktu barwiącego WES.

 

Co o tym sądzicie, może coś zmienić, na coś uważać ?

zastanawiam się też czy jest sens sypania chmielu aromatycznego w stoucie ?

z góry dziękuję za wszystkie uwagi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, a długo trzeba go gotować, w sensie tylko do wrzenia czy 10-15 min?

 

Czy jest różnica którą część będę chmielił, bo tak teraz myślę, że jak bym chmielił tą część z ekstraktem, to pierwsza mogła by się już w tym czasie chłodzić.

Edytowane przez aqbaq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.