Jump to content
Sign in to follow this  
aqbaq

częściowe zacieranie

Recommended Posts

Witam,

 

To mój pierwszy post na tym forum, mam za sobą jedną warkę z brwekita i zmotywowany porażką (infekcja) biorę się do drugiej.

 

Chciałbym zrobić stouta owsianego, ale z uwagi na brak duzego garnka, mam 15l, postanowiłem spróbować częściowego zacierania,

 

plan wygląda następująco:

 

1kg pilzeńskiego

1kg monachijskiego typ II

0,4 kg płatków owsianych błyskawicznych

0,25 palonego jęczmienia

0,25 Carafa I

 

zacieranie chciałem przeprowadzić jedno temperaturowo w ok 68 stopniach przez godzinę w 10l wody

 

potem filtracja (mam wężyk z oplotu)

 

gotowanie + chmielenie:

40 g marynki 60 min

25 g East Kent Goldings 10 min

 

+

 

dodane oddzielnie już po chmieleniu 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego Bruntal rozpuszczone w ok 10l wody tak żeby osiągnąć ~12,5 blg całości

 

Drodze s-04

 

W razie czego mam jeszcze 0,5 kg słodu karmelowego 150 ze Strzegomia i 0,5 kg ekstraktu barwiącego WES.

 

Co o tym sądzicie, może coś zmienić, na coś uważać ?

zastanawiam się też czy jest sens sypania chmielu aromatycznego w stoucie ?

z góry dziękuję za wszystkie uwagi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko ok, tylko jak ten ekstrakt z wodą będziesz dodawał osobno to też go zagotuj.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, a długo trzeba go gotować, w sensie tylko do wrzenia czy 10-15 min?

 

Czy jest różnica którą część będę chmielił, bo tak teraz myślę, że jak bym chmielił tą część z ekstraktem, to pierwsza mogła by się już w tym czasie chłodzić.

Edited by aqbaq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do wrzenia i z 5 minut, ja bym chmielił cześć zacieraną, bo w niej jest więcej rzeczy do odparowania (np DMS) i strącenia (np polifenole).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.