Jump to content
Sign in to follow this  
micd84

Pils niemiecki - jakie chmiele?

Recommended Posts

Pod koniec lutego będę robił pilsa niemieckiego. Chciałbym żeby wyszedł klasyczny smak, Warsteiner i Jever to na razie mój punkt odniesienia jeśli chodzi o chmiel.

 

Z niemieckich chmieli w lokalnym sklepie mam dostępne: Magnum, Perle i Tradition.

Słyszałem że magnum daje niezbyt przyjemną goryczkę, więc może dać Perle na goryczkę i Tradition na smak i aromat, jak radzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zarówno Tradition jak i Perle są chmielami uniwersalnymi, czyli można je stosować zarówno na goryczkę jak i na aromat.

 

Co do Perle używałem go tylko raz na aromat i wydał mi się dość mocno owocowy. Tradition zaś jest bardziej korzenny. Z tego względu, według moich preferencji, wolałby zastosować Perle na goryczkę zaś Tradition na aromat. Ale to kwestia gustu.

 

Z drugiej zaś strony kojarząc smak Jever, goryczka była w nim dość wyraźna i lekko szorstka i wydaje mi, że taka bliska tego co daje Magnum.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnum daje fajną goryczkę, ale nie wolno jedynie na niej opierać goryczki pilsa - u mnie przynajmniej dało to okropny smak. Zrobiłem 3 pilse i najlepszy wyszedł z 30g Magnuma od początku (warka 55l), a potem to już wg preferencji, na pewno ja bym dodał trochę Perle na goryczkę jeszcze.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak właśnie myślałem czy nie zrobić tylko na jednym chmielu skoro zarówno Perle jak i Tradition są uniwersalne. Przy okazji będę mógł latwiej ocenić czy mi odpowiada i zdecydować na przyszłość.

 

Dzięki wszystkim za rady. A jak z czasami chmielenia? '60, '30, '15 będzie dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sypię Magnum na goryczkę, daje bardzo ładną czystą goryczkę ( nie wiem czemu tak co niektórzy myślą), tradition na smak i perle na aromat. Użyłbym jak najbardziej wszystkich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w weekend chmieliłem pilsa nastepująco (22l warka):

25g Magnum do zacieru,

5g Magnum 70'

20g Tradition 11'

10g Tradition 6'

10 g Perle 6'

20 g Perle 1'

na cichą planuję 40g, któregoś z aromatycznych na tydzień.

Celem jest maksymalny aromat chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No Magnum ma zawartość alfa-kwasów 12-14%, tu kolega daje go łącznie 30g to chyba nie tak mało jak do wielu piw się daje 30g na goryczke chmielu co ma 4-5% alfa-kwasów. Ale nie mowię że "o kurde, ale będzie super gorzkie" tylko że jak na pils niemiecki gdzie wg klasyfikacji BJCP ma być IBU 25-45 to raczej wyjdzie górna granica widełek tego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.