Jump to content
olo333

Sorachi Ace

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Japonia

Odmiana: uniwersalna

Średnia zawartość alfakwasów: 11-14%

Krótki opis:

Wywodząca się z Japoni odmiana chmielu, charakteryzująca sie cytrusowym aromatem oraz szlachetną goryczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna z moich ulubionych odmian. W aromacie przede wszystkim cytryna, która (z tego co pamiętam) zanika z czasem dopuszczając do głosu inne nuty.

Nie każdemu ten chmiel podchodzi - ten aromat cytryny bywa dość ostry, nie taki zaokrąglony jak w typowych amerykańskich chmielach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w przypadku zadania na gorycz daje taki mydlany/mdławy posmak (można go poczuć m.in. w Kakarotto vs sorachi ace z browaru Bednary)

Share this post


Link to post
Share on other sites

w przypadku zadania na gorycz daje taki mydlany/mdławy posmak

Dokładnie tak. A już się bałem, że tylko ja wyczuwam w nim posmak płynu do dmuchania baniek...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy aktualnie jest dostępne jakieś komercyjne piwo, takie w miare do dostania, gdzie czuć byłoby jaki efekt daje ten chmiel w aromacie?

Edited by Wilkor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety też się przejechałem na tym chmielu, zapamiętałem go jako bardzo mocny cytrusowy chmiel (używany koło 2 lat temu) niestety zbiór 2014 zostawia dużo do życzenia, nie jest tak aromatyczny, a zamiast cytrusów dla mnie jest bardziej kwiatowość i dokładnie takie lekki mdławy aromat. Do tego chmiel jest ostry i charakterystyczny, w małych ilościach pewnie da radę, jedna SH i ładowanie go sporo do piwa mija się dla mnie z celem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem na zimno 100g wyłącznie sorachi, zbiór 2014. W zapachu trochę mdło-cukierkowe mandarynki, jeśli można tak powiedzieć. Niezbyt to przyjemne, drugi raz nie zastosowałbym tylko tego chmielu na zimno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam go nie używałem, ale próbowałem piw domowych na nim i komercyjnych single hopów. Dla mnie to przede wszystkim kokos, ale faktycznie dosyć specyficzny. Z tego co zaobserwowałem wśród ludzi, jest to taki chmiel, który się albo kocha albo nienawidzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzylem na nim IIPA single hop i moge potwierdzic, ze w smaku i aromacie mocny kokos, bardzo przyjemnie wjezdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po spróbowaniu większej ilości piw na tym chmielu dochodzę do wniosku, że jest to kokos ale z tłem przypominającym koper/wodę po ogórkach kiszonych. Fanem tego chmielu jednak nie zostanę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczywiście jest to chmiel wywołujący skrajne emocje. Hate it or love it ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem SH na 2014, dla mnie kokos to tak na siłę jest, głównie królował koprowy aromat, takie zielonego koperku jak się daje na młode ziemniaczki :) Nie jest to fakt jakieś negatywne, ale piwo na cichą z tym chmielem nie smakowało najzwyklej w świecie. Co kto lubi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie ta koperkowość jest całkowicie odrzucająca. Kwestia gustu - co kto lubi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.Pilem single -hopa na nim , byl wyczuwalny kokos ,kopru nie czulem albo  mi nie przeszkadzal,piwo bylo dobre choc rewelacji,ale ten kokos jednak chodzi mi po glowie i tak mysle zeby samemu cos zrobic na nim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, również piłem SH na tym, kokosu jest jak na lekarstwo, dominują cytrusy, ogólnie wg mnie nadaje taki orzeźwiający i słodki aromat, ale wyraźnie cytrusy na pierwszym miejscu. Może na wiosnę zrobie jakiegoś summer ale na tym chmielu to wtedy się więcej wypowiem.

Edited by Zamerstary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ostatnio uwarzyłem 3 piwa na tym chmielu a także piłem single hop'a od doktor bru. Kokos bardzo wyraźny, zarówno w smaku jak i w goryczce. W american wheat gdzie dałem jeszcze 2 inne chmiele pojawia się na drugim planie. Radzę też uważać przy Chmielneniu na goryczkę ponieważ jest ona solidnie ściągająca i zalegająca. Jeśli chodzi o sam smak kokosa to powiedziałbym że jest to taki świeży kokos, choć skojarzenia z wiórkami też się pojawiają. Uważam że to całkiem niesamowite że chmiel potrafi wnieść takie nuty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również radzę uważać z goryczką uzyskaną z tego chmielu. Jest naprawdę mocno łodygowata, dla mnie bardzo nieprzyjemny chmiel w smaku.  Aromat faktycznie jest bardzo ciekawy, wyraźnie kokosowy, cytrusów nie uświadczyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

posiłkując się wpisami powyżej nie używałem tego chmielu na goryczkę tylko tak:

piwo 1. chmielenie na whirpool i na zimno - czuć agresywny aromat kokosowy - i choć lubię kokos w potrawach i słodyczach, to ten aromat mi wyraźnie przeszkadza, ale piwo testowałem z kolegą, który powiedział że jest rewelacyjne - więc to zależy widocznie od gustu, na gorycz był Hercules,

piwo 2. tylko whirpool - nie czuć w ogóle kokosa, ciekawe aromaty, których nie potrafię do końca określić (bardziej przyprawowe niż kwiatowe), dobrze komponuje się z Iungą na gorycz - zdecydowanie pasuje mi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem, ale kilka piłem. Jak ktoś ogólnie lubi Sorachi, to nie widzę przeszkód, wychodzi tak jak powinien. Czasami nawet jak aromaty kokosowe zdominują te koperkowe, to zaczyna trochę przypominać piwa barrel aged, co jest całkiem ciekawym efektem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jest wlasnie sztuka, aby odpowiednio uzyc tego chmielu. Bo czasem jest niesamowicie przykry w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.