Jump to content
Sign in to follow this  
Qxa

Pompa do pompowania zacieru.

Recommended Posts

Jaką moglibyście polecić pompę do przepompowania zacieru z kadzi zacierno warzelnej do filtracyjnej?

Zacier około 3l wody na 1kg słodu.

 

Może coś takiego:

http://www.spomasz.b...id=pompy&p=WPs4

 

Nada się?

 

Do zacieru raczej pompy ślimakowe poniżej cena kosmos ale ta która wkleiłeś może zacieru nie uciągnąć

http://www.emporo.pl/pompy-do-gestych-cieczy/c-6059/

Share this post


Link to post
Share on other sites

=D taka cena to chyba nigdy się nie zwróci w domowych warunkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwróci czy nie - hmmm - u mnie na pewno tak ;]

 

Ale poproszę o komentarze które coś wnoszą do dyskusji.

 

http://www.spomasz.b...id=pompy&p=GH15

 

Te pompy są bardzo podobne. Z tego co wyczytałem na stronach z instalacjami browarniczymi używają pomp odśrodkowych (wirowych) do pompowania zacieru pomiędzy kadzią zacierno-warzelną, a filtracyjną. Wyglądają one jota w jotę jak pompa WPs-4. Więc może jednak się nadaje. W końcu nie będzie miała aż takiego obciążenia. 200l zacieru dwa razy w miesiącu. Max 10 minut pompowania. Do tego 220l brzeczki do fermentatora - z tym raczej bez problemu.

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwróci czy nie - hmmm - u mnie na pewno tak ;]

 

Ale poproszę o komentarze które coś wnoszą do dyskusji.

 

http://www.spomasz.b...id=pompy&p=GH15

 

Te pompy są bardzo podobne. Z tego co wyczytałem na stronach z instalacjami browarniczymi używają pomp odśrodkowych (wirowych) do pompowania zacieru pomiędzy kadzią zacierno-warzelną, a filtracyjną. Wyglądają one jota w jotę jak pompa WPs-4. Więc może jednak się nadaje. W końcu nie będzie miała aż takiego obciążenia. 200l zacieru dwa razy w miesiącu. Max 10 minut pompowania. Do tego 220l brzeczki do fermentatora - z tym raczej bez problemu.

 

Witam.

 

Pompa którą zaproponowałeś jak najbardziej spełni wymagania jakie przed nią stawiasz. Zasugerował bym jednak rozważenie pomp z serii WPs z dwóch powodów:

- WPs ma mniejszą wydajność co pozwoli Ci na manipulowanie przepłwywem przy użyciu zaworu na nitce wlotowej,

- WPs mają zdejmowany frontowy dekiel przy użyciu jednej śruby, co umożliwia szybkie umycie, spuszczenie pozostałości, dezynfekcje i przełączenie pompy do transferu przez wymiennik ciepła, lub do innych zadań.

 

Z tego co wiem to Spomasz sprzedaje oba typy pomp jako pompy do transferu zacieru gorzelnianego/browarnianego.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to jest konkret.

 

Dzwoniłem przed chwila do Spomaszu i powiedzieli mi to samo.

 

Cena 3075 brutto. W cenie uszczelnienie z vitonu 110°C.

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to jest konkret.

 

Dzwoniłem przed chwila do Spomaszu i powiedzieli mi to samo.

 

Cena 3075 brutto. W cenie uszczelnienie z vitonu 110°C.

 

Witam.

 

Wiem że szukasz najlepszego dla siebie rozwiązania, ale jak dla mnie cena 3k za pompe to trochę dużo, jak na warunki przydomowego browaru. Może poszukaj czegoś co jest przeznaczone do innych dzialań (np: obieg wody pitnej, lub uszkodzone pompy EBARA, bez problemu do naprawy czy przewinięcia silnika), a cena będzie dużo niższa. Najważniejsze żeby była to pompa wirowa i wykonana ze stali KO, niekoniecznie 316. Certyfikatów nie potrzebujesz (chyba że będziesz to zgłaszał pod Sanepid). Co ważniejsze im wyższa wydajność tym wyższe obroty wirnika a tym samym uszkodzenie/złamanie/zmielenie łuski. Szukaj czegoś co przepompuje czawartość kotła w 10-15 minut (max 2 m3/h).

 

Co do uszczelnienia rozważ jeszcze EPDM.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.