Jump to content
Sign in to follow this  
Szymon M.

gęstawa z CDA 16,5 blg

Recommended Posts

Cześć

Mam pytanie: czy jest sens zbierać gęstwę z piwa CDA o 16,5 blg? Zadane były suche drożdże US-05, czy będą się one jeszcze nadawały ? Przy zlewaniu na cichą (na burzliwej odfermentowały do 6 blg) , dość szybko odżyły i pojawiały się jakieś bąbelki na wierzchu gęstwy w fermentorze, więc zebrałem je do słoika.

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sens jest zawsze. Tylko musisz przepłukać gęstwę jak nie przepłuczesz to gęstwa może Ci zabarwić następne piwo i wprowadzić niepotrzebne aromaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś słabo odfermentowały . Tylko do 6 ? Jak długo pracowały ? Były powtarzalne wyniki tej 6 - ki ? Jaka temperatura ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sens jest zawsze. Tylko musisz przepłukać gęstwę jak nie przepłuczesz to gęstwa może Ci zabarwić następne piwo i wprowadzić niepotrzebne aromaty.

 

Przepłukać czyli co? Zalać przegotowaną ostudzona wodą i jak osiądą to zlać wodę?

 

 

Coś słabo odfermentowały . Tylko do 6 ? Jak długo pracowały ? Były powtarzalne wyniki tej 6 - ki ? Jaka temperatura ?

 

Na burzliwej stały 8 dni, teraz planuję tydzień cichej i mam nadzieję, że zejdzie do 4 - 5 blg. I chyba powinno być ok?

Edited by heman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na burzliwej stały 8 dni, teraz planuję tydzień cichej i mam nadzieję, że zejdzie do 4 - 5 blg. I chyba powinno być ok?

Nie patrz na to ile stały tylko na cichą zlewasz dopiero jak masz co dwa-trzy dni takie same odczyty.

 

Przepłukać czyli co? Zalać przegotowaną ostudzona wodą i jak osiądą to zlać wodę?

Tak dokładnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepłukać jak piszesz . Później zlej wodę znad tego , martwe i słabe ciemne drożdże osiądą na dnie . Zbierz jasną gęstwę do sterylnego słoika i do lodówki . Są w youtube filmiki jak to robić . Przy starszych gęstwach niektórzy radzą przepłukać wodą z CLO2 ale nie pamiętam stężenia .

 

Potrzymaj na tej cichej tylko dokładnie sprawdź czy już nie schodzi żeby nie przegazować piwa w butlach . Do refermentacji ( ilości cukru ) polecam refermv2 - ten kalkulator mnie nie zawiódł jeszcze .

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam zmaltretowaną gęstwe American Amber Ale 14 Blg i CDA 18Blg jeszcze na burzliwej ale tam już cisza, też się zapytam czy zbierać po takiej dawce chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanie drożdże za 10zeta. Lepiej najpierw wykonać dwa lub trzy piwa łatwe, zwykłe o wadze ~12blg lub mniej a potem dać mocną, zdrową gęstwę do twardziela powyżej 15blg a nawet mocarza powyżej 25blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sens jest zawsze. Tylko musisz przepłukać gęstwę jak nie przepłuczesz to gęstwa może Ci zabarwić następne piwo i wprowadzić niepotrzebne aromaty.

płuczę przed zadaniem gęstwy i tylko raz.

 

Tanie drożdże za 10zeta. Lepiej najpierw wykonać dwa lub trzy piwa łatwe, zwykłe o wadze ~12blg lub mniej a potem dać mocną, zdrową gęstwę do twardziela powyżej 15blg a nawet mocarza powyżej 25blg.

będę robił teraz aipa 15blg z suchych, gęstwę drugiego pokolenia (podobno najlepsze) będę miał na 2x IIPA i może mocniejszego ambera Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam, że mi gęstwa niczego nie zabarwiła, ani nie wprowadziła paloności. Dałem także, za radą Zgody bez przemywania, gęstwę po kolendrze i pomarańczach do ciemniaka, także bez wpływu. Nie demonizowałbym aż tak bardzo :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.