Jump to content
Sign in to follow this  
Mołot

Wyższa temperatura w środku fermentora

Recommended Posts

Mam w pokoju z fermentorem 18°C, w porywach do 16°C, a termometr na fermentorze pokazuje 22°C. Na pusto i z wodą w środku pokazywał tyle samo, co pokojowy, więc to raczej nie przekłamanie.

 

Detale warzenia tu: http://www.piwo.org/...ia/#entry258621

 

W skrócie: Wyeast 3522 Belgian Ardennes, ekstrakt 22°Blg, grzeją się. Panikować, czy jeszcze nie?

Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja burzliwa zawsze podnosi temperaturę.

Tyle to wiem, ale żeby o jakieś 5 stopni? I to przy powierzchni? Aż boję się pomyśleć ile jest w środku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

termometr może się mylić

Może, ale te dwa są ze sobą zgodne, więc różnica jest w maire wiarygodna. Oczywiście przy okazji sprawdzę je z termoparą.

 

Nic dziwnego. A jeszcze do tego Ardeny intensywnie fermentują.

Dzięki, uspokoiłeś mnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, ale belgijski szczep w 22°C to powinno być ok. Chyba chodzi o to by drożdże sporo fajnych rzeczy poza etanolem naprodukowały? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w pokoju z fermentorem 18°C, w porywach do 16°C, a termometr na fermentorze pokazuje 22°C. Na pusto i z wodą w środku pokazywał tyle samo, co pokojowy, więc to raczej nie przekłamanie.

A'propos..

od jakiegoś czasu fermentuję w lodówce z kontrolą temperatury. Ponieważ temp. fermentacji jak w powyższym jest zawsze inna (wyższa) od temp otoczenia gdzie najlepiej umieścic sondę termostatu:

A luzem w lodówce? pomiar temp otoczenia fermentora

B sonda zamocowana na zewnetrznej ścianie fermentora? przyklejona taśmą samoprzylepną z kawałkiem izolacji

Nie biorę pod uwagę umieszczania sondy w fermentującej brzeczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasadniczo to pisałem w ostrym dyżurze bo trochę spanikowałem, a tak ogólnie to temat temperatur nie jest chyba taki pilny. Czy jakiś uprzejmy moderator mógłby wydzielić ten wątek, coby w ostrym dalej nie śmiecić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A luzem w lodówce? pomiar temp otoczenia fermentora

B sonda zamocowana na zewnetrznej ścianie fermentora? przyklejona taśmą samoprzylepną z kawałkiem izolacji

 

Podłączam się do pytania, bo mam analogiczną zagwozdkę z moim styropianowym pudłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dwojga złego chyba lepiej przykleić do fermentora i zaizolować. Kilka warek fermentowałem z sondą w brzeczce i z zawieszonym zwykłym termometrze w komorze jednocześnie. Wyniki rozbiegają się znacznie, w zależności od etapu, rodzaju i intensywności fermentacjii. Ogólnie podczas burzliwej fermentacjii wewnątrz wiadra potrafi być nawet o 3-5°C więcej. Podczas cichej czy lagerowania ta różnica się zmniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jestem spokojny, mają 22 do 26, to mają, nie będę z nimi walczył :)

 

Co do sondy termostatu, to wydaje mi się, że sonda od wierzchu fermentora, zaizolowana, miałaby największy sens. Ile w środku sobie zrobią tyle zrobią, byle na powierzchni nie przypalić ani nie zamrozić? Skoro nie mieszamy, to próba schłodzenia wnętrza poprzez chłodzenie od wierzchu mogłaby w wykonaniu bezmyślnego automatu doprowadzić do przechłodzenia tegoż wierzchu, jeśli ktoś ma za mocną chłodziarkę. Ale może to tylko moja paranoja? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paranoja.

To, że jestem paranoikiem, to jeszcze nie jest żaden dowód że oni NIE próbują mnie dorwać! Aczkolwiek tamten wpis o chłodzeniu był odpowiedzią dla alealex oraz Lary - w innej dziedzinie co prawda, ale się nauczyłem że grzanie i chłodzenie od zewnątrz a mierzenie w środku to czasem ryzykowny pomysł. A do lagerów bez chłodzenia to chyba kiepsko? Edited by Mołot

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej chwili nadal jestem przy tym, żeby sondę przykleić do ściany fermentora i zaizolować a chłodzić od góry. Jestem w trakcie wykonywania styropianowej pokrywy z czterema wentylatorami podpiętymi pod termostat. Takie rozwiązanie chyba najbardziej mnie satysfakcjonuje (no chyba że dorwę tanio lodówkę).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planowałem chłodzić całą komorę samymi wiatrakami. Podobny system mam w lodówce turytycznej - w pokrywiec jest wentylator, który po podłączeniu do gniazdka samochodowego obniża temperaturę w środku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm w takich lodówkach nie stosuje się ogniw peltiera przypadkiem? Samym wentylatorem to jak chcesz chłodzić?

 

Z tego co zauważyłem w lodówce, to żadnego ogniwa nie ma. Chłodzi na takiej samej zasadzie jak wiatrak w gorące dni. Na identycznej zasadzie kolega chłodzi akwarium (wentylator ustawiony jest w kierunku tafli wody).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem nie znam się, ale wydaje mi się, że taki układ co najwyżej może odprowadzić nadmiar ciepła, ale chyba nie zejdziesz w ten sposób poniżej temperatury otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam STC-1000 przyklejony do fermentora (bez izolacji), oprócz tego mam bagnet termometru zanużony w brzeczce (10cm) i kolejny leżący luzem w lodówce. Sterownik ustawiony na 20*.

Burzliwa trwa 4 dzień, a temperatura na wszystkich termometrach 20*. Byłem pewien, że ten wew. pokaże 22*.

Oczywiście wszystkie są skalibrowane. Brzeczka 14 blg, drożdze Burton Union. Oczywiście fermentacja ruszyła ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od początku była tem 20*. Chodzi o to, że tem w środku nie wzrosła. I to mnie dziwi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to coś jest nie tak. Termometr zostawiony na pokrywie wiadra nawet , pokazuje wyższą temperaturę niż otoczenia podczas burzliwej. Oczywiście przy bardzo spokojnej burzliwej ten skok nie będzie pewnie jakiś drastyczny , ale w 20C otoczenia spokojna ona nie będzie :) ( oczywiście zależy to też od szczepu drożdży )

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.