Jump to content

Browar Pod Skałą


Rider
 Share

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

#16 American India Pale Ale (Single Hop Centennial):

09.07.2014r.

 

Zasyp:

Pale Ale 5kg

Cara Blond 0,4kg

 

Zacieranie:

66oC - 60min

76oC - 10min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Centennial 35g (10,2%aa)

30' - Centennial 15g

10' - Centennial 20g

5' - Centennial 25g

1' - Centennial 5g

IBU: 62

 

Fermentacja:

17l brzeczki 17oBlg zadane gęstwą Safale US-05 w temp 20oC.

25.07.2014r. - 3,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 55g cukru.

 

Uwagi:

Warzenie podzielone na dwa dni wczoraj zacieranie, filtracja i chmielenie; przez noc chłodzenie brzeczki a dzisiaj zadanie drożdży.

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Letnia przerwa minęła więc czas zacząć działać w browarze od nowa :okey:

 

#17 Ale Święta:

13.10.2014r.

 

Zasyp:

Pale Ale 2kg

Monachijski 2kg

Karmelowy ciemny 0,4kg

Caramunich 0,4kg

Czekoladowy 0,2kg

Barwiący 0,2kg

 

Przyprawy: 25g skórki pomarańczy

10g przyprawy do piernika

5g zmielonych goździków

5g cynamonu

3g imbiru

2g gałki muszkatołowej

 

Zacieranie:

52-58oC - 10min

62oC - 55min

72oC - 20min

78oC - mash out

 

Wsypanie ciemnych słodów na filtrację.

 

Chmielenie:

60' - Magnum 25g

15' - przyprawy

IBU: 33

 

Fermentacja:

20l brzeczki 14oBlg zadane uwodnionymi Safale US-05 w temp. 22oC.

22.10.2014r. - przelane na cichą 4oBlg.

01.11.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 75g cukru 3oBlg.

 

Uwagi:

Skleroza nie boli! :lol: Zapomniałem o dodaniu ciemnych słodów (czekoladowego i barwiącego) przed mash outem, zorientowałem się dopiero jak zacier czekał na filtracje. Nie chciało mi się przenosić do gara na kuchenkę i podgrzewać więc słody oddały swe wdzięki w filtracie - mam nadzieję że oddały :ble:

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#18 Weizen:

23.10.2014r.

 

Zasyp:

Pilzneński 2,1kg

Pszeniczny 1,9kg

 

Zacieranie:

45oC - 15min

63oC -

-> 1/3 73oC - 10min

100oC - 15min

73oC - 45min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 15g

IBU: 10

 

Fermentacja:

19l brzeczki 12oBlg zadane uwodnionymi Safbrew WB-06 w temp. 23oC.

02.11.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru 2oBlg.

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#19 Weizenbock:

11.11.2014r.

 

Zasyp:

Pszeniczny 3 kg

Pilzneński 1,2kg

Monachijski 1,2kg

Karmelowy jasny 0,5kg

Karmelowy ciemny 0,2kg

 

Zacieranie:

43oC - 15min

63oC -

1/3 -> 73oC - 10min

100oC - 15min

73oC - 45min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 25g

IBU: 15

 

Fermentacja:

21l brzeczki 16oBlg zadane gęstwą Safbrew WB-06 w temp 22oC.

25.11.2014r. - 3oBlg zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

#20 American India Pale Ale:

03.03.2015r.

 

Zasyp:

Pale Ale 5,7kg

Cara Gold 0,5kg

Pszeniczny 0,2kg

 

Zacieranie:

62oC - 50min

71oC - 10min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Warrior 20g (15,1%aa)

15' - Simcoe 20g (11,4%aa)

10' - Amarillo 30g (8,9%aa)

  5' - Amarillo 20g

IBU: 52

 

Fermentacja:

20l brzeczki 17oBlg zadane suchymi Safale US-05, temp 23oC.

16.03.2015r. - 3oBlg zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru.

 

Uwagi:

Pierwsze piwerko w 2015r.

Brak gęstwy i zahartowania drożdży w mniej kalorycznie brzeczce, ale po 12h po zadaniu już tam coś bulgocze ;)

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

po długiej przerwie ... ;)

 

#21 American Wheat

25.08.2015r.

 

Zasyp:

Pszeniczny 2kg

Pilzneński 2kg

Cara Blond 0,2kg

 

Zacieranie:

63oC - 50min

71oC - 30min

78oC - 5min

 

Chmielenie:

60' - Equinox 10g

15' - Equinox 15g

  5' - Equinox 25g

IBU: 36

 

Fermentacja:

20l brzeczki 12oBlg zadane suchymi Safale US-05. Temperatura fermentacji 21oC

16.09.2015r. - zabutelkowane z dodatkiem 105g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#22 Pils

23.09.2015r.

 

Zasyp:

Pilzneński 3,7kg

Monachijski 0,7kg

 

Zacieranie:

55oC - dekokcja

->   62oC - 15min -> 72oC - 15min -> 100oC - 15min

 

63oC

 ->  72oC - 15min -> 100oC - 15min

 

72oC - 30min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Saaz 50g

30' - Saaz 30g

15' - Saaz 35g

  5' - Saaz 35g

IBU: 34

 

Fermentacja:

21l brzeczki 12oBlg zadane uwodnionymi Saflager W34/70.

15.10.2015r. - 3oBlg zabutelkowane z dodatkiem 96g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#23 Porter Bałtycki

15.10.2015r.

 

Zasyp:

Monachijski 3,8kg

Pilzneński 2,1kg

Karmelowy jasny 0,25kg

Karmelowy ciemny 0,15kg

Barwiący 0,1kg

 

Zacieranie:

55oC - 5min

62oC - 30 min

72oC - 60min

słody barwiące po 30min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

60' - Marynka 30g 10% aa

15' - Lubelski 15g 4,5% aa

IBU: 34

 

Fermentacja:

16l brzeczki 21oBlg zadane Saflager W34/70 po pilsie. Pzelane do tego samego fermentora  :smilies:

17.11.2015r. - 5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru.

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

#24 Milk Stout

28.01.2016r.

 

Zasyp:

Pale Ale 3,6kg

Carramunich II 0,3kg

Carafa I 0,2kg

Carafa II 0,2kg

Jęczmień palony 0,2kg

Pszeniczny 0,1kg

 

Zacieranie:

63oC - 60min

72oC - 15min + (jęczmień palony)

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Marynka 30g 10% aa

  1' - Laktoza 500g

IBU: 31

 

Fermentacja:

21,5l brzeczki 14oBlg zadane Safale S-04.

10.02.2016r. - butelkowanie 6oBlg z dodatkiem 94g cukru 

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#25 Pils

11.02.2016r.

 

Zasyp:

Pilzneński 4kg

Monachijski 0,5kg

 

Zacieranie:

55oC:  ->dekokcja:

         62oC - 15min

         72oC - 15min

       100oC - 15 min

62oC: -> dekokcja

         72oC - 15min

       100oC - 15min

72oC - 30min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

90' - gotowanie

60' - Marynka 15g 9,2%aa

30' - Marynka 10g 9,2%aa

15' - Marynka 20g 9,2%aa

  5' - Marynka 25g 9,2%aa

IBU: 42

 

Fermentacja:

21l brzeczki 12oBlg zadane Saflager W34/70

16.03.2016r. 2,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#26 Portret Bałtycki

17.03.2016r.

 

Zasyp:

Pilzneński 4kg

Monachijski II 1,6kg

Caramunich III 1kg

Caraaroma 0,6kg

Carafa 0,2kg

Czekoladowy 1200 0,2kg

Pszeniczny 0,1kg

 

Zacieranie:

55oC - 5min

62oC - 30min

72oC - 60min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Marynka 30g 9,2%aa

15' - Marynka 20g 9,2%aa

IBU: 33

 

Fermentacja:

16l brzeczki 24oBlg zadane gęstwą Saflager W34/70

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

REAKTYWACJA 2020

 

#27 Pils

24.02.2020

 

Zasyp, zacier i chmielenie takie samo jak z warki #25 pils

 

Fermentacja:

20l brzeczki 13°Blg zadane Saflager W34/70

16.03.2020r. 4°Blg zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru

 

 

#28 Porter Bałtycki

17.03.2020r.

 

Zasyp, zacier i chmielenie takie samo jak z warki #26 Porter Bałtycki 

 

Fermentacja:

18,5l brzeczki 20°Blg zadane gęstwą Saflager W34/70 z pilsa

22.04 - 8°Blg przelane na cichą fermentację

30.05 - 8°Blg (nic nie dojadły) zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru

 

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@WiHuRa Wszystko po trochu, namowa znajomych, więcej wolnego czasu, stary sprzęt się kurzył i warto było go wykorzystać od nowa niż wyrzucić na śmietnik. 

Link to comment
Share on other sites

#29 Weizen:

06.05.2020r.

 

Zasyp:

Pilzneński 2,2kg

Pszeniczny 2kg

 

Zacieranie:

45°C -> 15min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 15g

 

Fermentacja:

18l brzeczki 11°Blg zadane drożdżami WB-06

24.05 - 2°Blg zabutelkowane z dodatkiem 170g cukru

 

 

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#30 a'la Żytnie

24.05.2020r.

 

Zasyp:

Żytni karmelowy 2,2kg

Pilzneński 2,2kg

Monachijski 0,4kg

 

Zacieranie:

45°C -> 30min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 25g

 

Fermentacja:

17,5l brzeczki 12°Blg zadane gęstwą z #29 Weizen 

08.06 - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

#31 Pils

30.05.2020r.

 

Zasyp:

Pilzneński 3,7kg

Monachijski 0.75kg

 

Zacieranie:

55oC - dekokcja

->   62oC - 15min -> 72oC - 15min -> 100oC - 15min

 

63oC

 ->  72oC - 15min -> 100oC - 15min

 

72oC - 30min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Saaz 50g

30' - Saaz 30g

15' - Saaz 35g

  5' - Saaz 35g

 

Fermentacja:

17.5l brzeczki 12°Blg zadane rozwodnionymi Saflager S-189

01.09.2020r. - 2,5°Blg zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#32 Witbier

08.06.2020r.

 

Zasyp:

Pilzneński 3kg

Pszeniczny 1kg

Płatki owsiane błyskawicznie 0,4kg

Płatki jęczmienne błyskawicznie 0,4kg

 

Łuska ryżowa 0,1kg

 

Zacieranie:

65-62°C -> 45min

75-72°C -> 55min

78°C -> mash out 

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 25g

  2' - skórka z pomarańczy 170g

  2' - skórka z cytryny 40g

  2' - ziarna kolendry 10g

 

Fermentacja:

20l brzeczki 12,5°Blg zadane rozwodnionymi Brewferm Blanche

19.06 - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 220g cukru, piwo zachwalone i spierniczone... Brewferum dały siarkowodór 

 

 

Uwagi:

-pierwszy raz od wznowienia warzenia uzyskałem przyzwoitą wydajność. Podejrzewam że stoi za tym wydłużenie czasu zacierania i utrzymywanie wyższych temperatur 62-65°C i 72-75°C gdzie dawniej podgrzewałem do 62°C czekałem, temp. spadła o 5°C i już była lipa. Również wrzucenie słodów w odpowiednią temp. mogło przynieść efekt (ale tego pewien nie jestem) dawniej wrzucałem słody do zimnej wody i podgrzewałem do temp. zacierania.

Z zasypu 4,8kg wyszło 20l o gęstości 12,5°Blg gdzie w poprzednich warkach z podobnego zasypu wychodziło o 2-3l brzeczki mniej. Jak dotąd nadmiernie nie interesowała mnie wydajność ale jutro sobie ją policzę dla każdej warki. 

 

-z racji tego że duży udział w chmieleniu miały skórki i ziarna postanowiłem wszystko (łącznie z chmielem) wrzucić do siatki muślinowej. Wnioski: smak i aromat brzeczki pochodzący z przypraw idealny, chmielu nie czuć może malutka goryczka ale taki styl piwa, dekantacja idealna, pozostały osad z chmielin 0,5l gdzie dotychczas przy średniej 70g granulatu chmielu osadu zostawało 2-3l.

I tutaj zastanawiam się nad hopspiderem.

 

-udało mi się tak zoptymalizować prace aby w 6h rozpocząć (przygotować)i zakończyć (umyć/posprzątać) na gotowo zarówno warzenie jak i butelkowanie poprzedniej warki. Dużo dała chłodnica (jak ja mogłem chłodzić w wannie albo na balkonie - masakra) problemem jest teraz grzanie wody i straty ciepła w zacieraniu. 

 

 

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#33 Pils

01.09.2020r.

 

Zasyp:

Pilzneński 5kg

 

Zacieranie:

62°C -> 30min

72°C -> 60min

78°C -> mash out 

 

Chmielenie:

60' - Marynka 30g

  5' - Saaz 30g

  5' - Lubelski 20g

 

Fermentacja:

20l brzeczki 12°Blg zadane rozwodnionymi Saflager W34/70

08.01.2021r. - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru.

 

Uwagi: 4 miesiące fermentacji w jednym fermentorze, piwo się nie zepsuło, fermentowało w lodówce, droższe wymarły brzydkie i ciemnego koloru. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czy się nagazuje. W smaku poprawne bez większych wad czy zakażeń. 

  

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Posted (edited)

#34 Pszeniczne

08.01.2021r.

 

Zasyp:

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 0,3kg

Żytni karmelowy 0,1kg

 

Zacieranie:

45°C -> 15min

55°C -> 15min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> mash out

 

Chmielenie:

15' - Mosaic 10g

 

Fermentacja:

22l brzeczki 13°Blg zadane rozwodnionymi WB-06

19.01.2021r. - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 230g cukru

 

Uwagi: znudziły się hefeweizeny i tak powstaje wariacja, mocniejsze i pełniejsze na zimę, z dodatkiem Mosaica dla dodatkowego aromatu

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#35 Weizen

19.01.2021r.

 

Zasyp:

Pszeniczny 3,1kg

Pilzneński 2,5kg

Monachijski 0,5kg

 

Zacieranie:

45°C -> 15min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 11g

 

Fermentacja:

22l brzeczki 12°Blg zadane gęstwą po poprzedniej warce #34

02.02.2021r. - 2,5°Blg zabutelkowane z dodatkiem 230g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Posted (edited)

#36 Pszeniczne

02.02.2021r.

 

Zasyp:

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 0,5kg

Żytni karmelowy 0,2kg

 

Zacieranie:

45°C -> 15min

62°C -> 30min

72°C -> 30min

78°C -> mash out

 

Chmielenie:

15' - Mosaic 10g

 

Fermentacja:

21l brzeczki 13°Blg zadane gęstwą WB-06 po Weizenie

08.03.2021r. - 1°Blg zabutelkowane z dodatkiem 230g cukru

Edited by Rider
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.