Jump to content
Sign in to follow this  
slotish

pytanie początkującego

Recommended Posts

Witam!

W przeciągu kilku następnych dni zamierzam zamówić sprzęt piwowarski i w wakacje zacząć warzenie. Jako pierwszą warkę chce zrobić brew-kita z WES-a. Jednakże planuję aby to był mój pierwszy i ostatni raz z gotowców. Kolejną warkę, jeśli się uda chce przygotować z procesem zacierania. Pojawia się problem ze sprzętem i brakiem pieniędzy. Zmierzając do meritum: Mam garnek 15 litrów i zastanawia mnie czy nie mógł bym w nim warzyć zamiast 4,5 kg słodu np. 2,5 kg słodu. Żeby uzyskać warkę tak około 10 litrów? Kolejnym pytaniem jest: jak wykonać filtr z "oplotu węża" ( Przepraszam jeśli pokręciłem nazwę ). Znacie może jakiś artykuł który by mi to przybliżył??

 

Przepraszam jeśli pytania są męcząco monotonne, ale przeglądałem trochę ( aczkolwiek nie kompleksowo ) to forum i nie znalazłem nigdzie odpowiedzi.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żeby uzyskać warkę tak około 10 litrów? Kolejnym pytaniem jest: jak wykonać filtr z "oplotu węża" ( Przepraszam jeśli pokręciłem nazwę ). Znacie może jakiś artykuł który by mi to przybliżył??

Możesz zrobić warkę 10 litrów.

Odnośnie filtratora z oplotu - poszukaj wątku na browar.biz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intrukcja budowy filtratora z oplotu jest tutajhttp://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=77978

 

Co do wielkości warek, oczywiście możesz zacierać i gotować w garnku 15 litrowym, ale z praktyki mówię ,że narobisz się jak w warce 30 litrowej, a będziesz miał około 10 litrów piwa :beer:. Popatrz na np taką alternatywę http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html i http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam--lodowka-turystyczna-.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie, zamieszczę je tu żeby nie zaśmiecać forum. Czy jodyny używa się tak samo jak płynu Lugola?? To znaczy czy dokonuje się próby jodowej w inny sposób? Czy można płyn Lugola stosować zamiennie z jodyną?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak samo. Jak nie bardzo wiesz, jak wygląda pozytywna próba jodowa (czyli, że jeszcze jest nie zatarte) to do kilku kropel jodyny rozprowadzonej na białym talerzyku dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Zobaczysz jak mocno zmienia się kolor. (Oczywiście efekt eksperymentu ląduje w kiblu, tak jak każda próba). Osobiście nie polecam talerzy z porcelany bo zostają na nich nieestetyczne ślady. Lepsze są te nowomodne nietłukące wynalazki.

Edited by cyfronik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.