Jump to content
Vami

Black Panther - coffee chocolate oatmeal stout

Recommended Posts

Właśnie degustuję i jest pyszne :)

 

 

Parametry:

Warka: 22 l

Goryczka: 40 IBU

Ekstrakt: 13,5 BLG

Wydajność: 80%

 

 

Zasyp:

3 kg - słód Pale Ale

0,5 kg - słód owsiany

0,5 kg - słód karmelowy

0,5 kg - słód czekoladowy

0,5 kg - jęczmień palony

 

Chmiel:

50 g - Progress (60 min)

 

Dodatki:

100 g - kawa świeżo mielona (dodana na koniec gotowania)

 

Drożdże:

Fermentis Safale US-04

 

Zacieranie:

70 C - 60 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a fermentacja w jakich temperaturach i czasie sie odbywała no i ile leżakowało :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do GB

A czemu ??jeśli można wiedzieć.

Edited by betiglo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja była w 22 stopniach, nie przelewałem na cichą bo mi się nie chciało, dwa tygodnie stało chyba. Refermentacja w dolnych widełkach na sweet stout, co okazało się nieco zbyt niskie, więc polecam celować w troszkę wyżej (2.2, a może i 2.4 vol).

 

Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Betiglo, duży zasyp jęczmienia palonego i czekoladowego w przepisie jest. Na pewno bym uwarzył kwasa z posmakami DMS. Do palonych trzeba mieć wyczucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz nisko węglanową wodę to kontruj kredą, na początek możesz dać 5-10g, a DMS to raczej w jasnym piwie będziesz miał niż w stoucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I rób tu człowieku coś z podanego przepisu...Vami deustował i pisze że pyszne??

Odnośnie tego DMS to gdzieś czytałam ,ze przy tak dobrej jakości słodów jaką mamy praktycznie ten DMS nie występuje

A co do przepisów , to chyba najlepiej robić coś z gotowych zestawów lub z tych sprawdzonych konkursowych [w moim przypadku]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, że wrzuciłeś przepis. Rozumiem, że jest sprawdzony, dopracowany i za każdym razem gdy według niego warzyłeś udało się otrzymać, na tyle na ile jest to możliwe w warunkach domowych, powtarzalne i znakomite piwo?

 

Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze.

 

Po dwóch tygodniach można co najwyżej stwierdzić, czy nie ma jakichś dyskwalifikujących wad. Po tym czasie refermentacja mogła się jeszcze nie zakończyć, o jakimkolwiek ułożeniu się nawet nie wspominając, więc piwo może się jeszcze dosyć mocno zmienić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Betiglo, po np 30 kilku warkach można stwierdzić jakie piwa są odpowiednie oraz możliwe do uwarzenia w swojej pracowni. To w temacie jak dla mnie jest trudne/niewykonalne. Degustacja baaardzo chętnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.