Vami 30 Posted February 9, 2014 Właśnie degustuję i jest pyszne Parametry: Warka: 22 l Goryczka: 40 IBU Ekstrakt: 13,5 BLG Wydajność: 80% Zasyp: 3 kg - słód Pale Ale 0,5 kg - słód owsiany 0,5 kg - słód karmelowy 0,5 kg - słód czekoladowy 0,5 kg - jęczmień palony Chmiel: 50 g - Progress (60 min) Dodatki: 100 g - kawa świeżo mielona (dodana na koniec gotowania) Drożdże: Fermentis Safale US-04 Zacieranie: 70 C - 60 min. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luksver 0 Posted February 9, 2014 a fermentacja w jakich temperaturach i czasie sie odbywała no i ile leżakowało Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szymon90 5 Posted February 9, 2014 Też zaciekawiła mnie ta receptura, coś przypuszczam, że to będzie moja następna warka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted February 9, 2014 Chętnie bym się napił takiego piwa od domowego piwowara. Własnoręczne wykonanie w moim przypadku niewykonalne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luksver 0 Posted February 9, 2014 tutaj jest dokładny przepis znalazłem wiec podsyłam http://www.piwo.org/topic/12140-wolnosciowy-browar-domowy/page__st__20#entry251342 Quote Share this post Link to post Share on other sites
betiglo 6 Posted February 9, 2014 (edited) Do GB A czemu ??jeśli można wiedzieć. Edited February 9, 2014 by betiglo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vami 30 Posted February 9, 2014 Fermentacja była w 22 stopniach, nie przelewałem na cichą bo mi się nie chciało, dwa tygodnie stało chyba. Refermentacja w dolnych widełkach na sweet stout, co okazało się nieco zbyt niskie, więc polecam celować w troszkę wyżej (2.2, a może i 2.4 vol). Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted February 10, 2014 Betiglo, duży zasyp jęczmienia palonego i czekoladowego w przepisie jest. Na pewno bym uwarzył kwasa z posmakami DMS. Do palonych trzeba mieć wyczucie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted February 10, 2014 Jak masz nisko węglanową wodę to kontruj kredą, na początek możesz dać 5-10g, a DMS to raczej w jasnym piwie będziesz miał niż w stoucie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
betiglo 6 Posted February 10, 2014 I rób tu człowieku coś z podanego przepisu...Vami deustował i pisze że pyszne?? Odnośnie tego DMS to gdzieś czytałam ,ze przy tak dobrej jakości słodów jaką mamy praktycznie ten DMS nie występuje A co do przepisów , to chyba najlepiej robić coś z gotowych zestawów lub z tych sprawdzonych konkursowych [w moim przypadku] Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted February 10, 2014 Fajnie, że wrzuciłeś przepis. Rozumiem, że jest sprawdzony, dopracowany i za każdym razem gdy według niego warzyłeś udało się otrzymać, na tyle na ile jest to możliwe w warunkach domowych, powtarzalne i znakomite piwo? Od zabutelkowania minęły niecałe dwa tygodnie. Pewnie będzie jeszcze lepsze. Po dwóch tygodniach można co najwyżej stwierdzić, czy nie ma jakichś dyskwalifikujących wad. Po tym czasie refermentacja mogła się jeszcze nie zakończyć, o jakimkolwiek ułożeniu się nawet nie wspominając, więc piwo może się jeszcze dosyć mocno zmienić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted February 10, 2014 Betiglo, po np 30 kilku warkach można stwierdzić jakie piwa są odpowiednie oraz możliwe do uwarzenia w swojej pracowni. To w temacie jak dla mnie jest trudne/niewykonalne. Degustacja baaardzo chętnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites