MichalW 54 Posted February 8, 2014 Cześć, przez parę miesięcy przeglądałem forum chłonąc wiedzę piwowarską. Teraz z teorii chcę przejść do praktyki. Chciałbym uwarzyć American Pale Ale ze słodów. Piwo sesyjne, z aromatami cytrusów i świerku. Słody: 5,0 kg Pale Ale 0,2 kg Carapils 0,2 kg Caramunich II Zacieranie "na lenia", 67°C Chmielenie: 20g Columbus- 30 min 20g Mandarina Bavaria- 30 min 30g Columbus- cicha 7 dni 30g Mandarina Bavaria - cicha 7 dni Drożdże Wyeast 1056 American Ale OG: 14°Blg, 40 IBU, 14 EBC Czy powinienem coś poprawić w tej recepturze? Czy jest wystarczająco chmielu żeby aromat był wyczuwalny, ale nie intensywny? Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted February 8, 2014 (edited) Ja bym zmienił chmielenie na: 10g Columbus - 60min 10g Columbus - 40min 10g Mandarina Bavaria - 30min 10g Mandarina Bavaria - 10min 10g Columbus - 5min 30g Mandarina Bavaria - cicha 20g Columbus - cicha ok 42 IBU Taki profil chmielenia pozwoli Ci uzyskać wyraźną i krótką goryczkę bez zalegania. Co do zasypu i zacierania, nic bym nie zmieniał. Co do drożdży, nie zapomnij zrobić startera, możesz również użyć drożdży suchych np. US-05 Edited February 8, 2014 by ..::maniek::.. 1 MichalW reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted February 8, 2014 Na pierwszy raz brałbym nieco mniej kontrowersyjne chmiele. Jeśli cytrusy + świerk, to albo sam Simcoe, albo ewentualnie Chinook + Simcoe. 1 MichalW reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted February 8, 2014 Chcę przetestować te nowe niemieckie chmiele . Poza tym w planach Chinook+Nelson Sauvin i single hop Mosaic. Starter pamiętam żeby zrobić, mieszadło już czeka. W razie awarii użyję US-05. Quote Share this post Link to post Share on other sites
..::maniek::.. 3 1 Items Posted February 8, 2014 (edited) Jestem za, testy i eksperymenty w domowym browarze są jak najbardziej wskazane Edited February 8, 2014 by ..::maniek::.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted February 8, 2014 (edited) Nie każde piwo musi się udać. Ale jak będzie pijalne, to już sukces. A poprawić zawsze będzie okazja. Edited February 8, 2014 by MichalW Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted February 8, 2014 Poza tym w planach Chinook+Nelson Sauvin i single hop Mosaic. No to Mandarina + Columbus chyba najbardziej ryzykowne z tego zestawu. Chociaż single-hop Mosaic też nie każdemu podchodzi - ten chmiel solo daje wyraźną multiwitaminę. Wypić na pewno będzie się dało (o ile nie będzie infekcji). Pierwsze warki zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted February 9, 2014 z tym, że narazie nie ma w sklepie, jak ostatnio sprawdzałem, tej bawarki. Ja chciałem ożenić właśnie z mosaikiem. Nie wiem czemu wam się nie widzi ten chmiel. a czy ktoś używał mandarinki? czy to takie opinie po opisie chmielu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted February 9, 2014 W TwojBrowar mają dostępne wersje Mandarina Bavaria 50/100g. Z tego co czytałem w opisie mosaika na forum, to trzeba zacierać na wytrawnie żeby nie był przesłodzony. Podobne opinie są nt. Nelson Sauvin. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted February 9, 2014 Z tego co czytałem w opisie mosaika na forum, to trzeba zacierać na wytrawnie żeby nie był przesłodzony. Tu bym był ostrożny. Najlepszy s-h Mosaic jakiego piłem to była IIPA. Słodowa podbudowa + Mosaic jak dla mnie dawały lepszy efekt. Przy wytrawnym piwie multiwitamina wychodzi na wierzch w pełnej krasie. Nie wiem czemu wam się nie widzi ten chmiel. a czy ktoś używał mandarinki? czy to takie opinie po opisie chmielu? Ja nie warzyłem, ale przynajmniej dwie osoby już studziły mój zapał do tej odmiany. Prędzej czy później na pewno spróbuję coś z nim wykombinować. Quote Share this post Link to post Share on other sites