Jump to content
MichalW

Mandarina Bavaria+Columbus Pale Ale

Recommended Posts

Cześć,

przez parę miesięcy przeglądałem forum chłonąc wiedzę piwowarską. Teraz z teorii chcę przejść do praktyki. Chciałbym uwarzyć American Pale Ale ze słodów. Piwo sesyjne, z aromatami cytrusów i świerku.

 

Słody:

5,0 kg Pale Ale

0,2 kg Carapils

0,2 kg Caramunich II

 

Zacieranie "na lenia", 67°C

 

Chmielenie:

20g Columbus- 30 min

20g Mandarina Bavaria- 30 min

30g Columbus- cicha 7 dni

30g Mandarina Bavaria - cicha 7 dni

 

Drożdże Wyeast 1056 American Ale

 

OG: 14°Blg, 40 IBU, 14 EBC

 

Czy powinienem coś poprawić w tej recepturze? Czy jest wystarczająco chmielu żeby aromat był wyczuwalny, ale nie intensywny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zmienił chmielenie na:

 

10g Columbus - 60min

10g Columbus - 40min

10g Mandarina Bavaria - 30min

10g Mandarina Bavaria - 10min

10g Columbus - 5min

30g Mandarina Bavaria - cicha

20g Columbus - cicha

ok 42 IBU

 

Taki profil chmielenia pozwoli Ci uzyskać wyraźną i krótką goryczkę bez zalegania.

Co do zasypu i zacierania, nic bym nie zmieniał.

Co do drożdży, nie zapomnij zrobić startera, możesz również użyć drożdży suchych np. US-05

Edited by ..::maniek::..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę przetestować te nowe niemieckie chmiele ;) . Poza tym w planach Chinook+Nelson Sauvin i single hop Mosaic.

Starter pamiętam żeby zrobić, mieszadło już czeka. W razie awarii użyję US-05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie każde piwo musi się udać. Ale jak będzie pijalne, to już sukces. A poprawić zawsze będzie okazja.

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza tym w planach Chinook+Nelson Sauvin i single hop Mosaic.

No to Mandarina + Columbus chyba najbardziej ryzykowne z tego zestawu.

Chociaż single-hop Mosaic też nie każdemu podchodzi - ten chmiel solo daje wyraźną multiwitaminę.

 

Wypić na pewno będzie się dało (o ile nie będzie infekcji). Pierwsze warki zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

z tym, że narazie nie ma w sklepie, jak ostatnio sprawdzałem, tej bawarki.

Ja chciałem ożenić właśnie z mosaikiem. Nie wiem czemu wam się nie widzi ten chmiel. :)

a czy ktoś używał mandarinki? czy to takie opinie po opisie chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W TwojBrowar mają dostępne wersje Mandarina Bavaria 50/100g.

Z tego co czytałem w opisie mosaika na forum, to trzeba zacierać na wytrawnie żeby nie był przesłodzony. Podobne opinie są nt. Nelson Sauvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tego co czytałem w opisie mosaika na forum, to trzeba zacierać na wytrawnie żeby nie był przesłodzony.

Tu bym był ostrożny. Najlepszy s-h Mosaic jakiego piłem to była IIPA. Słodowa podbudowa + Mosaic jak dla mnie dawały lepszy efekt. Przy wytrawnym piwie multiwitamina wychodzi na wierzch w pełnej krasie.

 

Nie wiem czemu wam się nie widzi ten chmiel. :)

a czy ktoś używał mandarinki? czy to takie opinie po opisie chmielu?

Ja nie warzyłem, ale przynajmniej dwie osoby już studziły mój zapał do tej odmiany. Prędzej czy później na pewno spróbuję coś z nim wykombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.