Jump to content
Sign in to follow this  
nepi1987

cicha fermentacja problem/pytanie.

Recommended Posts

Witam,

jestem tu poraz pierwszy dgyz mam problem z fermentacja,

jest to dopiero moja druga warka, wiadomo czlowiek nabiera doswiadczenia z czasem ale mysle ze jakiekolwiek watpliwosci zostaną rozwiane poprzez to forum.

Tak wiec warze piwo american amber ale 12 blg, fermentacja burzliwa zakonczyla sie po 7dniach, po przelaniu do fermentora na cichą fermentacje brzeczka byla bardzo metna nie jak poprzednim razem klarowna, i to mnie zdziwilo chodz domyslam sie ze przy wysladzaniu urzylem za malo wody gdyz w trakcie gotowania za duzo mi wyparowalo z planowanych 20litrow wyszlo 15l. ale stwierdzilem ze dodam drozdze i zobacze co z tego wyjdzie. po tygodniu nic sie nie wyklarowalo mija juz chyba 3 tydzien a tu dalej fermentuje i (bulgocze) w rurce od fermentora takze bez jakiejkolwiek poprawy klarownosci. zastanawiam sie co dalej, czy jeszcze poczekac jakis czas czy dodac glukozy i butelkowac. czekam na jakies podpowiedzi gdyz dopiero co zaczynam i kazda porada bedzie przydatna. pierwsze moje piwo jak na pierwszy raz wyszlo ok chodz wiem juz jakich bledow nie popelniac , ale licze na jakies wskazówki,

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Ja zacierając swoją drugą warkę (APA), miałem problem z temperaturą, za wysoko mi podeszła i zanim to ogarnąłem trochę czasu minęło. W każdym razie pewnie błąd w zacieraniu spowodował, że po tygodniu na cichej brzeczka była bardzo! mocno mętna (praktycznie cały czas była taka). Cichą miałem w temp ok 13-14'C, więc liczyłem na jakieś wyklarowanie a tu nic. Pomogło klarowanie żelatyną. W dobę po dodaniu - efekt rewelacyjny. Poczytaj o dodawaniu żelatyny.

Co do kwestii butelkować czy jeszcze nie - pomiar blg.

 

Pozdrawiam

Edited by rptu

Share this post


Link to post
Share on other sites

z planowanych 20litrow wyszlo 15l

Zauważ, że proporcjonalnie masz 33% cukrów więcej, tak więc drożdżom zajmie więcej czasu przerobienie tego. Nie możesz "obrabiać" każdej brzeczki wg. tego samego schematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki za odp, poczytam a powiec mi jeszcze jakie musze miec blg w tym wypadku zeby butelkowac?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warunkiem koniecznym do podjęcia decyzji o butelkowaniu jest brak spadku poziomu cukru (tj. drożdże nie żrą), jednakowoż to też zależy od wielu czynników i nie jest warunkiem wystarczającym - o ile robisz górniaka gdzieś w mieszkaniu raczej nie powinno być problemów. Ja właśnie skonczyłem zlewać dwie skrzynki niedofermentowanego lagera spowrotem do fermentatora bo gdzieś w nocy przyszedł przymrozek i drożdże poszły spać - 5 tygodni fermentacji i piwko pięknie sklarowane, teoretycznie odfermentowane ale coś mnie tknęło i próbka w ciepłym miejscu zaczęła pracować jak walnięta. Niby kilkadziesiąt warek to niewiele ale człowiek już myślał, że na pewnie rzeczy może sobie z prostej statystyki pozwolić, a tu natura po raz kolejny pokazuje jak wielkim jest się ignorantem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

wlasnie sprawdzilem blg i wynosi 6. chodz na poczatku nie sprawdzalem ale jest to american amber ale 12 blg. coraz wiecej sie juz dowiaduje tak wiec dzieki wszystkim za info.

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, to przy BLG wynoszącym 6, raczej nie ma co myśleć o przelewaniu do butelek, no chyba, że po trzech-czterech dniach gęstość będzie się utrzymywać na zadanym poziomie. Czytając Twój post od razu nasunęło mi się podejrzenie - nie sprawdzałeś gęstości początkowej prawda? Ponieważ jest bardzo możliwe, że te 15 litrów miało gęstość znacznie wyższą od tej zaplanowanej przez Ciebie. Przykładowo, jeżeli miało wyjść 20 litrów brzeczki o gęstości 12 BLG, a wyszło jej ostatecznie 15 litrów, to zakładając, że zacieranie poszło sprawnie, twoja brzeczka mogła mieć nawet 16 BLG ekstraktu początkowego. Jedno jest pewne - jeżeli planowałeś chmielenie na te 12 BLG, to w takim wypadku piwko wyjdzie dość słodkawe, z drugiej strony to by mogło tłumaczyć dość płytkie odfermentowanie (powiedzmy, że z 16 BLG startowych piwko powinno tak "standardowo" zejść do ok. 4 - 5 BLG). Dla bezpieczeństwa sprawdź gęstość za trzy-cztery dni i jak nic się nie zmieni to myśl nad rozlewem. Ewentualnie możesz ostrożnie zamieszać brzeczką żeby podnieść drożdże z dna, albo skorzystać z któregoś ze sposobów podanych tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja

Pamiętaj jednak, że mieszanie albo każda inna ingerencja niesie ze sobą ryzyko zakażenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokladnie tak nie sprawdzalem gestosci na początku. tak wiec blg przy 15l bylo napewno wieksze, ale coz czlowiek uczy sie na bledach. przy nastepnej warce bede mądrzejszy. dzieki za info

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko, wydaje mi się, że piwko nie jest zmarnowane, ja bym coś tam z nim jeszcze popróbował jak się nie zepsuło :D Ewentualnie zawsze można destylować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi sie ze cos jeszcze z tego bedzie bo nie wyglada na zepsute ani nie pachnie i smakuje.

w ostatecznosci destylacja znajomy cos destyluje wiec nie wiem czy z tego daloby rade cos wycisnąć. chodz wolalbym piwo:}

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zaszkodziłoby też jakbyś używał polskich znaków - oczywiście jeśli to nie problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też warzyłem to piwo w zeszłym tygodniu ( moja pierwsza warka ) ekstrakt początkowy miałem 16blg, więc dolałem wody i ostatecznie było jak planowałem 12blg. Bulkać przestało już po 3 dniach, więc chyba już drożdże skończyły. Pomierzę jutro do ilu zeszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpożądku bede używał polskich znaków, aczkolwiek jak człowiek sie spieszy to nie zraca na to uwagi.

Pzd

Share this post


Link to post
Share on other sites

za często nie ma co mierzyć żeby nie doprowadzić do zakarzenia, jak będziesz przelewal na cichą fermentacje to wtedy zmierz i tuż przed butelkowaniem

pzd

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam green fox, sprawdzalem dzis blg po 6 dniacg i z 6 spadlo do 5. wiec nie za dużo a podniosłem temperature troche, cicha fermentacja trwa już prawie 4 tyg. i nie wiem co dalej z tym zrobic.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak spada to zostawić. Nie grzeb w nim tyle. Jak podniosłeś temperaturę to zostaw na tydzień.

 

wyparowalo z planowanych 20litrow wyszlo 15l

 

Należało zmierzyć blg i uzupełnić mineralną do 12blg.

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź jeszcze dla pewności kalibrację aerometru (http://www.piwo.org/topic/12625-kalibracja-aerometru-wazna-rzecz/page__hl__%2Bkalibracja+%2Baerometru), bo być może to nie jest wcale 5, tylko już 4 BLG, a wtedy to bym powoli myślał nad rozlewaniem. Ewentualnie zawsze ten kolejny tydzień cichej jakoś szczególnie pewnie nie zaszkodzi, ale nie wiem co później z nagazowaniem, pewnie by trzeba dodać świeżych drożdży do refermentacji, żeby cokolwiek się nagazowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

trzeba dodać świeżych drożdży do refermentacji, żeby cokolwiek się nagazowało.

wystarczy drożdży do nagazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wyklaruje się na cichej, czy podczas filtracji odczekałeś aż młóto się ułoży , pierwsze odfiltrowane 3-4l trzeba zwrócić do filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nepi, o pisowni napisałeś, że się spieszysz. Akurat piwowarstwo wymaga cierpliwości a pośpiech w wielu przypadkach pomaga piwie znaleźć się nie w szklance ale w kanale. Powodzenia:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co jak po burzliwej z 11 Blg początkowego spadło do 5 BLG? po przelaniu na cichą po 2 tyg. jest cały czas 5 BLG?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki szczep, jakie temperatury fermentacji? Jakie zacieranie? Also, mocno chmielony to bardziej american stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.