Jump to content
Sign in to follow this  
Biotit

Chleb na zakwasie z 10% dodatkiem młóta i pieczeń rzymska

Recommended Posts

Mówisz i masz.

 

Chleb:

50/50 maka pszenna 500 i żytnia 2000, po 1 kg

Do tego 1,5 litra serwatki po zrobieniu sera, łyżka soli, łyżka miodu gniazdowego, 200g nasion słonecznika, 300ml zakwasu.

Wszystko wymieszane ok 20 min w maszynie i pozostawione na 12h w temp 30C. Dodane 200g młóta i ponownie wymieszane.

Przełożono do form wysmarowanych smalcem i posypanym żytnimi otrębami do wys 2/3. Formy wylądowały w piekarniku i tam rosły w temp 40C.

Następnie pieczemy w temp 200 C przez 30 min, przekładamy formy o 180 * i ponownie pieczemy przez 30 min w temp 180C.

 

 

Pieczeń rzymska:

 

Skład:

450g łopatki - mięsień trójgłowy

450g wołowiny - mięso jałówki , mięsień zrazowy górny

100g tłuszcz twardy wieprzowy(karkowy)

kilka plastrów wędzonek :boczku i szynki

2 jajka surowe

5 jaj gotowanych na twardo

pieprz świeżo mielony 2g

majeranek (roztarty w dłoniach) 3g

czosnek świeży 3g (poszatkowany nożem z dodatkiem soli)

sól 15g

Wykonanie:

Mięso mielimy na sitku 6, tłuszcz twardy na 3, mieszamy dodajemy przyprawy i surowe jaja ( osobno żółtka i ubitą pianę z białek).

całość zostawiamy w temp pokojowej na 2-3 h.

 

Formę wykładamy pergaminem, na to 1/2 mięsa, na to szynka wędzona, na nią kładziemy jajka na twardo (obcinamy końcówki białek, tak żeby jajka dotykały się żółtkami), przykrywamy, a raczej okrywamy plastrami szynki wędzonej. Całość zakrywamy pozostałą częścią mięsa.

Na wierzch układamy plastry boczku wędzonego, który kroimy w cienkie paski.

 

Pieczenie , w temp 140 C do 68C w środku.

Wyjmujemy, odlewamy sos, wyjmujemy pieczeń, usuwamy pergamin, pieczeń wkładamy do formy , ląduje w piekarniku na 15 min temp 160C.

Wyjąć, ostudzić, a następnego dnia konsumpcja.

Życzę smacznego. :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.