Skocz do zawartości

Browar Z Innej Beczki (głównie risy, bw i inne piwa wagi ciężkiej)


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #48 - Smoked Barley Wine 25,5blg (Islay Whisky Oak Aged/Brandy de Jerez Oak Aged) 

Data warzenia: 1.03.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Monachijski ciemny - 5kg

Weyermann jęczmienny wędzony bukiem - 5kg

Special B - 1kg

Caramunich II - 1kg

Carared - 1kg

Pszniczny jasny - 0,5kg

Carapils - 0,5kg

Cukier Demerara - 0,5kg - na 120'

 

Wszystkie słody zacierane od początku

 

Zacieranie:

Dwa zaciery podzielone na pół, zacieranie 60' w 68C

Odebrałem jakieś 28L brzeczki około 16blg

 

Gotowanie 180 minut.

 

Chmielenie:

Magnum - 70g - 90'

 

Dodatki:

Pożywka dla drożdży - po schłodzeniu brzeczki do 80C

 

Drożdże:

US-05, gęstwa po #45

 

Ostatecznie wyszło ok. 20l brzeczki 25,5blg, zamiast planowanych 29, co daje efektywność na poziomie 47,5%. Bardzo niska i w sumie nie wiem co się stało, bo robiłem to dokładnie tak samo jak przy warce #41, gdzie wydajność była znacznie wyższa.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 11%

Goryczka: 68 IBU

Barwa: 89 EBC

 

Komentarz: 

Po fermentacji burzliwej, warka zostanie tradycyjnie podzielona na pół. Do jednej połowy pójdzie na dwa miesiące macerowana od kilku miesięcy w 350ml whisky z Islay  pocięta klepka, naturalnie wraz z whisky. Do drugiego taki sam zabieg, ale z brandy de jerez. 

 

Warka #49 - Smoked Brown Ale 14blg (cienkusz bo smoked barley wine) 

Data warzenia: 1.03.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Monachijski ciemny - 5kg

Weyermann jęczmienny wędzony bukiem - 5kg

Special B - 1kg

Caramunich II - 1kg

Carared - 1kg

Pszniczny jasny - 0,5kg

Carapils - 0,5kg

 

Wszystkie słody zacierane od początku

 

Zacieranie:

Dwa zaciery podzielone na pół, zacieranie 60' w 68C

Wysłodziłem jakieś 15L brzeczki około 11,5blg

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Centennial - 14g - 60'

Centennial - 14g - 15'

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

US-05, gęstwa po #45

 

Ostatecznie wyszło ok. 12l brzeczki 14blg, co daje efektywność na poziomie 16,5%. Łącznie z piwem właściwym daje to efektywność na poziomie 64%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 6-6,5%

Goryczka: 42 IBU

Barwa: 126 EBC (coś chyba z kalkulatorem jest nie tak, bo wychodzi ciemniejsze niż bw).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #50 - Polish Pale Ale Single Hop Zula / Earl Grey Pale Ale

Data warzenia: 19.04.2019

 

Na jubileuszową warkę planowałem coś specjalnego, ale jakoś tak wyszło że kończą się lekkie piwa, więc trzeba dorobić ;) Dużo dobrego słyszałem o tym chmielu, a single hop na Zuli od Recrafta bardzo mi smakował, postanowiłem więc go użyć. 

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 2,5kg

Owsiany - 1kg

Płatki owsiane - 0,8kg

 

Wszystkie słody zacierane od początku

 

Zacieranie:

zacieranie 60' w 65C, z wygrzewem do 78C

Wysłodziłem jakieś 25L brzeczki około 9blg

 

Gotowanie 60 minut.

 

Ostatecznie wyszło 21L brzeczki 11blg

 

Chmielenie:

Zula - 30g - 60'

Zula - 30g - 15'

Zula - 30g - 5'

Zula - 60g - Hopstand 30'

 

Na cichą warka zostanie podzielona na pół. Do jednego wiadra pójdzie 150g Zuli, do drugiego 100g herbaty Earl Grey. Obydwa dodatki na 3 dni.

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

Danstar Nottingham, świeże suchary

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 4,5%

Goryczka: 47 IBU

Barwa: 8 EBC 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Prawdopodobnie dwie ostatnie warki sezonu

 

Warka #51 - Sweet Coconut Chocolate Vanilla Imperial Stout 28 blg

Data warzenia: 27.04.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 2,5kg

Owsiany - 1kg

Karmelowy 300 - 1kg

Płatki owsiane - 0,5kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,5kg

Jęczmień Prażony - 0,5kg

Czekoladowy Jasny - 0,5kg

 

Cukier Demerara - 0,5kg

Laktoza - 0,5kg

 

Wszystkie słody zacierane od początku

 

Zacieranie:

zacieranie 60' w 65C, z wygrzewem do 78C

 

Gotowanie 120 minut.

 

Ostatecznie wyszło 12L brzeczki 28blg, co daje wydajność 60%.

 

Chmielenie:

Magnum - 50g - 90'

 

Dodatki:

wspomniana wyżej Laktoza - 0,5kg - na 15'

na cichą poszły 3 laski wanilii, 100g łuski kakaowca i 150g prażonych chipsów kokosowych macerowanych w irlandzkiej whiskey.

 

Drożdże:

Danstar Nottingham, gęstwa po warce #50.

 

Statystyki:

Po tygodniu zjechało do 14blg, co daje 8,3% alko, choć jeszcze trochę pewnie zjedzie.

Goryczka: 73 IBU

Barwa: 222 EBC 

 

 

I ostatnia warka zupełnie eksperymentalna. Z torfem jak do tej pory mam dobre doświadczenia, zarówno ze słodem jak i z macerowaniem w whisky. Czas więc przenieść zabawę na wyższy poziom ;) 

 

Warka #52 - Super Peated Barley Wine 22,5blg

Data warzenia: 04.05.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Jęczmienny wędzony torfem 35ppm - 5kg

 

Zacieranie:

zacieranie 90' w 65C, z wygrzewem do 78C

 

Gotowanie 150 minut, aby jakoś zrekompensować brak słodów karmelowych i reakcjami Maillarda nieco skontrować torfowość.

 

Ostatecznie wyszło 12L brzeczki 22,5blg, co daje wydajność 80%.

 

Chmielenie:

Centennial - 28g - 60'

Centennial - 28g - 15'

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

Danstar Nottingham, gęstwa po warce #50.

 

Statystyki:

Pewnie będzie koło 9%

Goryczka: 62 IBU

Barwa: 15 EBC 

 

 

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 17.12.2018 o 21:47, Neptune napisał:

Danstar Abbaye

Ok. I jak te grzybki dały radę w hybrydzie? Na forum raczej mało o nich. Mam w planach enkela, bpa i może blonda albo Belgian IPA na koniec serii. Znalazłem informację, że to odpowiednik WY1214 i WL500, czyli szczep Chimay. Coś powiesz o tym jak pracowały/ co wypracowały u Ciebie?

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Przepraszam za brak odpowiedzi, zakończył się sezon piwowarski - przestałem zaglądać na forum. Co do drożdży to nie będę raczej specjalnie pomocny - nie używam póki co płynnych, więc nie wiem jak mają się do nich wyżej wymienione suchary. Wypracowały fajne belgijskie nuty, zwłaszcza w quadruplu, choć przyznam że nie są tak intensywne jak choćby w sklepowych Chimayach. Inna sprawa, że u mnie w każdym z piw na tych grzybkach były dodatki które z pewnością przykryły część ich aromatu.

 

W międzyczasie latem popełniła się jedna warka lekkiego piwa. Niby podwyższone ryzyko infekcji, ale była okazja i na szczęście nic się nie stało. Zamieszczam dla porządku.

 

Warka #53 - Summer Ale 11 blg

Data warzenia: lipiec 2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 3kg

Pszeniczny jasny - 1kg

Płatki owsiane - 1kg

 

Zacieranie:

zacieranie 60' w 67C, z wygrzewem do 78C

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Citra - 25g - 15'

Mosaic - 25g - 15'

Mosaic - 25g - 5'

Simcoe - 25g - 5'

Citra - 25g - na 3 dni na zimno

Simcoe - 25g - na 3 dni na zimno

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

US-05 świeże suchary

 

Statystyki:

Wyszły 23 litry, co daje wydajność 66%

Alkohol: 5,0%

Goryczka: 45 IBU

Barwa: 9 EBC 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I pierwsza warka kolejnego sezonu piwowarskiego:

 

Warka #54 - New England IPA 15blg

Data warzenia: 29.09.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 5kg

Pszeniczny jasny - 1kg

Carapils - 0,25kg

 

Zacieranie:

zacieranie 60' w 65C, z wygrzewem do 78C

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Falconer's Flight - 20g - 60'

Falconer's Flight - 20g - 30'

Falconer's Flight - 20g - 15'

Falconer's Flight - 20g - 5'

Simcoe - 60g - 5 dni na zimno

Citra - 40g - 5 dni na zimno

Mosaic - 40g - 5 dni na zimno

Falconer's Flight - 20g - 5 dni na zimno

Simcoe - 40g - 3 dni na zimno

Citra - 60g - 3 dni na zimno

Mosaic - 60g - 3 dni na zimno

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

US-05 świeże suchary

 

Statystyki:

Wyszło 25 litrów, co daje wydajność 80%

Alkohol: pewnie będzie z 6%

Goryczka: 47 IBU

Barwa: 11 EBC 

 

Edit: przy zabutelkowaniu było 2blg, czyli wyszło jakieś 7,3%.

 

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 - Imperial Stout 27,8blg

Data warzenia: 4.10.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 2,4kg

Golden Ale - 2,4kg

Płatki owsiane - 0,6kg

Pszeniczny jasny - 0,4kg

Caraaroma - 0,4kg

Special B - 0,4kg

Pale Chocolate - 0,4kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,4kg

Carafa III Special - 0,4kg

Jęczmień palony - 0,4kg

 

Wszystko wrzucone od początku, z odrobiną kredy.

 

Zacieranie:

zacieranie 90' w 65C, z wygrzewem do 78C

 

Gotowanie 120 minut.

 

Chmielenie:

Tomahawk - 50g - 90'

 

Dodatki:

brak/zobaczymy

 

Drożdże:

US-05 gęstwa po #54

 

Statystyki:

Wyszło jakieś 14,5 litra, co daje wydajność 73%

Alkohol: pewnie będzie z 11%

Goryczka: 81 IBU

Barwa: 209 EBC 

 

Edit: 19.11.2019 - fermentacja zakończyła się na 10blg, co daje jakieś 10,3% alkoholu.

 

Warkę po fermentacji burzliwej podzieliłem na dwa mniejsze wiadra:

1 - większą część (8L) zostawię jako "czystego" risa

2 - mniejszą (6L) w ramach eksperymentu wzbogaciłem 100g śruty kakaowej, na planowane jakieś 2-3 miesiące, po czym na ostatni tydzień dodam 500g malin.

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #56 - Mango Wheat/Earl Grey Wheat 11blg

Data warzenia: 19.11.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 2,6kg

Pszeniczny jasny - 1,6kg

Cara Clair - 0,5kg

 

Zacieranie:

zacieranie 60' w 65C, z wygrzewem do 78C

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Citra - 25g - 60'

Citra - 25g - 5'

 

Dodatki:

Po podzieleniu na pół, na cichą:

Do 1 wiadra - 1,6kg pulpy z mango + 50g Citry

Do 2 wiadra - 90g herbaty earl grey z bławatkiem

 

Drożdże:

US-05 

 

Statystyki:

Wyszły 23 litry, co daje wydajność 70%

Alkohol: pewnie będzie z 4,5%

Goryczka: 43 IBU

Barwa:  9 EBC 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #57 - Barley Wine 25,0blg (Brandy Oak Aged/z wędzoną gruszką)

Data warzenia: 29.11.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 6,5kg

Wiedeński - 5kg

Cara Gold - 1kg

Caraaroma - 0,2kg

 

Zacieranie:

Dwa zaciery podzielone na pół, zacieranie 60' w 68C

Odebrałem jakieś 27L brzeczki około 20blg

 

Gotowanie 120 minut.

 

Chmielenie:

Tomahawk - 50g - 60'

 

Dodatki:

Po fermentacji warka zostanie podzielona na większą i mniejszą część. Do jednego wiadra (większego) pójdą kostki dębowe macerowane od kilku tygodni w ukraińskiej 5 letniej brandy, do drugiego pójdzie wędzona gruszka.

 

Drożdże:

US-05, gęstwa po #56

 

Ostatecznie wyszło ok. 21l brzeczki 25,0blg, co daje efektywność na poziomie 59,5%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 11%

Goryczka: 58 IBU

Barwa: 46 EBC

 

Komentarz: 

 

Edit 18.12.2019 - fermentacja zakończyła się na 7,5 co daje jakieś 10,1% w młodym piwie.

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #58 - Barley Wine 28,5blg (Bourbon/Rum Oak Aged)

Data warzenia: 30.11.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 5,5kg

Wiedeński - 5kg

Golden Ale - 2,6kg

Caramunich III - 1kg

Caraaroma - 0,4kg

Special B - 0,3kg

Pale Chocolate - 0,2kg

 

Cukier Demerara - 0,5kg

 

Zacieranie:

Dwa zaciery podzielone na pół, zacieranie 60' w 68C.

Odebrałem jakieś 30L brzeczki około 20blg.

 

Gotowanie 180 minut.

 

Chmielenie:

Magnum - 80g - 60'

 

Dodatki:

Po fermentacji warka zostanie podzielona na pół. Do jednej pójdzie kostka dębowa macerowana od kilku tygodni z kubańskim złotym rumie, do drugiej w burbonie.

 

Drożdże:

US-05, gęstwa po #56

 

Ostatecznie wyszło ok. 22l brzeczki 28,5blg, co daje efektywność na poziomie 55,8%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 12%

Goryczka: 58 IBU

Barwa: 76 EBC

 

Komentarz: 

 

18.12.2019: fermentacja zakończyła się na 9,5blg co daje jakieś 11,1% w młodym piwie.

 

O ile nic się nie zepsuje, planuję z pewnej ilości powyższych dwóch części, ale także poprzedniej warki (wersja brandy) zrobić mariaż i zobaczyć jak wyjdzie wersja "blended oak aged".

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #59 - West Coast IPA Single Hop Simcoe 14,5blg 

Data warzenia: 21.12.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 5kg

Cara Clair - 0,5kg

 

Zacieranie:

Godzina' w 68C.

Odebrałem jakieś 25L brzeczki około 13blg.

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Simcoe - 30g - 60'

Simcoe - 40g - 20'

Simcoe - 30g - 5'

Simcoe - 100g - Na cichą

 

Dodatki:

Brak

 

Drożdże:

US-05

 

Ostatecznie wyszło ok. 22l brzeczki 14,5blg, co daje efektywność na poziomie 76%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 6%

Goryczka: 70 IBU

Barwa: 11 EBC

 

Komentarz: 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #60 - Imperial Stout 28,7blg (Bourbon Oak Aged) 

Data warzenia: 29.12.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 10kg

Płatki owsiane - 1,6kg

Caraamber - 1kg

Caragold - 1kg

Special B - 0,5kg

Pale Chocolate - 0,5kg

Carafa III Special - 0,5kg

Jęczmień palony - 0,5kg

Pszeniczny czekoladowy -  0,5kg

 

Zacieranie:

Dwa zaciery, każdy godzina' w 65C a potem wygrzew do 78C.

 

Z każdego najpierw odbiór 12L bez wysładzania, a potem 9L wysładzania (na warkę #61).

 

Gotowanie 120 minut.

 

Chmielenie:

Magnum - 70g - 60'

 

Dodatki:

Na cichą fermentację 150ml ekstraktu waniliowego

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa po #59)

 

Ostatecznie wyszło ok. 17l brzeczki 28,7blg, co daje niską efektywność na poziomie 44,5%. 

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 11%

Goryczka: 65 IBU

Barwa: 241 EBC

 

Warka #61 - Foreign Extra Stout 17,2blg ("cienkusz" po risie)

Data warzenia: 29.12.2019

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 10kg

Płatki owsiane - 1,6kg

Caraamber - 1kg

Caragold - 1kg

Special B - 0,5kg

Pale Chocolate - 0,5kg

Carafa III Special - 0,5kg

Jęczmień palony - 0,5kg

Pszeniczny czekoladowy -  0,5kg

 

Zacieranie:

Dwa zaciery, każdy godzina' w 65C a potem wygrzew do 78C.

 

Piwo powstało z wysłodzenia 9L wody każdego z zacierów po risie.

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Magnum - 30g - 60'

 

Dodatki:

Brak

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa po #59)

 

Ostatecznie wyszło ok. 14l brzeczki 17,2blg, co daje efektywność na poziomie 21%, co łącznie z poprzednim piwem daje efektywność 65,5%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 7%

Goryczka: 54 IBU

Barwa: 249 EBC

 

Komentarz: 

Edit 24.1.2020 - Fes zabutelkowany z mocą 6,5%. Ris odfermentował do 11,5 i został zlany na cichą, co daje 10,1% w młodym piwie.

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 2.10.2019 o 13:30, Neptune napisał:

Warka #54 - New England IPA 15blg

I jak Ci ten Falconers zagrał? Brałeś z piwnwgokraftu. Jak oceniasz jakość ich chmieli? Jak kupuję chmiele tylko w jednym sklepie, co kupię gdzieś indziej to jest lipa. Ostatnio miałem np. Hallertauera cytrusowego. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zagrał w porządku, ale też bez jakiegoś szału, raczej będę się trzymał sprawdzonych chmieli typu citra, galaxy, mosaic, etc. Jakość chmieli oceniam generalnie dobrze, choć przy kilku warkach miałem wątpliwości. Na przykład ostatnie Simcoe bardzo niewiele wniosło tego charakterystycznego, żywiczno ziołowego aromatu. Z ciekawości, który sklep polecasz? Chętnie przetestuję. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. 

Staram się kupować w browamatorze. Nie pamiętam przypadku żeby było coś nie tak z chmielem. Kilka razy też kupiłem w marxam i też wszystko było ok. Natomiast zdarzy mi się kupić jeszcze w 2-3 sklepach i najczęściej jest jakiś problem.

Teraz kupiłem Falconersa w marxam właśnie i chcę zrobić na nim Vermonta. Pamiętam swoją warkę (vermont IPA) w 2018 więc chmiel był z pewnie z 2017 (browamator) i to było jedno z lepszych chmielowych piw jakie udało mi się zrobić.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, właśnie z browamatora jak kupiłem simcoe w poprzednim sezonie, to było to chyba najlepsze ipa jakie mi wyszło. W tym roku niestety nie. Najgorsze że nie mam jak stwierdzić, na ile jest to wina sklepu, a na ile charakterystyki samego chmielu w różnych latach zbiorów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #62 - American IPA 14,2blg

Data warzenia: 3.2.2020

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 4kg

Płatki owsiane - 0,5kg

Pszeniczny - 0,5kg

Wiedeński - 0,5kg

Cara Clair - 0,25kg

 

Zacieranie:

Godzina w 66C, wygrzew.

 

Gotowanie 60 minut.

 

Chmielenie:

Citra - 30g - 60'

Mosaic - 30g - 15'

Galaxy - 30g - 15'

Citra - 30g - Hopstand 30 minut od momentu schłodzenia brzeczki poniżej 80C

Galaxy - 30g - Hopstand jw.

Mosaic - 30g - Hopstand jw.

Citra - 30g - na cichą na 3 dni

Mosaic - 30g - jw.

Galaxy - 30g - jw.

 

Dodatki:

Brak

 

Drożdże:

US-05

 

Ostatecznie wyszło ok. 21,5l brzeczki 14,2blg, co daje efektywność na poziomie 70%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 6%

Goryczka: 83 IBU

Barwa: 11 EBC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #63 - Pastry Maple Coffee Imperial Stout 35,5blg

Data warzenia: 7.2.2020

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 4,5kg

Caragold - 1kg

Pszeniczny - 0,5kg

Caraaroma - 0,5kg

Płatki owsiane - 0,4kg

Special B - 0,3kg

Pale Chocolate - 0,3kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,3kg

Carafa III Special - 0,1kg

Jęczmień palony - 0,1kg

 

Cukier Demerara - 0,5kg

 

Zacieranie:

Godzina w 66C, wygrzew.

 

Gotowanie 120 minut.

 

Chmielenie:

Iunga - 90g - 90'

 

Dodatki:

Laktoza - 1kg - 15'

Syrop klonowy - 500ml - na cichą

Kawa aromatyzowana syropem klonowym - espresso ze 100g - na cichą

Ekstrakt waniliowy - 90ml - na cichą

 

Drożdże:

US-05 gęstwa po poprzedniej warce.

 

Ostatecznie wyszło ok. 14l brzeczki 35,5blg, co daje efektywność na poziomie 66%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 13%

Goryczka: 64 IBU

Barwa: 150 EBC

 

Update 20.02.2020: Fermentacja zakończyła się na 15blg, co daje 12,5%

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #64 - Barley Wine 30,4blg (Pedro Ximenez/Single Malt Whisky Oak Aged)

Data warzenia: 8.2.2020

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 9kg

Wiedeński - 4,5kg

Caragold - 1kg

Caraaroma - 0,5kg

 

Cukier Demerara - 0,5kg

 

Zacieranie:

Dwa zacierania, po godzinie w 66C, wygrzew.

 

Gotowanie 180 minut.

 

Chmielenie:

Iunga - 90g - 40' (zapomniałem się i za późno wrzuciłem)

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

US-05 gęstwa po #62

 

Ostatecznie wyszło ok. 19l brzeczki 30,4blg, co daje efektywność na poziomie 51%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 13%

Goryczka: 43 IBU

Barwa: 66 EBC

 

Update 20.02.2020: Fermentacja zakończyła się na 9,6blg, co daje 12,2%

 

Warka #65 - Extra Special Bitter 15blg (cienkusz po BW)

Data warzenia: 8.2.2020

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 9kg

Wiedeński - 4,5kg

Caragold - 1kg

Caraaroma - 0,5kg

 

Zacieranie:

jw.

 

Chmielenie:

Citra - 25g - 40'

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

US-05 gęstwa #62

 

Ostatecznie wyszło ok. 15l brzeczki 15blg, co daje efektywność na poziomie 21% (łącznie 71% piwo bazowe + cienkusz)

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 6%

Goryczka: 40 IBU

Barwa: 66 EBC

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #66 - Braggot 28,5blg (Amontillado Sherry Oak Aged)

Data warzenia: 29.2.2020

 

Słody i surowce niesłodowane:

Miody różne - 3kg

Pale Ale - 2kg

Cara Clair - 0,25kg

Special B - 0,25kg

 

Zacieranie:

Godzina w 66C

 

Chmielenie:

Iunga - 20g - 60'

 

Dodatki:

brak

 

Drożdże:

US-05 

 

Ostatecznie wyszło ok. 14l brzeczki 28,5blg, co daje efektywność na poziomie 93,5%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 13%

Goryczka: 16 IBU

Barwa: 31 EBC

 

Update 16.03.2020 - fermentacja zakończyła się na 9,6blg, co daje 11% w młodym piwie.

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #67 - Gose / Mango Pastry Sour 10blg

Data warzenia: 10.4.2020

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 2kg

Pszeniczny - 1kg

Płatki pszenne - 1kg

 

Zacieranie:

Godzina w 66C

 

Chmielenie:

Hallertauer Tradition - 25g - 60'

Hallertauer Tradition - 25g - 15'

 

Dodatki:

Kolendra - 15g - 15'

Sól morska - 15g - 15'

Mech irlandzki - 5g - 15'

Kwas mlekowy - 60ml - po zakończonej fermentacji

 

Połowa pozostanie czystym gose. Do drugiej połowy natomiast dodam 1,7kg pulpy z mango, 0,5kg laktozy, oraz 30ml ekstraktu waniliowego.

 

Drożdże:

US-05 

 

Ostatecznie wyszło ok. 19l brzeczki 10blg, co daje efektywność na poziomie 64%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 4%

Goryczka: 29 IBU

Barwa: 9 EBC

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #68 - Session IPA/Earl Grey Ale 10blg

Data warzenia: 18.4.2020

 

Szybka warka na cieplejszy sezon

 

Słody i surowce niesłodowane:

Pale Ale - 2,2kg

Pszeniczny - 1kg

Płatki pszenne - 1kg

 

Zacieranie:

Godzina w 66C

 

Chmielenie:

Citra - 25g - 60'

Citra - 25g - 15'

 

Dodatki:

 

Do połowy dodam na cichą po 50g Citry, Mosaica i Simcoe. Do drugiej połowy dam 100g herbaty earl grey. Z racji zamknięcia sklepów specjalistycznych z herbatą wyszedł mi mały eksperyment - czy tania herbata za 5zł/100g z marketu przełoży się w jakiś wyraźny sposób na gorszy smak niż poprzednio dodawana lepsza herbata po 20zł/100g.

 

Drożdże:

US-05, gęstwa po #67

 

Ostatecznie wyszło ok. 19l brzeczki 10blg, co daje efektywność na poziomie 63%.

 

Statystyki:

Alkohol: pewnie wyjdzie w okolicach 4%

Goryczka: 68 IBU

Barwa: 9 EBC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.