Skocz do zawartości

Browar Z Innej Beczki (głównie risy, bw i inne piwa wagi ciężkiej)


Rekomendowane odpowiedzi

 

SPIS WAREK:

  1. Milk Stout 14blg (sezon 2014)
  2. AIPA 16blg
  3. Irish Red Ale 11blg 
  4. Witbier 12blg 
  5. Peated Stout 16blg 
  6. Grodziskie 8blg
  7. APA 10blg 
  8. Imperial Stout 25blg 
  9. Hefeweizen 12blg 
  10. Irish Red Ale 11,6blg
  11. AIPA 16blg (infekcja)
  12. Imperial Milk Stout 24blg
  13. APA 11blg (infekcja)
  14. Milk Stout 14blg
  15. Pale Ale 10,5lblg
  16. APA SH Pacifica 12blg
  17. Red IPA SH Motueka 14blg
  18. Black IPA SH Waimea 16blg
  19. Sahti 18blg
  20. Pumpkin Ale 16blg
  21. American Stout 13blg
  22. Chocolate & Orange Dry Stout 12blg (sezon 2017/2018)
  23. Imperial Oatmeal Stout (Ardbeg/Jim Beam Oak Aged) 24blg
  24. Barley Wine (Cognac/Pedro Ximenez Oak Aged) 23blg
  25. Bitter 12,5blg
  26. West Coast IPA 16blg
  27. Imperial Stout (Sherry & Bourbon Oak Aged) 31,5blg
  28. Amber Ale SH Nelson Sauvin 13blg
  29. Peated Barley Wine (Pedro Ximenez Oak Aged) 27blg
  30. Peated Imperial Stout (Islay Whisky Oak Aged) 27blg
  31. AIPA SH Simcoe 16blg
  32. Oatmeal Stout 12blg
  33. Milk Imperial Stout (Bourbon & Rum Oak Aged) 26,5blg
  34. Barley Wine (Bourbon Oak Aged) 25,3blg
  35. Porter Bałtycki z suską sechlońską 26blg
  36. Tea APA 12,5blg (sezon 2018/2019)
  37. Christmas Imperial Stout 20,3blg
  38. New England APA 12,5blg
  39. New England DIPA 17blg
  40. Imperial Stout (Bourbon Oak Aged/Mint & Chocolate) 30,4blg
  41. Barley Wine (Scotch Whisky/Brandy de Jerez Oak Aged) 29,6blg
  42. Belgian Session IPA Single Hop Cascade 13,2blg
  43. Quadrupel (Bourbon Oak Aged/z dodatkiem suski sechlońskiej) 24,5blg
  44. Braggot  (klasyczny/z dodatkiem suszonych daktyli) 28,5blg
  45. Session New England IPA (Citra, Galaxy & Mosaic DH/Cenrennial & Chinook DH) 13,5blg
  46. Imperial Stout (Islay Whisky Oak Aged/Blended Whisky Oak Aged + Suska) 26blg
  47. Dry Stout (cienkusz po #46) 11,5 blg
  48. Smoked Barley Wine (Islay Whisky Oak Aged/Brandy de Jerez Oak Aged) 25,5blg
  49. Smoked Brown Ale (cienkusz po #48) 14blg
  50. Session IPA (DDH Single Hop Zula/Earl Grey IPA) 11blg
  51. Sweet Coconut Chocolate Vanilla Imperial Stout 28blg
  52. 100% Peated Barley Wine 22,5blg
  53. Summer Ale 11blg
  54. New England IPA 15blg (sezon 2019/2020)
  55. Imperial Stout (czysty/kakao+maliny) 27,8blg
  56. American Wheat (Mango/Earl Grey) 11blg
  57. Barley Wine (Brandy Oak Aged/z wędzoną gruszką) 25blg
  58. Barley Wine (Bourbon/Rum Oak Aged) 28,5blg
  59. West Coast IPA SH Simcoe 14,5blg
  60. Imperial Stout (Bourbon Oak Aged) 28,7blg
  61. Foreign Extra Stout 17,2blg
  62. American IPA 14,2blg
  63. Pastry Maple Coffee Imperial Stout 35,5blg
  64. Barley Wine (Pedro Ximenez/Single Malt Whisky Oak Aged) 30,4blg
  65. Extra Special Bitter 15blg
  66. Braggot (Amontillado Sherry Oak Aged) 28,5blg
  67. Gose / Mango Pastry Sour 10blg
  68. Session IPA/Earl Grey Ale 10blg
  69. American IPA 13blg (sezon 2020/2021)
  70. RIS 25,7blg
  71. FES 15,2blg
  72. APA SH Simcoe/Tea Apa (sezon 2021/2022)
  73. FES 18blg

 

 

Dnia 6.02 zostało uwarzone moje pierwsze piwo. Zgodnie z twierdzeniem, że najlepiej od razu rzucić się na głęboką wodę, warzyłem od razu z zacieraniem. Obecnie już 24 godziny sobie "bulka". :)

 

Warka #1 - Milk Stout "Droga Mleczna"

 

Zasyp:

Pale Ale Maris Otter - 3kg

Płatki Jęczmienne - 0,5kg

Caramunich - 0,3kg

Pszeniczny - 0,3kg

Palony Jęczmień - 0,3kg

Czekoladowy - 0,2kg

 

Chmiele:

Fuggles - 70g

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Dodatki:

Laktoza - 0,5kg

Mech Irlandzki - 5g

 

 

Zacieranie:

67-69 C - 60' (po 45' negatywna próba jodowa, wsypanie słodów ciemnych)

78C - 5'

 

Chmielenie i dodatki:

Fuggles 40g - 60'

Fuggles 30g - 15'

Laktoza 0,5kg - 15'

Mech Irlandzki 5g - 15'

 

Wyszło jakieś 17l brzeczki 19 blg, co po rozcieńczeniu 6 l wody daje około 23 litry 14blg. Fermentacja w około 20C.

 

Błędy:

Oczywiście nie do uniknięcia przy pierwszym warzeniu. :smilies:

- Zadanie drożdży w zbyt wysokiej temperaturze (ok.30C)

- Prawie pomyłka przy rodzaju drożdży, w wyniku czego saszetka S-33 popłynęła do rury.

- Nieporadne, zbyt wolne wysładzanie, oraz zbyt szybkie przerwanie filtracji, w wyniku czego jakieś 0,5l brzeczki kilkanaście blg poszło w odpływ.

 

Planowane statystyki:

Alc: 4,5-5%

IBU: ~25

Barwa: ~38

 

Za jakieś 6 dni zlewam na cichą i tu pytanie, czy ktoś eksperymentował z dodawaniem wanilii, bądź kawy do tego typu piwa? Jeśli tak to w jakiej postaci? Szklanki zaparzonej, mocnej kawy i laski wanilii, czy jak?

 

Milkstout2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można też dać wywar espresso na cichą ale rezultaty nie zadowalają. Dodatkowo kawa wnosi smaki kwaśne co się z milk stoutem nie zgrywa. Aczkolwiek wanilia może być ciekawa w tym stylu i sam chętnie bym skosztował takiego piwka: :) I tak jak kolega wyżej napisał daj na cichą zmieloną wanilię tylko nie wiem ile :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - American India Pale Ale "Wolna Amerykanka"

 

Data warzenia: 13.02.2014

 

Zasyp:

Pilzeński - 5kg

Pale Ale - 0,5kg

Carared - 0,3kg

Pszeniczny - 0,2kg

Carapils - 0,1kg

 

Drożdże:

Safale S-05

 

Zacieranie:

65-67 C - 60'

 

Chmielenie:

Palisade 25g - 60'

Citra 15g - 60'

Palisade 25g - 30'

Cascade 25g - 15'

Citra 25g - 5'

Cascade 25g - 0'

Amarillo 25 g - do chmielenia na zimno

Simcoe 25g - do chmielenia na zimno

 

Wyszło 20l brzeczki 16 blg. Fermentacja w około 18C.

 

Planowane statystyki:

Alc: 6-6.5%

IBU: ~70

Barwa: ~7

 

AIPAFinal2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 3 dniach, na AIPA utrzymuje się zwarta piana wysoka na jakieś 3cm. Jak na razie piwo odfermentowało z 16 na 7 blg i dalej fermentuje jak dzikie. Próbka FFT wykazała zdolność zejścia do 4blg.

Pytanie: czy na cichą przelewać dopiero jak zejdzie do owych 4, czy po przysłowiowym tygodniu?

Milk Stout niestety zatrzymał się na 9blg i stoi tak już od 4 dni, fermentacja już stanęła. Jest to zapewne wynik nienapowietrzenia brzeczki. Czy w takim razie mogę już zacząć myśleć o butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie: czy na cichą przelewać dopiero jak zejdzie do owych 4, czy po przysłowiowym tygodniu?

Jak zejdzie do 4, względnie 4,5

Milk Stout niestety zatrzymał się na 9blg i stoi tak już od 4 dni, fermentacja już stanęła. Jest to zapewne wynik nienapowietrzenia brzeczki. Czy w takim razie mogę już zacząć myśleć o butelkach?

A jak FFT? Wydaje się że nawet pomimo dodawania laktozy 9 Blg to zbyt dużo jeszcze. Spróbuj podnieść drożdże z dna i lekko napowietrzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinien, ale niestety on chyba o tym nie wie :smilies:

Jak mówię, fermentacja już stanęła, blg jest niezmienne od kilku dni, a piana podczas burzliwej była bardzo nikła (jakiś 1cm). Czy ma sens robienie jeszcze próby FFT? I co jeśli wykaże, że faktycznie powinno jeszcze zjechać do tych 5blg? Nowych drożdży dodać? A jeśli próba wykaże, że 9 jest prawidłowe, to czy mogę butelkować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - Irish Red Ale "Czerwony Kapturek"

 

Data warzenia: 19.02.2014

 

Zasyp:

Pale Ale - 2kg

Monachijski -1,5kg

Carared - 0,7kg

Caraamber - 0,3kg

 

Drożdże:

Safale S-04

 

Zacieranie:

65-67 C - 60'

 

Chmielenie:

Fuggles - 30g - 60'

Fuggles - 30g - 15'

 

Wyszło 21l brzeczki 10 blg, więc nieco za mało. Fermentacja w około 18C.

 

Planowane statystyki:

Alc: 4%

IBU: ~25

Barwa: ~10

 

 

* - Milk Stout zabutelkowany

* - AIPA przelane na cichą

 

 

IRAFinal2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka #4 - Witbier "Biała Dama"

 

Data warzenia: 9.3.2014

 

Zasyp:

Pszeniczny - 1,5kg

Pilzeński - 1,5kg

Pszenica - 1kg

Płatki owsiane - 0,4kg

Zakwaszający - 0,1kg

 

 

Drożdże:

S-33

 

Zacieranie:

61-62 C - 60'

68-69 C - 30'

76 C - 5'

 

Chmielenie:

Citra 10g - 60'

Kolendra 15g - 15'

Skórki curacao 15g - 15'

Skórki pomarańczy 20g - 15'

 

Wyszło 20l brzeczki 12 blg

 

Planowane statystyki:

Alc: 4,6%

IBU: ~15

Barwa: ~4

 

 

Fermentacja była błyskawiczna, po dwóch dniach zjechało do 4blg.

WitFinal2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #5 - Peated Stout "Oddech Islay"

 

Data warzenia: 2.4.2014

 

Zasyp:

Słód whisky Château wędzony torfem 45ppm - 3kg

Pale Ale - 2kg

Monachijski - 0,5kg

Pszeniczny Czekoladowy - 0,3kg

Jęczmień Palony - 0,2kg

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

61-62 C - 20'

68-69 C - 40'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Target - 35g - 60'

Fuggles - 18g - 15'

 

Wyszło 22l brzeczki 16,4 blg; wegług Brewtargeta, wydajność 83% (co jest dużą ilością dla mnie, biorąc pod uwagę poprzednie warki).

 

Na cichą dodam 50g płatków z beczki po whisky.

 

Planowane statystyki:

Alc: 7%

IBU: ~37

Barwa: ~29

 

OI2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 - A'la Grodziskie "Grodziskie"

 

Data warzenia: 3.4.2014

 

Zasyp:

Pszeniczny - 1,5kg

Wyermann wędzony - 1kg

Pilzeński - 0,5kg

 

Drożdże:

S-33

 

Zacieranie:

61-62 C - 20'

71-72 C - 40'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Lubelski - 25g - 60'

Lubelski - 25g - 15'

 

Wyszło 20l brzeczki 8,4 blg, co daje wydajność na poziomie 73%.

 

Planowane statystyki:

Alc: 3,5%

IBU: 21

Barwa: ~3

 

Grodzisz2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #7 - Blonde Ale "Summer Ale"

 

Dziś proste, lekkie piwo, miało być z przeznaczeniem na majówkę, ale raczej na pewno już się nie wyrobię.

 

Data warzenia: 15.4.2014

 

Zasyp:

Pilzneński 4,5kg

Pszeniczny 0,5kg

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

66 C - 60'

 

Chmielenie:

Cascade - 25g - 60'

Cascade - 25g - 15'

Cascade - 50g - do chmielenia na zimno

 

Wyszło 22l brzeczki 12 blg, co daje wydajność na poziomie 73%.

 

 

Planowane statystyki:

Alc: 5,2%

IBU: 34

Barwa: ~4

 

Grodziskie zabutelkowane, Peated stout dopiero zakończył fermentację burzliwą (odfermentowało jedynie do 6 blg). Następny w kolejce jest RIS, a potem powtórka bardzo udanego AIPA i ulepszenie także udanego IRA.

 

 

SummerAle2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 - Russian Imperial Stout "Devil"

 

Data warzenia: 24.4.2014

 

Zasyp:

Pale Ale - 3kg

Whisky wędzony torfem 45ppm - 2kg

Pszeniczny - 1,3kg

Jęczmień Palony - 0,5kg

Płatki jęczmienne - 0,4kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,2kg

Ekstrakt słodowy płynny bursztynowy - 1,7kg

Ekstrakt słodowy płynny ciemny - 0,5kg

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

62 C - 20'

66 C - 40'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Simcoe - 50g - 60'

Citra - 25g - 30'

Simcoe - 25g - 15'

Citra - 25g - 5'

Mosaic - 25g - 0'

Simcoe - 25g - do chmielenia na zimno

Mosaic - 25g - do chmielenia na zimno

 

Wyszło ok. 19l brzeczki 25,3 blg.

 

 

Planowane statystyki:

Alc: ~ 10%

IBU: 97

Barwa: 46

Devil2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #9 - Hefe-Weizen "Reinheitsgebot"

 

Data warzenia: 12.5.2014

 

Zasyp:

Pilzneński - 2,5kg

Pszeniczny - 1,5kg

Biscuit - 0,5kg

 

Drożdże:

WB-06

 

Zacieranie:

62 C - 30'

72 C - 30'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Hallertau - 25g - 60'

 

Wyszło ok. 23l brzeczki 12,4 blg, co daje wydajność na poziomie 85%.

 

Statystyki:

Alc: 6.1%

IBU: 7

Barwa: 6

Hefeweizen2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 - Irish Red Ale 2.0 "Czerwony Kapturek"

 

Druga warka tego piwka, gdyż poszło szybko, wszystkim smakowało i jest idealne na ciepłe miesiące.

 

Data warzenia: 21.5.2014

 

Zasyp:

Pale Ale - 2kg

Monachijski - 1,5kg

Carared - 0,7kg

Caraamber - 0,3kg

Jęczmień Palony - 0,05kg

 

Drożdże:

S-04

 

Zacieranie:

67 C - 60'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Fuggles - 30g - 60'

Fuggles - 30g - 15'

 

Wyszło ok. 20l brzeczki 11,6 blg.

 

Statystyki:

Alc: 4.1%

IBU: 27

Barwa: 13

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #12 - Imperial Sweet Stout "Angel"

 

Nawiązanie do warki #8

 

Data warzenia: 5.6.2014

 

Zasyp:

Pilzneński - 5kg

Czekoladowy Pszeniczny - 0,5kg

Płatki Owsiane - 0,4kg

 

Ekstrakt słodowy ciemny - 1,2kg

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

70 C - 60'

78 C - 5'

 

Chmielenie:

Fuggles - 40g - 60'

Cascade - 25g - 60'

Cascade - 25g - 15'

Laktoza - 0,45kg - 15'

Karmel - 0,25kg - 2'

Wyskrobane laski wanilii - 3 szt. - 2'

Kardamon - 5g - 0'

 

Wyszło ok. 17l brzeczki 24 blg.

 

Statystyki:

Alc: 9.1%

IBU: 58

Barwa: 40

Angel2.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 - Milk Stout 2.0 "Droga Mleczna"

 

 

Data warzenia: 27.6.2014

 

Zasyp:

Pale Ale - 3kg

Pszeniczny - 0,5kg

Płatki Owsiane - 0,4kg

Kawowy - 0,3kg

Czekoladowy - 0,2kg

Jęczmień Palony - 0,2kg

 

Drożdże:

S-04

 

Zacieranie:

70 C - 60'

 

Chmielenie:

Fuggles - 50g - 60'

Laktoza - 0,5kg - 15'

 

 

Wyszło ok. 19l brzeczki 14 blg.

 

Statystyki:

Alc: 4.1%

IBU: 27

Barwa: 35

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 - Blonde Ale 3.0 "Summer Ale"

 

Jeszcze jedno podejście do tego samego piwa, po ostatniej infekcji (warka #13). Przy okazji pozbywam się resztek chmieli.

 

 

Data warzenia: 30.6.2014

 

Zasyp:

Pilzneński - 3kg

Pszeniczny - 1kg

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

62 C - 60'

 

Chmielenie:

Fuggles - 10g - 60'

Hallertau Hersbrucker - 25g - 60'

Summer - 25g - 15'

Summer - 25g - na zimno

 

 

Wyszło ok. 20l brzeczki 10,5 blg.

 

Statystyki:

Alc: 4.5%

IBU: 25

Barwa: 4

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po drodze - latem i jesienią 2014 - były jeszcze warzone: 

Warka #16 - Australian single hop pale ale "Pacifica"

Warka #17 - Australian single hop red ipa "Motueka"

Warka #18 - Australian single hop black ipa "Waimea"

Warka #19 - Sahti

Warka #20 - Pumpkin Ale "Jeździec bez głowy"

Warka #21 - American Stout, już bez nazwy

 

Potem jakoś mi się odechciało, by teraz po trzech z górą latach wrócić do warzenia. Na pierwszy ogień, aby rozhulać drożdże przed prawdziwym wyzwaniem:

 

 

Warka #22 - Orange & Cocoa Stout "Silly Orange"

 

Data warzenia: 22.12.2017

 

Zasyp:

Pilzneński - 2kg

Pale ale - 2kg

Płatki owsiane - 0,8kg

Fawcett Czekoladowy - 0,5kg

Jęczmień Palony - 0,2kg

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

70 C - 60'

 

Chmielenie:

Marynka - 20g - 60'

Lubelski - 30g - 15'

 

Dodatki:

Zmiażdżone ziarna kakaowca - 100g

Skórki pomarańczy słodkiej - 20g

Skórki pomarańczy curacao - 20g

 

Powyższe dodatki w czasie fermentacji burzliwej macerowały się w około 150ml złotego rumu. Po 7 dniach maceracji, w całości poszły na 7 dni na cichą. 

 

Wyszło ok. 24l brzeczki 12,5 blg.

 

Statystyki:

Alc: 5%

IBU: 28

A11.png

Pacifica2.png

PumpkinAle2.png

Sahti2.png

Waimea2.png

 

etykieta1a.png

Edytowane przez Neptune
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.