Jump to content

słody karmelowe


lolo
 Share

Recommended Posts

czytałem wiele o słodzie karmelowym, większość to już starsze posty.

 

chcę zrobić dwie warki testowe z dużą ilością słodu karmelowego (do 30%).

czy robił ktoś podobny zasyp? Jakie były efekty? może ira? może apa? może aipa?

Link to comment
Share on other sites

warki z chmieleniem na zimno odpadają, bo z takich karmelowych zasypów może na pewno wyjść fajne piwo ale będzie się układać dluugo.

Link to comment
Share on other sites

nie no spoko, tylko, wymieniłeś style apa ipa które nie potrzebują takich zasypów.

przedwczoraj butelkowałem na 5kg podstawy+prawie kilo karmeli. przekrój resztek od 30 do 300 i i 0.4kg bursztyna, chmiel tylko na goryczke. czuć orzechy. zobaczymy za +miesiąc

kiedyś sypnąłem 150&300 kilo i młode było rodzyn/pożeczka potem ok.

Link to comment
Share on other sites

apa i aipa wymieniłem bo chciałbym przykryć karmel dużą dawką chmielu. chmiel oczywiście amerykański - tak 200-250g z chmieleniem na zimno, a ibu koło 60-70

Link to comment
Share on other sites

do odważnych świat należy :)

ja takich ekstremalnych akcji nie próbowałem, ale wydaje mi się, że to aż takiej furory nie zrobi.

młode słodowe nuty nie porywają a chmiel właśnie młodszy tym lepszy. i to może nie przygrać.

Link to comment
Share on other sites

Moja próba. Ma początku bardzo mi leżało, ale końcówka już niespecjalnie. Zrobiło się za ciężkie i za karmelowe w odczuciu, aromaty karmelowe zdominowały piwo. Ja na pewno nie powtórzę tak dużego zasypu - nie moje smaki.
Link to comment
Share on other sites

Aktualnie przerabiam (leżakuję i fermentuję) dwie eksperymentalne oceaniczne jedenastki - jedna to 5kg heidelberg + 2kg cara clair, druga 6kg pilzeński + 1,5kg karmel 30 i nie wydają się być złymi pomysłami, niemniej jednak coś więcej będę wiedział za kilka miesięcy...

Link to comment
Share on other sites

a słód melanoidynowy używaliście w większym %? jakoś lubię ten słód, może warto zwiększyć zasyp tak d0 1-1,25kg?

Edited by lolo
Link to comment
Share on other sites

no to eksperyment popełniony

 

Słód pale ale Weyermann 42,74%

Słód melanoidynowy Weyermann 25,64%

Słód carahell Weyermann 17,09%

Słód carared Weyermann 14,53%

 

kolor wyszedł świetny!! dodam, że to aipa ;)

Edited by lolo
Link to comment
Share on other sites

Zasyp 5,85 kg

Słód pale ale Weyermann 2,5kg - 42,74%

Słód melanoidynowy Weyermann 1,5kg - 25,64%

Słód carahell Weyermann 1kg - 17,09%

Słód carared Weyermann 0,85kg - 14,53%

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.