Jump to content

Ryżowe Pale Ale


Wania
 Share

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie takie ryżowe, lekkie pale ale :) Oczekiwane BLG około 12. Jakieś sugestie do receptury?

 

Zasyp:

 

Strzegom Pale Ale - 4,5kg

Skleikowany ryż - 500g

Strzegom Pszeniczny - 300g

Strzegom Karmelowy 300 - 100g

 

Zacieranie:

 

67 stopni - 60 minut

 

Chmielenie:

 

Sorachi Ace 12,4% 20g - 60 minut

Sorachi Ace 12,4% 15g - 20 minut

Sorachi Ace 12,4% 15g - 0 minut

 

Fermentacja: US05

 

Na cichą:

Sorachi Ace 12,4% 2x15g

Link to comment
Share on other sites

No właśnie ilość tego ryżu mnie najbardziej zastanawia, bo nigdy go nie używałem ;) To ile go najlepiej sypnąć?

 

Co do temperatury fermentacji to dokładnie tak zamierzam zrobić :)

Link to comment
Share on other sites

Tak jak kolega fidoangel - ryżowe ma być jaśniutkie słomkowe, a karmel zabije cały efekt lekkości ryżowego piwa.

 

Oke, to karmel wywalam. To faktycznie bez sensu, ale przerabiałem inną recepturę i tak zostało ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Za tydzień do kotła trafi Ryżowe Pale Ale:

 

Pilzneński 45%

Ryż 22%

Wiedeński 18%

Monachijski 10%

Płatki owsiane/owies 5% (na polepszenie piany)

 

Chmielenie:

Marynką 30g/60'+20g/30'

Cascade 20g/0'

Citra 30g/4dni

 

Będzie z tego 14°Blg, 50Ibu i jakieś 6,5% alkoholu. Ma to ręce i nogi?

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

Na pianę to bym dał pszenicznego zamiast płatków owsianych.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sypnąć garść pszenicy

nie zabieraj karmy biednym owieczkom

Wszystkie zjadłem, bo zima była ciężka i długa - został mi owiec, więc trza go zużyć ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Moje RPA już od jakiegoś czasu w butelkach. Ostatecznie tak wyszło:

Zasyp:

Strzegom Pale Ale 4kg

Płatki Ryżowe 1,5kg

Strzegom Pszeniczny 0,3kg

 

Zacieranie:

67 stopni - 60'

Chmielenie:

Sorachi Ace 12,4% 25g - 60 minut

Sorachi Ace 12,4% 20g - 20 minut

Sorachi Ace 12,4% 15g - 0 minut

Fermentacja

Drożdże S05

Original Gravity: 1.0546 (13.46°P)

Estimated Final Gravity: 1.0158 (4.02°P)

Alcohol by Volume: 4.9% (4% ABW)

 

Niestety przy wysładzaniu skończył mi się garnek i ostatecznie wyszło wyższe BLG początkowe :) Ale zapowiada się bardzo fajne piwko na lato. Sorachi Ace wbrew obawom bardzo mi odpowiada :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.