Jump to content

Sprawdzenie zasypu na guinnessa


michal1910g
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałbym uważyć coś w stylu guinnessa i mam pomysł na taki zasyp. Może ktoś używał podobnego zasypu bądź mógłby skorygować mój (zwłaszcza odnośnie chmielu nie jestem pewien)

 

4.50 kg Pale Ale (dingenmans) (9.0 EBC) 85.2 %

0.50 kg Barley, Flaked (3.9 EBC) 9.5 %

0.28 kg Roasted Barley from home brew (1300.0 EBC) 5.3 %

 

25.00 g Challenger [7.50 %] - Gotowanie 60.0 min 20.9 IBUs

11 g Marynka [10.50 %] - Gotowanie 60.0 min 12.6 IBUs

 

Irish Ale Yeast (White Labs #WLP004)

Link to comment
Share on other sites

Guinnesa nie powtórzysz idealnie, bo cześć brzeczki oni odejmują do fermentacji mlekowej - zakwaszają ją, a potem mieszają z brzeczką fermentującą normalnie w odpowiednich proporcjach, aby uzyskać tą specyficzną kwaskowatość ;) Ale przepis który podajesz na Dry Stouta jest dobry.

Link to comment
Share on other sites

W książce "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" B.Banasiak proponował dry stouta a`la guiness z dodatkiem słodu zakwaszającego.

Popełniłem swego czasu to piwo z lekką modyfikacją i nie powiem, żeby to był Guiness, ale za to zbliżony i bardzo smaczny:

pale ale 3,4kg

coffee light 0,2kg

karamel pils 0,1kg

zakwaszający 0,15kg

płatki jęczmienne 0,2kg

carafa II special 0,2kg

palony black 0,35kg

27L, 12,5Blg

Link to comment
Share on other sites

Ok więc na razie będę się trzymał tego zasypu z pierwszego postu, a potem ewentualnie będę modyfikowal. Nie liczę na to, że zrobię kopię Guinnessa a raczej dobrego dry stouta podonego w smaku.

Dzięki za porady

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

 

Tylko ja bym dodał dużo wody, żeby wyszło równie wodniste. To jak ma przypominać Gaynessa.

To co sprzedają u nas, to faktycznie Gaynessy. Natomiast podczas wizyt w Cork piłem wielokrotnie wyśmienite ciemniaki z kija, Guinness, Beamish i Murphy's. Każdemu polecam, kto będzie :).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.