Jump to content

Cider kity


Frisbeer
 Share

Recommended Posts

Czy ma ktoś doświadczenie w produkcji domowego cydru z zagęszczonego soku i cukru z cider-kitów? Nastawiłem zestaw a'la cydru o smaku truskawkowym Magnum i póki co płyn bardziej przypomina bimber z napojem gazowanym aniżeli cydr.

Link to comment
Share on other sites

Brzmi jakby pomysł trochę przekombinowany. Co broni ciebie przed kupieniem zwykłego soku? Po drugie, musisz pamiętać, że zwykły cukier w 100% odfermentuje, więc jeżeli nie jesteś pewny jak bardzo rozcieńczyłeś ten zagęszczony sok to po dodaniu cukru otrzymasz jeszcze większą lurę :-)

Link to comment
Share on other sites

Brzmi jakby pomysł trochę przekombinowany. Co broni ciebie przed kupieniem zwykłego soku? Po drugie, musisz pamiętać, że zwykły cukier w 100% odfermentuje, więc jeżeli nie jesteś pewny jak bardzo rozcieńczyłeś ten zagęszczony sok to po dodaniu cukru otrzymasz jeszcze większą lurę :-)

1,7 kg zagęszczonego soku razem z 1,3 kg cukru dało 11 BLG i odfermentowało do -2, wszystko z zaleceniami producenta. Nie bardzo było co zepsuć.

Nie widziałem jeszcze w sklepie na półkach soku truskawkowego, a w internecie są tylko soczki biocośtam w mało opłacalnej cenie.

Edited by Frisbeer
Link to comment
Share on other sites

Ja nie robiłem ale kolega robił coś podobnego tj kit cidrowy i wiem, że odradzałem mu dosypywania cukru do kitu. Potem jakoś przyniósł parę flaszeczek i mówił, że rozcieńczył ten kit sokiem ze "Stonki" coś koło 8L tak, że miał (o ile dobrze pamiętam) 22L 11,5BLG (oczywiście reszta wody) i stwierdził, że jak ma sok rozcieńczać sokiem to ma gdzieś taki interes i będzie robił cydry z soku. A co do truskawkowego cidru to wątpię aby był tam sok truskawkowy, prędzej coś ala sok zagęszczony z czort wie czego ;)

Po tym wszystkim spróbowałem obu jego cydrów tj z kita i z soku i oba smakowały podobnie (ja nie widziałem większej różnicy).

A jeszcze co do BIO soczków to to jest głównie sok jabłkowy z dodatkiem soku truskawkowego, jak chcesz sok 100% z truskawek to musisz go zrobić sam. Wystarczy truskawki zasypać cukrem (w ilości 3:1 750g truskawek 250g cukru) po jakiejś godzinie truskawki puszczą sok i można je jeszcze podgrzewać wtedy już będzie ładny syrop. Z reszty truskawek można zrobić dżemik :) .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja robiłem cider kita - gruszkowego i wiem, że wyszedł dobry... niestety nie robiłem notatek, więc nie pamiętam czym doprawiałem puchę. Wydaje mi się, że dodałem trochę cukru, a dla słodyczy doprawiłem ksylitolem - nie było szaleństwa smaku, ale generalnie wszystkim smakował.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam

 

Jeśli ktoś byłby zainteresowany koncentratami owocowymi za rozsądną cenę zapraszam na priv koncentrat.jablkowy@o2.pl

Uważam, że tzw. zestawy (koncentrat+drożdże) są zdecydowanie za drogie. 70 zł za 1,7kg koncentratu jabłkowego to lekka przesada.

 

Pozdrawiam

Edited by koncentraty owocowe
Link to comment
Share on other sites

Witamy.

Podaj cenę za kilogram takiego koncentratu i jakie jest zagęszczenie.

Witam

Jeśli chodzi o koncentrat jabłkowy to 70Bx bez aromatu, z aromatem ok 68Bx. 1L=1,35kg =15zł. Można z tego zrobić 7 litrów soku 100%. Czyli do jednej porcji koncentratu dodajemy 6 porcji wody.

 

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Jeśli chodzi o koncentrat jabłkowy to 70Bx bez aromatu, z aromatem ok 68Bx. 1L=1,35kg =15zł. Można z tego zrobić 7 litrów soku 100%. Czyli do jednej porcji koncentratu dodajemy 6 porcji wody.

 

 

A w jakich opakowaniach to sprzedajecie?

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Jeśli chodzi o koncentrat jabłkowy to 70Bx bez aromatu, z aromatem ok 68Bx. 1L=1,35kg =15zł. Można z tego zrobić 7 litrów soku 100%. Czyli do jednej porcji koncentratu dodajemy 6 porcji wody.

 

 

A w jakich opakowaniach to sprzedajecie?

 

Witam

 

Proszę o kontakt na priv koncentrat.jablkowy@o2.pl, jaka ilość interesuje (1L, 5L, 25L)

Link to comment
Share on other sites

Witamy.

Podaj cenę za kilogram takiego koncentratu i jakie jest zagęszczenie.

Witam

Jeśli chodzi o koncentrat jabłkowy to 70Bx bez aromatu, z aromatem ok 68Bx. 1L=1,35kg =15zł. Można z tego zrobić 7 litrów soku 100%. Czyli do jednej porcji koncentratu dodajemy 6 porcji wody.

 

 

Pozdrawiam

Wychodzi 2,14zł/l - coś jak w Biedronce...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.