Skocz do zawartości

Dodatek laktozy przy rozlewie


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Doszedłem do wniosku, że zrobię Milk Stout z cieńkusza po RIS. Może uratuje się więcej mlecznego aromatu dodając laktozy dopiero przy rozlewie?

Czy istnieje szansa na to, że drożdże przefermentują część "laktozy" którą mam zamiar dodać bezpośrednio do butelek?

Planuję tę laktozę dodać w syropie razem z cukrem do refermentacji.

Edytowane przez mamdobreklapki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy dodatku 100% czystej lakozy brak szansy na przefermentowanie przez drożdży. Masz jednak pewność, że laktoza którą kupiłeś nie jest oszukana choć trochę? Bezpieczniej pod koniec fermentacji dodać.

 

Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy ta Twoja laktoza fermentuje. Przygotowując roztwór, wlać go do butelki i dodać drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.