Jump to content

Dodatek laktozy przy rozlewie


mamdobreklapki
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Doszedłem do wniosku, że zrobię Milk Stout z cieńkusza po RIS. Może uratuje się więcej mlecznego aromatu dodając laktozy dopiero przy rozlewie?

Czy istnieje szansa na to, że drożdże przefermentują część "laktozy" którą mam zamiar dodać bezpośrednio do butelek?

Planuję tę laktozę dodać w syropie razem z cukrem do refermentacji.

Edited by mamdobreklapki
Link to comment
Share on other sites

Przy dodatku 100% czystej lakozy brak szansy na przefermentowanie przez drożdży. Masz jednak pewność, że laktoza którą kupiłeś nie jest oszukana choć trochę? Bezpieczniej pod koniec fermentacji dodać.

 

Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić czy ta Twoja laktoza fermentuje. Przygotowując roztwór, wlać go do butelki i dodać drożdże.

Link to comment
Share on other sites

U siebie dawałem laktozę przed butelkowaniem, taki właśnie zagotowany syrop, ale po tym jak zachowywało się piwo to głowy nie dam, że była czysta :/ Najlepiej to oczywiście przy gotowaniu, czyli przed burzliwą.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.