Jump to content

American Lager z ekstraktów słodowych


księciu-niu
 Share

Recommended Posts

Za jakieś dwa tygodnie powinienem mieć gęstwę z dwóch saszetek Saflagera W 34/70 po klasycznym pilsie i tak się zastanawiam do czego ją można wykorzystać.

Za koźlakami i marcowymi nie przepadam, kolejnego pilsa różniącego się tylko początkowym Blg albo nieznacznie nachmieleniem warzyć nie chcę i tak sobie pomyślałem o jakimś „american lagerze”. Ale broń Boże nie chodzi mi o coś na kształt Budweisera, ale coś w stylu American Lagera z browaru Haust – goryczka, cytrusy i te sprawy :)

 

Tylko, że warzę bez zacierania, z ekstraktów słodowych (plus ew. jakieś namaczanie albo partial mash) i nie wiem czy w tych warunkach da się coś w miarę ciekawego wykombinować.

Ma ktoś jakieś doświadczenia albo pomysły co do ekstraktów (+ ew. dodatków) i chmielenia (w tym pewnie chmielenia na zimno)?

Edited by księciu-niu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.