Jump to content

Angielskie IPA


ponury fermentaThor
 Share

Recommended Posts

Przymierzam się właśnie do uwarzenia klasycznego wyspiarskiego IPA.

 

Oto co wymyśilłem (na ok. 20l):

 

słody:

pale ale 6 kg

karmelowy jasny 0,5 kg

carared 0,25 kg

 

Mam zamiar wychmielić na goryczkę na średnim poziomie, przyjemną, nie zalegającą. Również aromat ma być klasyczny i elegancki, nie nazbyt natarczywy. Czyli angielskie maniery. Przewiduję chmielenie na zimno.

 

Jakie ciekawe brytyjskie chmiele proponujecie, nadające się do chmielenia na zimno?

 

Drożdże zamierzam użyć suchelce, brytyjskie. Które się sprawdzą?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym windsora do IPA nie dawał. Lepsze są właśnie Nottinghamy lub US-05. A co do chmielu na zimno to daj z 50g to po miesiącu będzie jeszcze coś czuć :) Im więcej tym mocniejszy będzie ten aromat. Tylko jak dasz za dużo to przykryje inne zapachy a po paru miesiącach będzie mieć mało przyjemny aromat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.