Skocz do zawartości

Browar Keleris


Rekomendowane odpowiedzi

#35 American Barelywine 07.04.2014

 

Słody:

  • Pale Ale Strzegom 5 kg
  • Pilzneński Strzegom 3 kg
  • Monachijski II Strzegom 1 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,25 kg
  • Karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg
  • Karmelowy 300 Strzegom 0,15 kg
  • Czekoladowy jasny Strzegom 0,1 kg
  • Caraaroma 0.1 kg
  • Cukier 0.5 kg

Chmiele:

  • Pacific Gem 20 g
  • Iunga 100 g
  • Centennial 50 g

Drożdże:

  • Wyeast 1729 Scotch Ale (gęstwa III pokolenie z warki #34)

Zacieranie:

  • 50 oC - wrzucenie słodów.
  • 64,5 oC - 80minut

Chmielenie:

  • Pacific Gem 20 g - 90 minut
  • Iunga 40 g - 60 minut
  • Iunga + Centennial po 10g - 30 minut
  • Iunga 20g + Centennial 10g - po wyłączeniu palnika

​Wybicie 18l, 27 blg. Na cichą dołożę 30 g Centenniala i 40 g Iungi, Zastanawiam się jeszcze czy dać płatki whiskey.

Bałem się o filtrację, bo pierwszy raz warzyłem na tak dużym zasypie, ale obeszło się bez problemu. Gotowałem 210 minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Citrillo (IIPA) 11.04.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 4,45 kg
  • Pale Ale Strzegom 0,55 kg
  • Pszeniczny Strzegom 0,35 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,3 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg
  • Cukier biały 0,3 kg

Chmiele:

  • Iunga 30g
  • Citra 150 g
  • Amarillo 50 g

Drożdże:

  • Wyeast 1729 Scotch Ale (III pokolenie, gęstwa zebrana z warki #34)

Zacieranie:

  • 50 oC - wrzucenie słodów.
  • 65 oC - 75minut

Chmielenie:

  • Iunga 30 g - 60 minut
  • Citra 15 g - 30 minut
  • Citra15 g - 15 minut
  • Citra 20 g - 10 minut
  • Citra 20 g - 2 minuty

​Wybicie 17l, 18,5 blg. Na cichą dołożę 80 g Citry i 50g Amarillo w 3 dawkach.

 

Użytkownik Keleris edytował ten post 03 kw

Edytowane przez Keleris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Pale Ale 11.04.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 3,37 kg
  • Karmelowy 150 Strzegom 0,3 kg
  • Karmelowy 300 Strzegom 0,2 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC Strzegom 0,02 kg

Chmiele:

  • Iunga 15g
  • Amarillo 50 g
  • Chinook 30 g
  • Simcoe 25 g

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super Yeast (1,5l starter)

Zacieranie:

  • 69 oC - 75minut

Chmielenie:

  • Iunga 15 g - 90 minut
  • Amarillo 15 g - 15 minut
  • Chinook 10 g - 15 minut
  • Simcoe 15 g - 3 minuty
  • Amarillo 10 g -3 minuty
  • Chinook 10 g - 3 minuty

​Wybicie 17l, 12 blg. Na cichą dołożę 25 g Amarillo i po 10 g Simcoe i Chinooka.

Do warzenia dodałem 4g gipsu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#38 Galaxy Red IIPA 25.04.2014

 

Słody:

  • Pale Ale Strzegom 3,8 kg
  • Pilzneński Strzegom 1,85 kg
  • Pszeniczny Strzegom 0,45 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,3 kg
  • Czerwony Strzegom 0,15 kg
  • Karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom 0,08 kg
  • Czekoladowy 1200 EBC Strzegom 0,02 kg

Chmiele:

  • Galaxy 100g
  • Iunga 30 g
  • Cascade 60 g
  • Chinook 35 g
  • Centennial 25 g

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super Yeast (gęstwa po #37)

Zacieranie:

  • 64 oC - 60minut
  • 72 oC - 20 minut

Chmielenie:

  • Iunga 30 g - 60 minut
  • Chinook 20 g - 30 minut
  • Chinook 15 g - 15 minut
  • Cascade 15 g - 15 minut
  • Cascade 15 g -1 minuta
  • Galaxy 30 g - 1 minuta

​16 litrów 20 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego, i jeszcze 3 g gipsu do warzenia. Na cichą dodam 70g Galaxy 25g Centennial i 30 g cascade w 3 porcjach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Kawalerskie (american red wheat) 30.04.2014

 

Słody:

  • Pszeniczny Strzegom 2,2 kg
  • Pale Ale Strzegom 1,8 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,25 kg
  • Karmelowy 150 Strzegom 0,15 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom 0,15 kg
  • Prażona pszenica Strzegom 0,04

Chmiele:

  • Iunga 22 g
  • Cascade 20 g
  • Chinook 20 g
  • Centennial 20 g
  • Simcoe 20 g

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super Yeast (gęstwa po #37)

Zacieranie:

  • 69 oC - 70minut

Chmielenie:

  • Iunga 22 g - 60 minut
  • Chinook 10 g - 15 minut
  • Chinook 10 g - 10 minut
  • Centennial 10 g -5 minut
  • Simcoe 10 g - 5 minut

​22 litry 11 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego, i jeszcze 3 g gipsu do warzenia. Na cichą dodam po 10 g 3xC oraz simcoe. Okazało się, że będę świadkiem na weselu stąd też nazwa warki. Spróbujemy rozpić ją na kawalerskim. Musiała być pszeniczka bo to już za miesiąc.

Edytowane przez Keleris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Dębowe Pale Ale 07.05.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 2,9 kg
  • Pale Ale Strzegom 0,75kg
  • Monachijski II Strzegom 0,3 kg
  • Karmelowy 150 Strzegom 0,30 kg
  • Karmelowy 300 Strzegom 0,10 kg
  • Czekoladowy jasny Strzegom 0,05

Chmiele:

  • Iunga 5 g
  • EKG 100 g
  • Fuggles 50 g

Drożdże:

  • Wyeast 1469 Yorkshire Ale (1,5l starter)

Zacieranie:

  • 63 oC - 70 minut
  • 70 oC - 15 minut

Chmielenie:

  • Iunga 5 g - 60 minut
  • EKG 20 g - 30 minut
  • EKG 80 g - 3 minuty
  • Fuggles 50 g -3 minuty

18 litrów 12,5 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego i 2 g gipsu do warzenia. Na cichą dodam płatki dębowe amerykańskie, średnio-opiekane. Te 130 g chmielu na dodane na koniec pachną dosyć miętowo.

Edytowane przez Keleris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 Żytnie PIPA 12.05.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 3,2 kg
  • Żytni Steinbach 1,5 kg
  • Pale Ale Strzegom 0,6 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,5kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,20 kg
  • Buiscit 0,19 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom 0,16 kg

Chmiele:

  • Iunga 140 g
  • Sybilla 115 g
  • Marynka 80 g

Drożdże:

  • WLP090 San Diego Super Yeast (gęstwa po #39)

Zacieranie:

  • 63 oC - 60 minut
  • 72 oC - 20 minut

Chmielenie:

  • Iunga 10 g + Marynka 10 g - 65 minut
  • Iunga 15 g + Marynka 15 g - 30 minut
  • Iunga 15 g + Marynka 15 g + Sybilla 20 g - 15 minut
  • Iunga 40 g + Sybilla 35 g - 0 minut

18 litrów 16,5 BLG. Do zacieru dodałem 3 g gipsu i 3 ml kwasu mlekowego i 2 g gipsu do warzenia.Na cichą dodam resztę chmieli czyli po 60 g Iungi i Sybilli i 20 g Marynki.

Edytowane przez Keleris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.