Jump to content

Browar Keleris


Keleris
 Share

Recommended Posts

Witam ponownie wszystkich piwowarów. Po ponad rocznej przerwie, spowodowanej brakiem warunków, wracam do warzenia. Tym razem jednak chce dokumentować moje warki. Kiedyś uważałem to za stratę czasu, a teraz widzę że to był błąd. Na koncie o ile mnie pamięć nie myli mam 23 warki, dlatego liczenie zacznę od 24. Piwa wychodziły różne, czasem lepsze czasem gorsze, ale nie pamiętam jakich zasypów używałem jak fermentowałem, czym chmieliłem. Trudno, nie ma nad czym się użalać, trzeba warzyć.

 

Wyposażenie browaru:

  • 2 gary emaliowane: 50l i 20l
  • chłodnica zanurzeniowa z miedzi, 13 metrów długości, fi 8 mm, samoróbka
  • 4 fermentory 33l, jeden z otworem na kranik
  • Kapslownica Greta
  • Butelki, termometr cukromierz.

Warunków do fermentacji dolnej raczej nie mam, a tym bardziej możliwości leżakowania w niskiej temperaturze, uroki mieszkania w bloku. Chyba wszystko co miałem do powiedzenia na wstępie.

Link to comment
Share on other sites

#24 Kolsch (mocniej chmielona wersja), warzone 01.02.2014

 

Słody:

  • Pilzneński 3,8kg
  • Pszeniczny 0,4kg

Chmiele:

  • Magnum 30g
  • Tetnager 50g

Drożdże:

  • Wyeast 1007 German Ale

Zacieranie:

  • 64 oC - 45 minut
  • 72 oC - 20 minut

Chmielenie:

  • Magnum 30g - 60 minut
  • Tettnanger 25g - 15 minut
  • Tettnanger 25g - 0 minut

​Wybicie 18,5l, 13 blg. Mogłem odzyskać z chmielin jeszcze co najmniej litr, ale nie chciało mi się już. Obiecuję poprawę. Drożdże zadane wraz z półlitrowym starterem ruszyły po kilku godzinach.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#25 AIPA 15.02.2014

 

Słody:

  • Pilzneński 4,2kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Monachijski 0,35kg
  • Karmelowy ciemny Strzegom 120EBC 0,1 kg

Chmiele:

  • Magnum 28g
  • Citra 50g
  • Centennial 50g
  • Cascade 50g

Drożdże:


  • Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast

Zacieranie:

  • 38 oC - 30 minut
  • 64 oC - 60 minut
  • 72 oC - 15 minut

Chmielenie:

  • Magnum 30g - 60 minut
  • Cenntenial 17g - 10 minut
  • Citra 17g - 5 minut
  • Cascade 17g - 0 minut
  • Cascade, Citra i Cenntenial po 17g na whirpool

​Wybicie 18l, 14,5 blg. Zostało łącznie ok. 50g amerykanów, pójdą na zimno.

Link to comment
Share on other sites

#25 AIPA 15.02.2014

 

Słody:

  • Pilzneński 4,2kg
  • Pszeniczny 0,5kg
  • Monachijski 0,35kg
  • Karmelowy ciemny Strzegom 120EBC 0,1 kg

Chmiele:

  • Magnum 28g
  • Citra 50g
  • Centennial 50g
  • Cascade 50g

Drożdże:


  • Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast

Zacieranie:

  • 38 oC - 30 minut
  • 64 oC - 60 minut
  • 72 oC - 15 minut

Chmielenie:

  • Magnum 30g - 60 minut
  • Cenntenial 17g - 10 minut
  • Citra 17g - 5 minut
  • Cascade 17g - 0 minut
  • Cascade, Citra i Cenntenial po 17g na whirpool

​Wybicie 18l, 14,5 blg. Zostało łącznie ok. 50g amerykanów, pójdą na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Warka #24 rozlana do butelek. 30x 0.5l i 5x 0.33l. Zeszło do 2 BLG. Sporo śmieci pływało po chmieleniu na zimno, ale do butelek raczej niewiele trafiło. To piwko to raczej German PA niż koelsch, ale jestem zadowolony z efektu. Drożdże German Ale powinny się nazywać szarlotka albo jabłkowy sad, bo aromat jabłkowy bardzo wyraźny.

 

Niestety od niedzieli 09.02 czekam na Kegi i ciągle nie dotarły. Przez to opóźniłem rozlew bo miałem nadzieje na pierwsze kegowanie. Mam nadzieje że obejdzie się bez wojny na allegro. Zerowy kontakt ze sprzedającym jak dotąd. Sory, że zanudzam, ale musiałem się wyżalić :D

 

Pierwsze piwo zabutelkowane od grudnia 2012, dobrze mieć piwo w domu :)

Link to comment
Share on other sites

To nie była ferulikowa tylko zakwaszająca. Zasłyszałem na amerykańskich kanałach, że chmielenie na zimno podnosi pH i warto wcześniej je obniżyć. Nie wiem czy jest sens takiego zabiegu i czy zobaczę jakąś różnice, ale zrobiłem, bo mogę :P

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

#25 zlane na cichą, zeszło tylko do 7 BLG. Zmierzyłem dopiero po przelaniu, zobaczymy czy coś zejdzie na cichej. Dodałem łącznie 50g citry, cascade i cenntenial.

 

Otworzyłem jedną butelkę Koelscha, raz bo się pić chciało :P a dwa żeby sprawdzić co się dzieje. Na razie subtelnie wali jajem. Albo było za zimno dla drożdzaków, bo starałem się trzymać 14 stopni, albo coś zepsułem.

Link to comment
Share on other sites

#26 Dusseldorf dunkel (taki munich dunkel, ale na german ale) 24.02.2014

 

Słody:

  • Pilzneński 2,4 kg
  • Monachijski 2,6 kg
  • CaramunichIII 0,2 kg
  • Czekoladowy 0,15 kg
  • Karmelowy ciemny Strzegom 120EBC 0,05 kg

Chmiele:

  • Magnum 15g
  • Tettnager 30g

Drożdże:

  • Wyeast 1007 Gearman Ale, gęstwa po Koelshu

Zacieranie:

  • 65 oC - 20 minut
  • Dekot 1/3 (20 min w 72oC -> gotowanie 15 minut)
  • 72 oC - 20 minut

Chmielenie:

  • Magnum 30g - 60 minut
  • Tettnager 15g - 15 minut
  • Tettnager 15g - 5 minut

​Wybicie 19l, 13 blg.

Link to comment
Share on other sites

#27 Pacific India Pale Ale 01.03.2014

 

Słody:

  • Pale Ale 5 kg
  • Pszeniczny 0.6 kg
  • Karmelowy ciemny 100 EBC 0,3 kg

Chmiele:

  • Magnum 25 g
  • Galaxy 100 g
  • Pacific Gem 50 g

Drożdże:

  • Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast (gęstwa z poprzedniej warki)

Zacieranie:

  • 64 oC - 60 minut (pod koniec temperatura spadła do 61)
  • 72 oC - 20 minut

Chmielenie:

  • Magnum 25g - 70 minut
  • Galaxy 10g - 30 minut
  • Galaxy 16g - 15 minut
  • Galaxy 15g - 3 minuty
  • Pacific Gem 17g - 3 minut
  • Galaxy 30 g i Pacific Gem 16g na whirpoolu

​Wybicie 27l, 15 blg. Galaxy rzeczywiście pachnie nieziemsko, świetnie się zapowiada. Pacific Gem trochę ginie w towarzystwie Galaxy, zobaczymy jak będzie w gotowym piwku. Ciągle nie mogę trafić z wydajnością, wcześniejsze warki dawały kiepską wydajność, a tutaj zaskakująco wysoka.

Link to comment
Share on other sites

#25 Aipa przelana do kega z 50g cukru. Na razie nie powala, ale nie liczyłem na cuda bo chmiel był stary. Następne Aipy będą na świeżakach.

 

#26 Dusseldorf Dunkel przelany na cichą, zeszło tylko do 8 BLG. Niestety zmierzyłem dopiero po przelaniu. Gęstwa Geman Ale zebrana.

 

Nie wiem czy mnie w ogóle ktoś czyta, ale na razie zadam pytanie tutaj, co by niepotrzebnie forum nie zaśmiecać. Mam taki problem, że mój reduktor nie podaje gazu. Czy wiecie w czym może być problem? Oczywiście butla odkręcona i zawory na reduktorze też odkręcone. Co ciekawe pokazuje jakie jest ciśnienie w butli i w kegu, ale na tym się kończy jego zastosowanie. Gazu z butli nie puszcza w ogóle.

Link to comment
Share on other sites

#25 Aipa przelana do kega z 50g cukru. Na razie nie powala, ale nie liczyłem na cuda bo chmiel był stary. Następne Aipy będą na świeżakach.

 

#26 Dusseldorf Dunkel przelany na cichą, zeszło tylko do 8 BLG. Niestety zmierzyłem dopiero po przelaniu. Gęstwa Geman Ale zebrana.

 

Nie wiem czy mnie w ogóle ktoś czyta, ale na razie zadam pytanie tutaj, co by niepotrzebnie forum nie zaśmiecać. Mam taki problem, że mój reduktor nie podaje gazu. Czy wiecie w czym może być problem? Oczywiście butla odkręcona i zawory na reduktorze też odkręcone. Co ciekawe pokazuje jakie jest ciśnienie w butli i w kegu, ale na tym się kończy jego zastosowanie. Gazu z butli nie puszcza w ogóle.

 

Cześć nie wiem jaki masz reduktor na butli ale może masz w nim śrubę nastawcza do regulowania cisnienia wyjsciowego i masz skreconą. To tak na szybko jeśli to nie powód to trzeba pytać bardziej doświadczonych osób.

Link to comment
Share on other sites

Mam tam śrubę i kręciłem nią w każdą możliwą stronę. Osoba od której kupiłem zarzekała się, że sprawdzała reduktor przed wysyłką na butli i według niego był sprawny.

Link to comment
Share on other sites

#28 Stout owsiany 07.03.2014

 

Słody:

  • Pilznieński Strzegom 3,8 kg
  • Caraamber 0.32 kg
  • Carafa III 100 EBC 0,21 kg
  • Prażona pszenica Strzegom 0,21 kg
  • Płatki owsiane (prażone przez godzinę do złotego koloru) 0,5 kg

Chmiele:

  • Northern Brewer 28g
  • Fuggles 15g

Drożdże:

  • German Ale - gęstwa 3 pokolenie

Zacieranie:

  • 67 oC - 70minut

Chmielenie:

  • Northern Brewer 28g - 60 minut
  • Fuggles 15g - 5 minuty

​Wybicie 26l, 13 blg.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

#29 Polskie Ciemne Ale 12.03.2014

 

Słody:

  • Pilznieński Strzegom 3 kg
  • Pszeniczny Monachijski 0.5 kg
  • Carafa III 100 EBC 0,3 kg
  • Biscuit 0,2 kg
  • Karmelowy Czerwony Strzegom 0.2 kg
  • Kawowy Castle Malting 500 EBC 0.2 kg
  • Płatki owsiane (prażone przez godzinę do złotego koloru) 0,4 kg

Chmiele:

  • Iunga 100g

Drożdże:

  • German Ale - gęstwa 2 pokolenie (zebrana z cichej po warce#26)

Zacieranie:

  • 67 oC - 75minut

Chmielenie:

  • Iunga 22 g - 60 minut
  • Iunga 10 g - 15 minuty
  • Iunga 10 g - 5 minut
  • Iunga 28 g - whirpool

​Wybicie 20l, 13,5 blg. Poszalałem z tym specjalnymi słodami. Brzeczka smakuje fajnie, ale chyba goryczki trochę zabraknie. Planuję 30g Iungi dodać na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Dużo się u mnie działo w ostatnim tygodniu:

  • #26 rozlana do 34 butelek, z dodatkie 86 g cukru. W smaku była ok, ale po 2,5 tygodniach zeszło tylko do 6 BLG, teraz po otworzeniu jednej z nich widzę że jest przegazowane. Jutro będę się zajmował upuszczaniem gazu.
  • #27 rozlana do kega i 9 butelek z dodatkiem 84 g cukru. Galaxy na cichej zrobiło robotę.
  • #28 przelane na cichą, po tygodniu, odferemntowało do 2,5 BLG.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

#30 Wheat-Hop (amerykańska czerwona pszenica) 14.03.2014

 

Słody:

  • Pszeniczny Strzegom 1,5 kg
  • Pilzneński Strzegom 1,2 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,21 kg
  • Karemelowy 150 Strzegom 0,11 kg
  • Pszenica prażona 0,11 kg

Chmiele:

  • Pacific Gem 10g
  • Norther Brewer 10g
  • Citra 50g

Drożdże:

  • M44 - gęstwa 3 pokolenie (zebrana z cichej po warce#27)

Zacieranie:

  • 68 oC - 75minut

Chmielenie:

  • Northern Brewer 10 g - 60 minut
  • Pacific Gem 10 g - 60 minuty
  • Citra 10 g - 10 minut
  • Citra 15 g - 0 minut

​Wybicie 15l, 11 blg. Na cichą dodam 25g Citry. Wyszło trochę ciemniejsze niż zakładałem. Widzę że liczyłem dla monachijskiego jasnego a dałem ciemny :D, ale nie ma to większego znaczenia.

 

Ogólnie przesiadam się na mniejsze warki, będę celował w 15 litrów. Mam wiadra 25l, które są w sam raz na takie warki.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

#31 Szkocka 70 17.03.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 2,18 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,22 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,15 kg
  • Karemelowy 150 Strzegom 0,15 kg
  • Czekoladowy Ciemny Strzegom 0,08 kg

Chmiele:

  • Fuggles 45 g

Drożdże:

  • Wyeast 1728 Scotch Ale (activator, bez startera)

Zacieranie:

  • 68 oC - 75minut
  • 76 oC - 10 minut

Chmielenie:

  • Fuggles g - 35 minut
  • Fuggles 10 g - 10 minut

​Wybicie 19l, 9,5 blg. Celowałem w 15l, a jednak musiałme dodać 3,5 litra wody do fermentora. Po 24 godzinach drożdże jeszcze nie ruszyły, ale saszetka byłą napuchnięta. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie zgodnie z planem bo na weekend planuję risa na tych drożdzach :).

Link to comment
Share on other sites

Kilka niusów z Browaru Keleris:

  • #29 przelana na cichą, zeszło do 5 BLG. Myślę że wiele niżej nie dofermentuje patrząc na ilość słodów karmelowych i temperaturę zacierania. Dodałem 30g Iungi na cichą.
  • #30 przelana na cichą, zeszło do 2 BLG. Jeszcze kożuszek był, ale pszenicy nie mam zamiaru długo trzymać we wiadrach. Dodałem 25g Citry na cichą.
  • #26 odgazowane, pomimo schłodzenia butelek do około 3 stopni, piana wychodziła z nich przez około godzinę. Przez tydzień spałem spokojnie mając bomby w szafce. Coś poszło nie po mojej myśli przy produkcji tego piwa :D

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

#32 RIS 22.03.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 4 kg
  • Monachijski II Strzegom 1,9 kg
  • Czekoladowy Strzegom 0,43 kg
  • Prażona pszenica Strzegom 0.4 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg
  • Karemelowy 150 Strzegom 0,3 kg
  • Caramunich II 0,2 kg
  • Czekoladowy Jasny 400 EBC 0,15 kg
  • Płatki owsiane 0,6 kg (prażone)
  • Cukier biały 0,5 kg

Chmiele:

  • Marynka 105 g

Drożdże:

  • Wyeast 1728 Scotch Ale (gęstwa po warce #31)

Zacieranie:

  • 65 oC - 60minut
  • 72 oC - 25 minut

Chmielenie:

  • Marynka 75 g - 60 minut
  • Marynka 30 g - 30 minut

​Wybicie 20l, 24 blg. Zadane gęstwą dzisiaj zbieraną, ok. 200 ml.

Co do gotowania, to odebrałem około 8 litrów najbardziej gęstej brzeczki i gotowałem resztę przez godzinę. Potem dopiero dolałem pierwsze 8 litrów i jeszcze całość razem gotowałem przez 90 minut. Chciałem zagęścić brzeczkę, bez przesadnej karmelizacji. Ogólnie miałem nadzieję, że więcej wody odparuje, ale 24 BLG zadowala mnie.

 

Edit.

15.04 - rozlane do 46 butelek z dodatkiem 80 g cukru. Na cichej przez 2 tygodnie leżakowane z płatkami dębowymi whisky (25 g)

Już testowana pierwsza butelka. Zadowolony jestem - nieskromnie powiem. W aromacie głownie kawa, goryczka bardzo mocna, tylko ta dębina słabo wyczuwalna.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

Trochę się opuściłem z prowadzeniem zapisków, ale browar ciągle funkcjonuje. Kolejne newsy:

  • w piątek (21.03) #28 stout owsiany powędrował do kega i 5 butelek.
  • wczoraj (26.03) do kega przelałem #30 wheat-hop
  • również wczoraj do 34 butelek trafiła warka #29 polskie ciemne ale. Zapach Iungi zaskoczył mnie pozytywnie.

Link to comment
Share on other sites

#33 Dynamit (Pale Ale) 28.03.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 2,58 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,57 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,15 kg
  • Słód Czerwony Strzegom 0,15 kg

Chmiele:

  • Marynka 35 g
  • TnT 100 g

Drożdże:

  • Wyeast 1007 German Ale (gęstwa IV pokolenie po warce #28)

Zacieranie:

  • 67 oC - 60minut

Chmielenie:

  • Marynka 35 g - 60 minut
  • TnT 20 g - 15 minut
  • TnT 20 g - 5 minut
  • TnT 30 g - po wyłączeniu palnika

​Wybicie 16l, 11,5 blg. Na cichą dołożę 30 g TnT.

Piwo wyszło koloru kawy z ogromną ilością mleka. Nie wiem czy ja gdzieś zawiniłem czy jednak coś jest w tych słodach ze Strzegomia. Zmętniało dopiero po gotowaniu, filtrat był raczej klarowny. Fermentacja w 17-18 oC.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj rozlałem szkocką 70 do kega i dwóch butelek. Piwo mocno karmelowe w smaku, zamierzam dać mu ze 2 miesiące w beczce postać, przed wypiciem. Leciutkie, będzie w sam raz na lato.

 

W poniedziałek przelałem RISa na cichą. Zeszło do 6 BLG, w weekend zamierzam dorzucić płatki dębowe whisky.

Link to comment
Share on other sites

#34 Sorachi Ale (Pale Ale) 02.04.2014

 

Słody:

  • Pilzneński Strzegom 2,5 kg
  • Monachijski II Strzegom 0,55 kg
  • Pszeniczny Strzegom 0,2 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,1 kg
  • Słód Czerwony Strzegom 0,15 kg

Chmiele:

  • Pacific Gem 20 g
  • Sorachi Ace 100 g

Drożdże:

  • Wyeast 1729 Scotch Ale (gęstwa zebrana po cichej z warki #31)

Zacieranie:

  • 50 oC - wrzucenie słodów.
  • 67 oC - 70minut

Chmielenie:

  • Pacific Gem g - 60 minut
  • Sorachi Ace 15 g - 15 minut
  • Sorachi Ace 15 g - 5 minut
  • Sorachi Ace 20 g - po wyłączeniu palnika

​Wybicie 16l, 12 blg. Na cichą dołożę 2 x po 25g Sorachi Ace.

Tym razem na tym samym (podobno felernym) słodzie obyło się bez problemów. Słód z tego samego worka. Jedyne zmiany w procesie to wrzucenie słodów do 50 stopni oraz wysładzanie w cieplejszą wodą.

Edited by Keleris
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.