Jump to content
WiHuRa

"100% peated ale" czyli 100% torfu w piwie

Recommended Posts

Wyeast 1728 Scottish Ale, planowana temperatura fermentacji 18-20°C

 

to już będzie w 'estrowych' rejonach tych drożdży.

celowo ? czy brak warunków ?

Wydaje mi się, że dolne zakresy bardziej będzie pasować do piwa gdzie wędzonka odgrywa największą rolę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celowo. Słód jest naprawdę intensywny co pokazała pierwsza warka na neutralnych drożdżach i w niskiej temperaturze. Teraz celuje w aromat bardziej "wielowymiarowy". Podpiekany słód ma wnieść również dodatkowe nuty do smaku. Używałem już wcześniej tych drożdży (3 warki), fermentacja w 18-19°C, efekty były zadowalające.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie możesz wpisać na listę. Z mojego własnego słodu coś mam nadzieje będzie. Jeśli chmiel mi wyda owoce to takie piwko też będzie, z ciepłych szyszek:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz mnie też dopisać na listę. Ewentualna wysyłka wchodzi w grę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również byłbym chętny, bo chodzi mi po głowie taka warka. W zamian oferuję Peated Whisky Extra Stout (41% słodu wędzonego jak dobrze pamiętam) na Nottinghamach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również prosiłbym butelkę, na 100% wędzony nie mam odwagi, a 50/50 % całkiem fajne piwo,

czekam na szczegóły, coś na wymianę znajde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetnie, nie spodziewałem się ponownie tylu chętnych. W sumie 10 śmiałków się zgłosiło więc chyba muszę zamknąć listę. Logistycznie to i tak będzie niezłe wyzwanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się z Toba tez umowie ale albo przez Piotra albo przez depozyt albo osobiście

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie myślałeś, żeby strzelić karmelowy zamiast tego palonego?

 

Karmelowy na razie odpuszczam, proces miał być prosty, nie chciało mi się bawić w namaczanie. Zresztą piwo ma dość ciała i nie chciałbym podbijać tego jeszcze karmelem.

 

Wojciech, jestem turbo chętny na turbo wędzonkę, więc uwzględnij mnie też :-)

 

Oczywiście :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszam powoli z przygotowaniami do drugiej warki 100% Peated Ale. Zgodnie z zapowiedzią część słody whisky podpiekłem w piekarniku (info w moich zapiskach). W sumie będzie to 10% zasypu słodu podpiekanego whisky. Tym razem w ruch idą drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale, planowana temperatura fermentacji 18-20°C. Warzenie pod koniec sierpnia. OG 12°Blg.

 

Tak jak i przy pierwszej warce, będzie można otrzymać piwo a przy okazji również dokonać jakiejś większej wymiany jeśli ktoś będzie miał na takową ochotę. Piwo powinno być gotowe na początek października.

 

Wojtek, ale będziesz pamiętał tym razem o mnie? :) Rezerwuję butelkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

bylbym wdzieczny mogac skosztowac tego piwka... odbior osobisty, do Krasnego rzut beretem. cos na wymianke bym podrzucił

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, jakąś butelkę jeszcze Wam wyłuskam ;)

Jak widać pewnie znowu pół warki rozdam :) Ale wymiany są bardzo owocne - z poprzedniej wymiany nazbierało się m.in 8 różnych RIS-ów. Plus te jakie miał wcześniej sprawiają że chyba zorganizuję wnet w Rzeszowie jakiś RISowy panel degustacyjny :D

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę sobie zrobić listę chętnych na v.2.

Jak kogoś pominąłem a się zgłaszał to niech się dopiszę, zwłaszcza jeśli ktoś pisał na PW mogłem przeoczyć. Lista jako tak zamknięta dla nowych zgłoszeń.

 

1. klisz

2. GB

3. korzen16

4. Dario

5. siwiutki

6. heman

7. góral123

8. slawek1k

9. Serpiente

10. KosciaK

 

Osobiście:

1. FurioSan

2. baradnor (depozt Kraków, będzie kilka butelek)

3. Floki

4. kentaki

+ parę piw w depozt rzeszowski

 

We wtorek warzenie. Jeśli wszystko pójdzie jak trzeba w drugiej połowie października zacznę realizację wymiany :)

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% Peated Ale v.2 w butelkach. Aromat i smak torfu narazie dominują podobnie jak w wersji v.1. Mimo niskiego OG piwo jest dość pełne i słodowe. Teraz 2-3 tygodnie na refementację i wstępne ułożenie. Pierwsza próba w drugiej połowie października, jeśli wszystko będzie ok, zacznę wysyłkę. Warkę rozlałem do 2 małych kegów coca-cola i butelek. Przy okazji okazało się, że te małe kegi są praktycznie 10l a nie 9l stąd wyszło mniej butelek niż planowałem, ale na naszczeście dla wszystkich z listy wystarczy.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...