Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Pomoc w odczytaniu raportu wody.

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu zajmuję się analizą mojej wody w kranie. W końcu doczekałem się informacji na temat podstawowych dwóch wartości, które umożliwią mi konkretną odpowiedz ile czego dodać by mieć książkową wodę.

Zatem dzisiaj dostałem informacje na temat Wapnia dostałem taką informację, że Wapń wyrażony w postacie Ca jest 2.4mg/l, a w postaci węglanu wapnia CaC03 6.4mg/l. Do tego wysłali mi informacje, że woda jest określana jako Miękka.

Natomiast reszta informacji przyszła w postaci raportu wody i nie bardzo wiem jak ją czytać. Mianowicie

Determinand No.of Results PCV Units of Measure Results Failing PCV(%) Min Mean Max

Chloride 8 250 mgCl/l 0 5.6 6.55 7.2

Sulphate 8 250 mgSO4/l 0 3.5 3.925 4.3

Sodium 8 200 mgNa/l 0 3.5 3.85 4.1

 

Jedyna informacja jaka brakuje to Magnez, ale chyba można spokojnie przyjąć, że nie ma magnezu za dużo.

 

Pytanie brzmi co to oznacza PCV? I czy to mi wystarczy do wyliczenia dodatków do wody?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od jakiegoś czasu zajmuję się analizą mojej wody w kranie. W końcu doczekałem się informacji na temat podstawowych dwóch wartości, które umożliwią mi konkretną odpowiedz ile czego dodać by mieć książkową wodę.

Zatem dzisiaj dostałem informacje na temat Wapnia dostałem taką informację, że Wapń wyrażony w postacie Ca jest 2.4mg/l, a w postaci węglanu wapnia CaC03 6.4mg/l. Do tego wysłali mi informacje, że woda jest określana jako Miękka.

Natomiast reszta informacji przyszła w postaci raportu wody i nie bardzo wiem jak ją czytać. Mianowicie

Determinand No.of Results PCV Units of Measure Results Failing PCV(%) Min Mean Max

Chloride 8 250 mgCl/l 0 5.6 6.55 7.2

Sulphate 8 250 mgSO4/l 0 3.5 3.925 4.3

Sodium 8 200 mgNa/l 0 3.5 3.85 4.1

 

Jedyna informacja jaka brakuje to Magnez, ale chyba można spokojnie przyjąć, że nie ma magnezu za dużo.

 

Pytanie brzmi co to oznacza PCV? I czy to mi wystarczy do wyliczenia dodatków do wody?

Google Twoim przyjacielem jest. Nawet w Szkocji :tort:http://www.waterplc.com/userfiles/guidetoyourdwqreport.pdf

Pierwsza kolumna to rodzaj badanego parametru. Druga to prawdopodobnie ilość próbek. PCV to maksymalny dopuszczalny poziom (stężenie). Cztwarta to jednostka. Piąta to chyba procent próbek, które przekroczyły dopuszczaly poziom. I dalej: wartość minimalna, średnia i maksymalna.

Czyli możesz przyjąć:

chlorki 6,55 ppm

siarczany 3,925 ppm

sód 3,85 ppm

Jeśli wapnia masz tylko 2,4 ppm, to duuużo za mało (minimum to 50 ppm).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę o pomoc w interpretacji (a właściwie interpretację :D ) parametrów wody, które otrzymałem od mojego dostawcy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pomogę, ale przeraziła mnie nazwa ujęcia wody... A telewizja robi aferę, że Marek Kamiński popłynął Wisłą i pił z niej wodę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twardość 34 as CaCO3

Chlorki 6 ppm

Siarczany 12 ppm

 

woda bardzo miękka, o przewadze siarczanów nad chlorkami. Prawdopodobnie konieczne będzie uzupełnianie soli wapnia, bo wapnia będzie za mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prawdopodobnie konieczne będzie uzupełnianie soli wapnia, bo wapnia będzie za mało.

Na podstawie kalkulatora http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html widzę, że faktycznie gips piwowarski i sól musiałbym dawkować praktycznie do każdego rodzaju piwa...

 

A telewizja robi aferę, że Marek Kamiński popłynął Wisłą i pił z niej wodę...

Uzdatniał wodę więc pewnie była lepsza niż w kranach stolicy (może zazdraszczają :smilies: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mój dostawca wody zdradził mi następujące dane:

 

Tw og 450mg CaCO3/l

Cl 36 mg/l

 

inne informacje to "dane szczegółowe, zależne od studni a mamy ich 11" - tak zostałem poinformowany.

 

Jaką wodę mam? Twardą czy miękką? - bo wartości wyżej przedstawione nic mi nie mówią :)

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedobrze, to bardzo twarda woda, i trudno powiedziec coś więcej. Jezeli ma dużo węglanów, nadaje się dobrze do stoutów, jeżeli siarczanów, do piw angielskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź.

 

Czyli z dodatkiem gipsu piwowarskiego, lepiej się wstrzymać przy następnym planowanym pale ale? Pytam się bo go już zamowiłem... Cgyba, że najwyżej użyję biedronkowej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niezły wynik dopuszczalna norma to chyba 500

ale u mnie niewiele lepiej 383

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jednak! Modyfikacje wody to już konieczość

gdybym był w połowie normy to pewnie nic bym nie robił ale u mnie jest tak że jak zagotuję wodę choćby do dezynfekcji to już

kamień na grzałach mam spory.

za to do angielskich pale ale i stoutów nic nie dodaję. :smilies:

niemniej wolałbym mieć miękką bo upierdliwe jest choćby to że dezynfekuje wszystko clo2 aktywowane kwasem fosforowym

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jednak! Modyfikacje wody to już konieczość

Eee tam... od razu konieczność. :( Ja jeszcze nigdy nie modyfikowałem wody. Ok - dałem gips piwowarski do bittera, ale to w każdym przepisie chyba jest.

No chyba że modyfikowaniem nazwiemy przegotowanie wody.

 

A właśnie... kto mi potrafi powiedzieć jaka powinna być dobra woda do pszenicznego? Czy też ew. dla utrudnienia do pszenicznego koźlaka?

Wodę wg mpwik (wodociąg północny) mam średnio twardą, a zarówno rok temu pszeniczne (II miejsce w Poznaniu), jak i tegoroczne I miejsce w weiznebocku zrobiłem właśnie na zwykłej warszawskiej kranówie. :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpowiedź jest oczywista: woda powinna być średnio twarda :) Jeśli Tobie smakuje uwarzone na niej piwo, to już jest ok, a jeśli wygrywa konkursy.. to widocznie jest bardzo dobra :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konkursy piwne wygrywaja piwa z najmniejsza iloscia wad przy zachowaniu podstawowych wymogpw stylu. Zatem moim zdaniem woda(pod warunkiem,ze jest smaczna na surowo) to bardzo maly procent sukcesu. Taka kropka nad i ,dobrze uwarzonego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wodę wg mpwik (wodociąg północny) mam średnio twardą, a zarówno rok temu pszeniczne (II miejsce w Poznaniu), jak i tegoroczne I miejsce w weiznebocku zrobiłem właśnie na zwykłej warszawskiej kranówie. :) :)

A ja się zastanawiałem, czy nie przytargać dziś do domu baniaków ze sklepu... Tfu, warzym na tym co leci z kranu. :(

 

Ciekaw tylko jestem, czy zimą uda mi się zrobić Dortmundera w miarę pasującego, bo akurat tu woda chyba się mocno liczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wodę wg mpwik (wodociąg północny) mam średnio twardą, a zarówno rok temu pszeniczne (II miejsce w Poznaniu), jak i tegoroczne I miejsce w weiznebocku zrobiłem właśnie na zwykłej warszawskiej kranówie. :D :D

Wodę masz średnio twardą, większość piw na niej wyjdzie dobrze, tylko z b.jasnymi możesz mieć kłopoty.

 

Co innego josefik - jakby on zrobił delikatne piwo na swojej wodzie, bez modyfikacji, i zdobył medal za nie , to bym uznał za dowód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tylko że "uzdatniam" wodę od początku roku do tej pory tego nie robiłem ewentualnie wcześniej przy mniejszych warkach używałem sklepowej mineralnej. Potwierdzam słowa Codera, pilsy i hellesy to straszna mierne wychodziły i nie była to delikatna różnica

tylko wyraźnie wyczuwalna. Został mi jeszcze kilka hellesów z listopada są pijalne ale podniebienia nie cieszą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało mi się zdobyć więcej danych na temat mojej wody; oto one:

 

? Twardość ogólna 450 caco3/l

? Chlorki Cl 45 mg/l

? Siarczany SO4 125 mg/l

? Dwuwęglany HCO3

? Wapń Ca 180 mg/l ( wyliczone z wzoru z wiki )

? Magnez Mg 45-60 mg/l ( wyliczone z wzoru z wiki )

? Sód Na

 

Na pewno czeka mnie zmiękczanie wody w sezonie lagerowym - to już wiem. Mam w planach j zagotowanie wody dzień przed warzeniem i zdekantowanie znad osadu - do tego dodam mieszankę kupnej mineralki i wody destylowanej. Jak skuteczna jest ta metoda? O ile można zmiekczyć wode przez takie zagotowanie? Co sądzicie o reszcie danych? Czy sugerujecie dodawanie jakiś ew. soli do zacierania do konkretnych rodzajów piwa? Jedyne co umiem wywnioskować z raportu to fakt, że przewaga siarczanów nad chlorkami w mojej wodzie akcentuje chmiel.

Pozdrawiam

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz bardzo twardą wodę - ~25 stopni niemieckich.

 

Gotowanie pomoże Ci się pozbyć tylko części tego składnika: Dwuwęglany HCO3 (he, nazwa dwuwęglany się upowszechnia - po polsku powinno być chyba wodorowęglany), którego nie wiemy ile jest.

A twardość permanentna, za którą odpowiadaja siarczany i chlorki, pozostanie; a jest ich dość sporo.

 

Radziłbym Ci zaopatrzyć się w tani akwaryjny zestaw do odwróconej osmozy i rozcieńczać kranówkę pół na pół, albo nawet 1:4.

 

Na razie woda nadaje się bardzo dobrze do angielskich ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki coder!

Zestaw akwaryjny to wydatek rzędu 200 złoty - zwyczajnie nie jestem w stanie tyle wydać tym bardziej, że chce kupić większy garnek, taboret gazowy etc.. Mam nadzieje, że zagotowanie choć troche obniży twardość wody.

 

Na razie woda nadaje się bardzo dobrze do angielskich ale

To jest duże pocieszenie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.