Jump to content

Jak to jest z tą wydajnością!?


Staszku
 Share

Recommended Posts

Naczytałem się na forum, naczytałem z innych źródeł(ek) ale żebym troszkę zmądrzał.....

Więc tak

zasyp łączny 6,4 kg słodów (wszystkie strzegom)

wyszło 23l i około 16.5 blg (zaokrąglać raczej w górę)

 

wg brewtarget - 90%

wg beersmith2 - 85%

inne dostępne wzory - 75,4%

 

Który jest właściwy ? A może jakiś inny wzór istnieje.... ten prawdziwy?

Czy też uśrednić i będzie 83,4666.

A może też nie przejmować się wydajnością i z pokorą przyjąć wyniki.

 

i jeszcze jedno czym się różni wydajność warzelni od wydajności zacierania??

Link to comment
Share on other sites

Jeśli wg. BT masz 90%, to jest to bardzo przyzwoita wydajność. Nie ważne, ktory wzór wybierzesz, ważne żebyś trzymał się jednego i miał stałą wydajność. Dzięki temu łatwiej będzie Ci komponować zasyp.

Link to comment
Share on other sites

wg brewtarget - 90%

wg beersmith2 - 85%

inne dostępne wzory - 75,4%

 

Który jest właściwy ?

 

i jeszcze jedno czym się różni wydajność warzelni od wydajności zacierania??

Dwa pierwsze podają wydajność względną, czyli odniesiona do teoretycznej wydajności słodu. Rożnica wynika z innych danych dotyczących potencjalnych możliwości słodu jakimi dysponuje program. Ten trzeci natomiast to jest wydajność bezwzględna odniesiona do masy zasypu (w tym części nieroztwarzalnych, jak np. łuska).

Wydajność zacierania od warzelni różni strata brzeczki w osadach gorących.

Poza tym trzymaj się tego co napisał Gąska.

Link to comment
Share on other sites

Ja liczę analogowo wg wzoru:

 

blg x objętość (w litrach)

zasyp (w kg)

Jaką wydajność uzyskujesz licząc w ten sposób? Bo rozumiem że objętość to tego co trafia do fermentora?

 

Tak pytam, bo w weekend robiłem pierwszy raz browarek z ziarna i teraz zastanawiam się nad tą wydajnością. Brewtarget pokazuje mi 70%. Wyszło 1,044. Zgodnie z tym co jest napisane z zestawu miało wyjśc 20 litrów 12 Blg więc wyszło mniej.

Nie żebym jakoś bardzo ubolewał nad rezultatem, bo wydaje mi się że jest całkiem niezły, a wyniki mieszczą się w granicach dla danego stylu. Tylko zastanawia mnie jak to sobie sensownie policzyć, żeby poprawiać z czasem wydajność. Chodzi mi o to żeby wiedzieć czy przy danej metodzie liczenia jest to dużo czy mało. A w zasadzie kiedy to jest już max jaki da się wycisnąć.

Link to comment
Share on other sites

blg x objętość (w litrach) x ~1,05

 

zasyp (w kg)

 

 

tak powinien ten wzór wyglądać (1,05 jest wartością przyjętą ogólnie)

J.w. ważne aby trzymać się jednej wersji, dotyczy również wyliczania IBU poprzez różne programy/ arkusze

Link to comment
Share on other sites

tak powinien ten wzór wyglądać (1,05 jest wartością przyjętą ogólnie)

 

Przyjętą przez kogo? Powinien tak wyglądać bo?

 

Bez podania źródła, nawet jeśli by przyjąć, że stała 1,05 jest prawidłowa, informacja ta jest w zasadzie bezwartościowa jeśli nie ma jak zweryfikować i odróżnić od wypisywanych tu czasem zupełnych bzdur.

Link to comment
Share on other sites

No właśnie, a jaką objętość przyjmujecie? Tyle ile trafia do fermentatora na burzliwą, czy tyle ile trafia do butelek?

 

Pierwsza opcja, poza tym wydajność tak naprawdę jest nam potrzebna do ustalenia zasypu na kolejne wątki.

Link to comment
Share on other sites

tak powinien ten wzór wyglądać (1,05 jest wartością przyjętą ogólnie)

 

Przyjętą przez kogo? Powinien tak wyglądać bo?

 

Bez podania źródła, nawet jeśli by przyjąć, że stała 1,05 jest prawidłowa, informacja ta jest w zasadzie bezwartościowa jeśli nie ma jak zweryfikować i odróżnić od wypisywanych tu czasem zupełnych bzdur.

Średnia przyjęta dla piw w zakresie 10-15 blg, można podstawiać odpowiednio jak napisał Jacek powyżej, ale różnice w przedziale 10-15 blg są w granicach 1%

Żeby nie stosować "tajemniczego mnożnika" należało by do wzoru ilość brzeczki podać w kg a nie litrach.

Dodatkowo nie ma prawidłowej odpowiedzi kiedy należy liczyć wydajność, stosowane/ praktykowane są dwa rodzaje:

- wydajność warzelni (łącznie z chmielinami)

- i tego co trafia do fermentacji

Jeśli ktoś chce policzyć wydajność warzelni przed schłodzeniem musi uwzględnić rozszerzalność brzeczki oraz gara (ok 4%) dlatego:

ilość brzeczki [litr] x 0,96 x Blg

zasyp [kg]

Osobiście wydajność liczę na podstawie tego co trafia do fermentacji, uważam że wynik w okolicy 70% jest b.dobry.

Edited by danielson83
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.