Jump to content

Niedogazowany RIS


buli
 Share

Recommended Posts

3,5 tyg. temu zlałem do butelek RISa. Na 15 litrów dałem 65g glukozy. Dodałem też 2/3 łyżki gęstej (nie przepłukanej) gęstwy. Niestety, butelki stały w niezbyt ciepłym miejscu (ok 17-18 stopni).

Wczoraj postanowiłem przetestować czy refermentacja idzie zgodnie z planem. Niestety, piwo jest nasycone w minimalnym stopniu, piana się nie tworzy. Na dnie butelki osad drożdżowy minimalny.

 

1. Gdzie popełniłem błąd? Za mało glukozy? Drożdże jej nie przerobiły?

 

2. Co mogę zrobić?

- Czekać + ew. przestawić w cieplejsze miejsce? Więcej niż 20 stopni w mieszkaniu niestety nie wyciągnę.

- Odkapslować, dodać glukozy i/lub drożdży i znów zakapslować?

- Płakać i zgrzytać zębami?

 

Sporo serca włożyłem w to piwo więc chciałbym to jakoś naprawić...

Link to comment
Share on other sites

Czekać, czekać, czekać. wait for it..... czekać.

17-18C jest ok.

Będzie dobrze. No chyba, że 65g/15L to daje jakieś marne nagazowanie, takie jak np masz.

nie chce mi się za ciebie tego sprawdzać w kalkulatorze. :)

Ile masz zamiar leżakować tego RISia?

Link to comment
Share on other sites

Za mało danych

 

Zapomniałem dodać ze drożdże to Wyeast 1728 Scottisch Ale.

Ekstrakt startowy ok 24*plato. Zeszło do 8*.

 

Ile masz zamiar leżakować tego RISia?

 

Pół roku to minimum. Po nagazowaniu planowałem znieść do piwnicy gdzie jeszcze chłodniej ale na to nie czas.

Link to comment
Share on other sites

1. Gdzie popełniłem błąd?

Nigdzie. Wszystko w normie. Nasycenie w RISie ma być małe, zbyt duże zniszczy jego smak. Po prostu musisz czekać. Nasycenie po miesiącu powinno być w ok 1/3 odpowiednie, jeśli tworzy się chociaż 0,5 centymetrowa pianka to jest dobrze, nawet jeśli szybko zniknie. Po trzech miesiącach będzie idealne.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Ja mam pytanie z tej samej beczki tyle że chodzi o porter bałtycki. W recepturach na wiki znalazłem różne dawki cukru do refermentacji, począwszy od 65g do 180 na 25l. Pytam więc ile wg stylu powinien taki porter dostać cukru?

Wg programu referm porter powinien być nagazowany w garnicach 2,3-2,8 v/v co przy moich parametrach daje od 143g do 196g cukru, czy to nie za dużo?

Edited by MateuszO.
Link to comment
Share on other sites

Dałem do Imperial Stouta 19 BLG na S-04 jakieś 80g glukozy na 25l piwa. Też się obawiam o nagazowanie bo fermentowałem 3 tyg na burzliwej i 3 na cichej bez zadania gęstwy przy rozlewie. Się zobaczy.

Link to comment
Share on other sites

65g do 180 na 25l

To nie jest piwo do szybkiego picia. W związku z tym zdąży się nasycić i tak. 170 g na tą ilość to max, już po dwóch miesiącach ciężko będzie zmieścić w szkle z powodu dużej ilości piany.

Link to comment
Share on other sites

Jak pisali poprzednicy, czekać.

17°C dla Scottish Ale to w sam raz, tyle glukozy to nagazowanie 2,0v/v, niskie ale odpowiednie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.