Jump to content

Jakie pierwsze piwo?


gregi1
 Share

Recommended Posts

Jaką pierwszą warkę byście polecili komuś kto zaczyna swoją przygodę z robieniem piwa?

 

Powinno być dość łagodne w smaku tak abym nie tylko ja był z niego zadowolony ale i małżonka, więc nie może mieć za dużo goryczy :)

 

A przede wszystkim powinno być takie aby za pierwszym razem się udało :)

 

Aha i to musi być brew kit, na pierwszy raz bez zacierania :)

Link to comment
Share on other sites

Stout :-)

 

Taka była moja pierwsza myśl.

I małżonka go uwielbia, ale wyczytałem gdzieś tutaj na forum że ten coopers stout wychodzi fatalny :) A nie chciałbym jej do tego zrazić.

 

A czy w takim razie polecicie czy robić go z drożdzami dołączanymi do puszki czy z jakimiś innymi (jeśli innymi to jakimi)?

Link to comment
Share on other sites

Nie trać czasu na brewkity, bo zwiędniesz ty, zanim ono dojrzeje i będzie pijalne :P

Lepiej zaczekać miesiąc, skompletować sprzęt i mieć pierwsze piwo świetne wcale nie długo po fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Stout jest bardzo wdzięczny na pierwszy rzut.

Też polecam amber/brown ale - też przyjemne, a ciężko zepsuć.

 

A jak dużo więcej czasu trzeba poświęcić. I podacie link do jakiejś instrukcji co z tym wszystkim zrobić, tam jest jakiś granulat itp

Na górze w belce jest "wiki" - tam znajdziesz wszystko w pigułce.

Na forum w dziale piaskownica jest podpięta mapa wątków - jak masz jakąś wątpliwość, przejrzyj najpierw mapę, w 90% uda Ci się znaleźć bardzo podobny temat.

Edited by bzium1986
Link to comment
Share on other sites

Na warzenie z ekstraktów zejdzie Ci z 1,5 h więcej niż na brewkit. Ogólnie różnica polega na tym, iż samodzielnie chmielisz sobie brzeczkę. Dodatkowo w zestawie z BA masz palony jęczmień, który wystarczy wymoczyć. Obejrzyj sobie filmik Kopyra, on tam właśnie warzy Stouta z tego zestawu.

Ogólnie, jeśli nie masz sprzętu do warzenia z zacierania to to jest dobre rozwiązanie.

Link to comment
Share on other sites

ja robiłem to :

http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg

łatwe i prosta receptura. spróbuj od razu ze słodów , większa satysfakcja niż ekstrakty czy brewkity . Ja warzyłem z brewkita pierwsze piwo i mi nie podeszło i mogłem się zniechęcić do następnych warek (na szczęście tak się nie stało),

Jeśli idzie o Stouta to wchodzi do warzenia więcej słodów, (jęczmien palone, pale ale lub pilzneński lub monachijski, może czekoladowy, karmelowy, czarny - no przynajmniej z 3 rodzaje, może płatki jęczmienne lub owsiane) a w tym powyżej wystarczy Ci jeden słód i chmiele które zostaną i wykorzystasz do innych warek...

Edited by Kamill
Link to comment
Share on other sites

I małżonka go uwielbia, ale wyczytałem gdzieś tutaj na forum że ten coopers stout wychodzi fatalny

Myślę, że jeżeli fermentację się przeprowadzi w dobrych warunkach ( ok 19°C, a nie przypadkowe 24°C ) i nie złapie się jakichś niechcianych przybyszy to powinno być znośnie dobre.
Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie robienia z ekstraktów słodowych. Czy w tym wypadku można zrobić wersję dla leniwych i pominąć cichą fermentację i po ok. tygodniu wlewać piwo do butelek?

Tak, tak wiem... ze może być gorsze w smaku, ale kupować od razu 2 fermentory (zwłaszcza, że nie wiem czy dalej będzie mnie to fascynowało) jest bezsensu.

Link to comment
Share on other sites

Wiele osób pomija cichą, albo raczej odbywa się ona u nich w tym samym fermentorze i są zadowoleni. Zdania są podzielone, ale spokojnie możesz przejść cały proces bez przelewania do innego fermentora.

Ale tydzień to za mało, żeby mieć pewność musisz wykonać pomiary odrementowania

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

Pierwsze dwie puchy robiłem bez cichej i wszystko było OK (choć na początku narzekałem na mocny posmak drożdży, ale po dwóch miesiącach zniknął - albo ja się przyzwyczaiłem). Teraz zacząłem się bawić w ekstrakty i nawet dokupiłem kolejny fermentor, żeby móc robić dwie warki naraz. Myślę, że bardzie grozi ci dalsza fascynacja niż zniechęcenie, ale tak jak piszesz nie stoi nic na przeszkodzie, żeby zacząć spokojnie piwem z puchy z jednym fermentatorem.

 

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie robienia z ekstraktów słodowych. Czy w tym wypadku można zrobić wersję dla leniwych i pominąć cichą fermentację i po ok. tygodniu wlewać piwo do butelek?

Tak, tak wiem... ze może być gorsze w smaku, ale kupować od razu 2 fermentory (zwłaszcza, że nie wiem czy dalej będzie mnie to fascynowało) jest bezsensu.

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie robienia z ekstraktów słodowych. Czy w tym wypadku można zrobić wersję dla leniwych i pominąć cichą fermentację i po ok. tygodniu wlewać piwo do butelek?

Tak, tak wiem... ze może być gorsze w smaku, ale kupować od razu 2 fermentory (zwłaszcza, że nie wiem czy dalej będzie mnie to fascynowało) jest bezsensu.

 

W razie co przedłuż po prostu burzliwą - jak przetrzymasz piwo w fermentorze nawet 2 tygodnie to nic złego się nie stanie. Oczywiście sprawdzaj poziom odfermentowania żebyś wiedział co się z tym dzieje.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki. Bardzo mi to pomogło.

A jeszcze jedno pytanie - ile blg powinno mieć abym mógł zacząć je rozlewać do butelek?

I czy do nagazowania płaska łyżeczka cukru wystarczy czy dać mniej (aby nie powstały granaty jak to opowiadał Kopyr na filmikach)?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki. Bardzo mi to pomogło.

A jeszcze jedno pytanie - ile blg powinno mieć abym mógł zacząć je rozlewać do butelek?

I czy do nagazowania płaska łyżeczka cukru wystarczy czy dać mniej (aby nie powstały granaty jak to opowiadał Kopyr na filmikach)?

 

Sugerowałbym przejrzeć ten temat:

http://www.piwo.org/topic/2146-mapa-watkow-dzialu-piaskownica/

Link to comment
Share on other sites

A jeszcze jedno pytanie - ile blg powinno mieć abym mógł zacząć je rozlewać do butelek?

Stałe przez dwa-trzy dni

I czy do nagazowania płaska łyżeczka cukru wystarczy czy dać mniej (aby nie powstały granaty jak to opowiadał Kopyr na filmikach)?

Polecam ten lub ten kalkulator. Temperaturę rozlewu przyjmuję 25°C.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.