Jump to content

English Bitter Coopers - mniejsza ilość cukru a smak piwa


lazyQ
 Share

Recommended Posts

Odpuść sobie cukier. Zrobienie piwa na 0g cukru będzie miało jeszcze lepszy wpływ na smak piwa. Zamiast cukru weź ekstrakty słodowe, suche lub płynne. Jasne, cenowo wychodzi znacznie korzystniej, ale podstawowe pytanie - ma być smacznie, czy tanio?

Link to comment
Share on other sites

wiadomo że ekstrakt lepszy,ale pisanie że jak się da cukier to czuć bimbrem to lekkie przegięcie ,bo bimber wali drożdżami,a nie cukrem

jak dasz 250 a nie 1000 to będzie miało,bo będzie mnie alko,mniej % inne odczucia smaku goryczki i aromatu

Link to comment
Share on other sites

wiadomo że ekstrakt lepszy,ale pisanie że jak się da cukier to czuć bimbrem to lekkie przegięcie ,bo bimber wali drożdżami,a nie cukrem

jak dasz 250 a nie 1000 to będzie miało,bo będzie mnie alko,mniej % inne odczucia smaku goryczki i aromatu

Gawon, chodzi o wybijający się smak alkoholu - to samo wyczuwam w komesach i bardzo mi to przeszkadza.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, wczoraj nastawiłem z 300 g cukru.

Zobaczymy co wyjdzie :)

Wszystkie warki robiłem na cukrze i nie czułem w nich bimbru, no może za wyjątkiem Stout, ale w tym przypadku to czuć alkohol a nie bimber, coś jak by wlać pięćdziesiątkę wódki do szklanki.

 

Może następnym razem zrobię ekstrakcie słodowym .

 

Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, czy z uwagi na znacznie mniejszą ilość dodanego cukru, proces fermentacji zostanie odpowiednio skrócony? BLG nastawy wynosiło około 7,5

 

 

 

Pozdr.

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, czy z uwagi na znacznie mniejszą ilość dodanego cukru, proces fermentacji zostanie odpowiednio skrócony? BLG nastawy wynosiło około 7,5

 

Tego nikt Ci nie powie. Wszystko zależy od drożdży.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nastawiłem właśnie angielskiego Bitter'a na glukozie 23 l .

I mam pytanie, ponieważ zmieniłem ostatnio stłuczony areometr na troszkę inny-taki, który ma 3 skale:

-Specific Gravity

-Approximate Sugar

-Potential Alcohol %(V/V)

 

No i nie ma skali Blg. Wyczytałem gdzieś, że po prostu mnoży się wynik ze skali Potential Alcohol x2 i wychodzi ile stopni w skali Blg ma nasza brzeczka.

Czy to prawda?

Wyszło mi przy początkowej fermentacji 7% Potential Alcohol czyli wg. tego co napisałem wyżej wychodzi 14 Blg, możliwe?

Link to comment
Share on other sites

Wyczytałem gdzieś, że po prostu mnoży się wynik ze skali Potential Alcohol x2 i wychodzi ile stopni w skali Blg ma nasza brzeczka.

W brzeczce znajdują się też cukry złożone, które drożdże nie przerabiają na alkohol. Gdyby drożdże odfermentowały piwo do 0°Blg, wtedy wynik by się zgadzał.

Link to comment
Share on other sites

wiadomo że ekstrakt lepszy,ale pisanie że jak się da cukier to czuć bimbrem to lekkie przegięcie ,bo bimber wali drożdżami,a nie cukrem

jak dasz 250 a nie 1000 to będzie miało,bo będzie mnie alko,mniej % inne odczucia smaku goryczki i aromatu

Gawon, chodzi o wybijający się smak alkoholu - to samo wyczuwam w komesach i bardzo mi to przeszkadza.

trochę zimny ten kotlet

mam znajomego który robi sporo z puszek,sam kiedyś zrobiłem 5 i powiem Ci że nie wiem ile trzeba by było dać cukru że by waliło tak alkoholem jak komesy

jedną puszkę zrobiłem z 1kg i bardzo daleko jej do takiego smaku alko

Link to comment
Share on other sites

trochę zimny ten kotlet

mam znajomego który robi sporo z puszek,sam kiedyś zrobiłem 5 i powiem Ci że nie wiem ile trzeba by było dać cukru że by waliło tak alkoholem jak komesy

jedną puszkę zrobiłem z 1kg i bardzo daleko jej do takiego smaku alko

Też nie wiem, ile by trzeba było dać, ale piszę z własnego doświadczenia i własnych odczuć (weź tylko poprawkę, że sensorykiem nie jestem, więc precyzyjnie nie porównam). Zarówno Komesy, jak i mój Irish Stout z puchy Coopersa są nieprzyjemnie alkoholowe (oba w miarę świeże). Jest szansa, że Stout kiedyś się ułoży (w sumie przelane do kufla i po odstaniu kwadransa robi się znośniejsze), kolejnego Komesa dla porównania mam zamiar otworzyć za jakiś rok leżakowania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.