Jump to content
Sign in to follow this  
termi38

Kilka pytań początkującego - fermentacja brewkita, leżakowanie w Kegu

Recommended Posts

Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?

 

2. Czy bez butli co2 da rade nagazować kega 19l tak żeby wypchnąć z niego całe piwo?

 

Pozdrawiam :-)

 

dori

edit- uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?

 

2. Czy bez butli co2 da rade nagazować kega 19l tak żeby wypchnąć z niego całe piwo?

 

Pozdrawiam :-)

1. Tak

 

2. Nie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?

Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami).

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja proponuję zastosowanie tzw. "blow off tube". Jest to powszechna metoda w US.

Butlę zatykasz korkiem, do korka wkładasz rurkę a drugi koniec rurki wkładasz do odpowiednio dużego pojemnika (butelka 7-10 litrów lub wiaderko z przykrywką). Dzięki tej metodzie nie musisz stosować domowego HGB :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt' date=' 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?[/quote']

Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami).

Pozdro

Tego nie byłbym pewien. Ja przy moich coopersach, ani razu nie miałem problemów z pianką wychodzącą przez rurkę. Powiem więcej, prawie wcale jej nie było. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt' date=' 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?[/quote']

Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami).

Pozdro

Tego nie byłbym pewien. Ja przy moich coopersach, ani razu nie miałem problemów z pianką wychodzącą przez rurkę. Powiem więcej, prawie wcale jej nie było. :D

Mnie się udało uzyskać ten efekt na Coopers Oryginal - RealAle

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli termi38 albo będziesz miał pianę, albo i nie :tort:. Lepiej się nastaw, że jednak będziesz miał i zastosuj pomysł podany przez darko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak właśnie nastawiłem w niedziele piwko ("blow off tube").

A używał ktoś może zasobnika do co2 na naboje 16g?

Ile naboi potrzeba żeby wypchnać piwko z kega po pepsi?

Edited by termi38

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Znow robię 22 litry Dark Ale Coopersa (ekstrakt + 1kg cukru).

Chcialbym dodać do tego trochę karmelu.

Ile powinienem dać cukru na ten karmel, tak żeby nie przesadzić, ale żeby smak był wyczuwalny i w jakiej części karmel odfermentowuje?

Pozdrawiam :-)

Edited by termi38

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam przejrzeć ten wątek http://www.piwo.org/forum/t1297-Dark-Ale-%2B-cukier-brazowy-kandyzowany.html. Generalnie z cukrem sprawa wygląda tak, że nie ważne jak zmodyfikowana sacharoza (w Twoim przypadku skarmelizowana) odfermentowuje w 99,9%. Wszystko idzie w CO2 i alkohol. Teoretycznie, jakichś efektów smakowych możesz się spodziewać po cukrze z naturalnymi melasami.

Pzdr

dori

edit - posty o piwie żytnim i fermentacji Alta wydzielone do odrębnego wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=21475#p21475

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teoretycznie, jakichś efektów smakowych możesz się spodziewać po cukrze z naturalnymi melasami.

Czyli jakie efekty daje dodatek ciemnego cukru lub melasy? Ile np melasy można dodać?

Sory, jesli troche głupio pytam, ale nie mam pojecia jak smakuje melasa, a nie chce jej zamawiać jeśli ma to niewiele pozytywnego wnieść do smaku piwka.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...