Skocz do zawartości
termi38

Kilka pytań początkującego - fermentacja brewkita, leżakowanie w Kegu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?

 

2. Czy bez butli co2 da rade nagazować kega 19l tak żeby wypchnąć z niego całe piwo?

 

Pozdrawiam :-)

 

dori

edit- uszczegółowienie tematu

Edytowane przez dori

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?

 

2. Czy bez butli co2 da rade nagazować kega 19l tak żeby wypchnąć z niego całe piwo?

 

Pozdrawiam :-)

1. Tak

 

2. Nie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt, 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?

Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuję zastosowanie tzw. "blow off tube". Jest to powszechna metoda w US.

Butlę zatykasz korkiem, do korka wkładasz rurkę a drugi koniec rurki wkładasz do odpowiednio dużego pojemnika (butelka 7-10 litrów lub wiaderko z przykrywką). Dzięki tej metodzie nie musisz stosować domowego HGB :D.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt' date=' 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?[/quote']

Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami).

Pozdro

Tego nie byłbym pewien. Ja przy moich coopersach, ani razu nie miałem problemów z pianką wychodzącą przez rurkę. Powiem więcej, prawie wcale jej nie było. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam

Właśnie zaczynam wyrób piwka z brewkitów i mam kilka pytań:

 

1. Chciałbym zrobić 23l piwa Dark Ale Coopersa i posiadam butle 25 l (a powinna mieć 30-34l).

Czy moge np zaladować do butli ekstrakt' date=' 1 kg cukru i dopełnić np do 19 litrów a reszte wody dolać po fermentacji? Ile piany wytworzy się przy fermentacji?[/quote']

Ano w instrukcji stoi, żeby butla miała 30-34 litry, ale jak masz 25 litrowy gąsior, to też da radę. Lepiej zrób odpowiednią ilość od razu niż rozcieńczać gotowe piwo. Kto wie co tam dolejesz z wodą do piwa, i jak źle to na nie wpłynie. Lepiej do tej puchy dodaj ekstraktu zamiast cukru, ale jeżeli nie masz kasy, to spróbuj z cukrem trzcinowym z dodatkiem melasy. Sam nie próbowałem, ale mam takie plany przy poprawce old ale. Drożdże Coopersa narobią ci piany, że będzie wywalało rurką na pół metra. Radzę wstawić gąsior do miski i uważaj na grasujące już muszki octówki (dla niepoznaki zwane owocówkami).

Pozdro

Tego nie byłbym pewien. Ja przy moich coopersach, ani razu nie miałem problemów z pianką wychodzącą przez rurkę. Powiem więcej, prawie wcale jej nie było. :D

Mnie się udało uzyskać ten efekt na Coopers Oryginal - RealAle

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli termi38 albo będziesz miał pianę, albo i nie :tort:. Lepiej się nastaw, że jednak będziesz miał i zastosuj pomysł podany przez darko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie nastawiłem w niedziele piwko ("blow off tube").

A używał ktoś może zasobnika do co2 na naboje 16g?

Ile naboi potrzeba żeby wypchnać piwko z kega po pepsi?

Edytowane przez termi38

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

Znow robię 22 litry Dark Ale Coopersa (ekstrakt + 1kg cukru).

Chcialbym dodać do tego trochę karmelu.

Ile powinienem dać cukru na ten karmel, tak żeby nie przesadzić, ale żeby smak był wyczuwalny i w jakiej części karmel odfermentowuje?

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez termi38

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam przejrzeć ten wątek http://www.piwo.org/forum/t1297-Dark-Ale-%2B-cukier-brazowy-kandyzowany.html. Generalnie z cukrem sprawa wygląda tak, że nie ważne jak zmodyfikowana sacharoza (w Twoim przypadku skarmelizowana) odfermentowuje w 99,9%. Wszystko idzie w CO2 i alkohol. Teoretycznie, jakichś efektów smakowych możesz się spodziewać po cukrze z naturalnymi melasami.

Pzdr

dori

edit - posty o piwie żytnim i fermentacji Alta wydzielone do odrębnego wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=21475#p21475

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teoretycznie, jakichś efektów smakowych możesz się spodziewać po cukrze z naturalnymi melasami.

Czyli jakie efekty daje dodatek ciemnego cukru lub melasy? Ile np melasy można dodać?

Sory, jesli troche głupio pytam, ale nie mam pojecia jak smakuje melasa, a nie chce jej zamawiać jeśli ma to niewiele pozytywnego wnieść do smaku piwka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×