Jump to content
Sign in to follow this  
szymin72

Pszeniczne "O kocim spojrzeniu"

Recommended Posts

Ostatnio pojawiło nowe Pszeniczne "O kocim spojrzeniu", czy ktoś miał okazję próbować.

Muszę przyznać że nie jest najgorsze!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnio pojawiło nowe Pszeniczne "O kocim spojrzeniu", czy ktoś miał okazję próbować.

Muszę przyznać że nie jest najgorsze!

Jak kiedyś piłem, to nie było najgorsze, ale... piwo jest niewiadomo skąd, bo na pewno nie z Brzeska. Prawdopodobnie z Niemiec, pewne spostrzeżenia sugerują też dodatek zmętniacza do tego piwa. Także z polskich pszenic polecam Ciechana lub Abbe Weizen z Połczyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja piłem i mam takie uwagi. skład: słód pszeniczny i .... jęczmienny. nie wiem czy to normalne. piwo mętne ale osadu nie ma... to chyba nienormalne. smakowo spoko ale wolę Obołonia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okocim pszeniczny jest już od dłuższego czasu, więc nie wiem skąd to zaskoczenie, że się niedawno pojawiło.

 

 

Ja piłem i mam takie uwagi. skład: słód pszeniczny i .... jęczmienny. nie wiem czy to normalne. piwo mętne ale osadu nie ma... to chyba nienormalne. smakowo spoko ale wolę Obołonia :D

Skład jak najbardziej normalny. Dlaczego miałby być nienormalny?

 

Piwo na 99% jest ze zmętniaczem i sztucznymi zapachami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Okocim pszeniczny jest już od dłuższego czasu, więc nie wiem skąd to zaskoczenie, że się niedawno pojawiło.

 

 

Ja piłem i mam takie uwagi. skład: słód pszeniczny i .... jęczmienny. nie wiem czy to normalne. piwo mętne ale osadu nie ma... to chyba nienormalne. smakowo spoko ale wolę Obołonia :D

Skład jak najbardziej normalny. Dlaczego miałby być nienormalny?

 

Piwo na 99% jest ze zmętniaczem i sztucznymi zapachami.

myślałem, że pszeniczne robi się z tylko ze słodu pszenicznego. jakby nie było też mam podejrzenia co do "naturalności" tego piwa

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
myślałem, że pszeniczne robi się z tylko ze słodu pszenicznego.

pszeniczne piwo musi miec przynajmniej 50% + 1 ziarenko słodu pszenicznego ;-)

 

ja okocimia pszenicznego zapamiętałem jako dość kiepskie piwo (było mało bananowe za to za bardzo goździkowe). ciechan pszeniczny to też moim zdaniem niezbyt udany produkt. "niestety" miałem okazję wypić jakiś czas temu weihenstephanera i po nim naprawdę ciężko jest znaleźć pszeniczne, które człowieka zadowoli ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Także z polskich pszenic polecam Ciechana lub Abbe Weizen z Połczyna.

piłem wczoraj Abbe i moim zdaniem trochę za mocno chmielone ale bardzo dobre

Share this post


Link to post
Share on other sites
myślałem' date=' że pszeniczne robi się z tylko ze słodu pszenicznego.[/quote']

pszeniczne piwo musi miec przynajmniej 50% + 1 ziarenko słodu pszenicznego ;-)

Już tam musi. :D Musi to mieć banany i goździki w aromacie, oczywiście mówimy o hefeweizen. Zasyp jest sprawą drugorzędną. No oczywiście 5% słodu pszenicznego, to trochę za mało, żeby szczycić się mianem piwa pszenicznego, ale cezura 50%+ jest IMO nieprawdziwa.

ja okocimia pszenicznego zapamiętałem jako dość kiepskie piwo (było mało bananowe za to za bardzo goździkowe). ciechan pszeniczny to też moim zdaniem niezbyt udany produkt. "niestety" miałem okazję wypić jakiś czas temu weihenstephanera i po nim naprawdę ciężko jest znaleźć pszeniczne, które człowieka zadowoli ;-)

A mnie Weinstephan nie powalił na kolana. Choć jak się tak zastanawiam, to nie potrafię wskazać Świętego Gralla w tym stylu. Choć za lepsze od Weihenstephanera uważam choćby Franziskanera, bardzo przyzwoity jest weizen z Nachodu, czy Pszeniczne z Obołonia. Co do Ciechana, to po poszukiwaniu przez kilka pierwszych warek swojego smaku, Ciechan Pszeniczne jest rasowym weizenem, IMO najlepszym w kraju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za info co do pszeniczniaków. Moim nr jeden jest Obołoń. Ten Okocim może być ale mam wrażenie, że jest to rozrobiony koncentrat :) Jednym zdaniem widzę drzazgę w oku bliźniego a belki w swoim nie widzę! (sam robie pancerniki i że niby piwowar ze mnie a się czepiam) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja akurat dziś po egzaminie piłem Okocim Pszeniczne.. (drugi raz w życiu, pierwszy był kilka miesięcy temu). No i smakiem nie powala. Dodatkowo moja narzeczona stwierdziła że moje pszeniczne było o wieeeele lepsze :tort: Też tak uważam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Mariusz :)

ty sobie o swoim piwe możesz myślec co chcesz ........... ale jak kobita mówi że lepsze to musisz jej ślepo zaufać :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciechan Pszeniczne jest rasowym weizenem, IMO najlepszym w kraju.

zrobiłem drugie podejście do Ciechana pszenicznego i podtrzymuję swoje pierwotne zdanie na jego temat, tzn. jest IMHO dość słabe a do rasowego weizena ma baaardzo daleko (już chyba nawet frater jest lepszy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dwa dni temu kupiłem sobie Ciechana pszenicznego w Lublinie (i kilka innych piw, bo wyczaiłem sklep z unikatami:) ).. teraz grzecznie czeka na konsumpcję;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciechan Pszeniczne jest rasowym weizenem' date=' IMO najlepszym w kraju.[/quote']

zrobiłem drugie podejście do Ciechana pszenicznego i podtrzymuję swoje pierwotne zdanie na jego temat, tzn. jest IMHO dość słabe a do rasowego weizena ma baaardzo daleko (już chyba nawet frater jest lepszy)

To jeszcze podaj datę przydatności. Może akurat mam w sklepie tę warkę, to spróbuję.

 

EDIT: próbuję właśnie Ciechana Pszenicznego z datą przydatności 16.08.09. Piana obfita, drobna, pozostaje do końca. W zapachu obok banana jest też chyba mokry karton. W smaku goździk wyraźny, banan trochę w tle i orzeźwiająca kwaskowość. Nie jest to może najlepszy weizen jakiego piłem, ale na pewno nie ma wątpliwości, że to weizen. Z nierestauracyjnych browarów, najlepszy w Polsce.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.