Skocz do zawartości

Płyta/kuchenka indukcyjna


05paw

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem kuchenki indukcyjnej przeznaczonej głównie do warzenia piwa. Teoretycznie jest to lepsza, tańsza i wygodniejsza opcja dla mnie (gaz niemal nie ma bytu w Norwegii, wyjątkiem są grille).

Znalazłem coś takiego: http://www.redcoon.pl/B393611-Caso-INNO-Side-2100_Indukcyjne-z-1-palnikiem#databox lub http://allegro.pl/berghoff-kuchenka-indukcyjna-kuchnia-elektryczna-i3908303482.html

W tej chwili mam gar 30L ale docelowo bym chciał 50L, taki: http://www.tanake.com.pl/sklep/garnki-gastronomiczne-wysokie/garnek-wysoki-50-l

Zastanawiam się:

- czy taka płyta wytrzyma wagę pełnego gara zacieru? nie połamie się/popęka?

- jak bardzo może wpłynąć na wydajność podgrzewania różnica w wielkości płyty do średnicy gara, płyta w granicach 25x25cm do 30x30cm, a gar 50l ma średnicę 40cm i czy w ogóle taki zestaw będzie ze sobą współgrał i działał.

- jakiego producenta i ewentualnie model wybrać? Bardziej mi zależy na solidnym wykonaniu i niezawodności niż na dłuższej gwarancji i dobrym serwisie (przypominam że mieszkam za granicą i wysyłanie sprzętu na naprawy gwarancyjne to problem oraz dodatkowe koszty)

 

Jeżeli jest ktoś kto używa indukcji przy robienia piwa to proszę bardzo podzielcie się swoimi doświadczeniami. Co jest waszą największą bolączką, a co atutami w użyciu indukcji przy domowym wyrobie piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BergHoff jest najlepszą firmą z tych co podałeś, ale 2000W to za mało (ew. starczy na 30l zaizolowany gar, ale na większy już nie). I według mnie jest duża szansa że płyta popęka, a już napewno jak będziesz gar przenosił/przesuwał. Bezpieczniej byłoby jakby płyta była ze szkła schott ceran, ale gdzieś czytałem że 45kg można ją obciążyć czy jesteś na granicy. Najważniejsze nie ruszać gara jak go już postawisz.

A tak na poważnie olej ten pomysł i wstaw sobie jakieś grzałki + sterownik od Bolka lub Pamela

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hejka mam płytę ale 4 grzałki u mnie jak cokolwiek postawisz na panel sterowania piszczy jak szalony, przemyśl zakup jeśli garnek jest szerszy może nie zadziałać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tomo33 - tego sklepu nie znałem , taniej niż na bryggeselv. Cena dobra jak za sprzęt o takiej mocy ale myślałem o czymś tańszym, jeszcze przemyślę sprawę, może jeszcze ktoś dopisze swoje wnioski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam używam indukcji, płyty zabudowanej w blacie. Mam garnek 36l.

Żaden producent nie podaje oficjalnie bezpiecznej granicy obciążenia płyty - jedni mówią o 25-35 kilo, inni, że niby więcej ale nie wiadomo na pewno. Szkło schott ceran jest mega odporne na obciążenie punktowe, ale garnek ma jednak dużą powierzchnię, do tego sam ma swoją masę kilku kilogramów - więc 50 litrów z pełnym zasypem moim zdaniem odpada.

Faktycznie jest tak, że zakrywając panel sterujący kuchenka się wyłączy, więc musisz mieć garnek, który nie będzie aż tak duży.

No i moc... 2,1 kW w indukcji nie wystarczy na 50 litrów. Ja w domu używam pola 2,3 kW z możliwością zwiększenia mocy do 3,0 kW - spokojnie wystarcza do w miarę sprawnego zagotowania ~27 litrów brzeczki i utrzymania wrzenia później. Jak chcę sobie proces przyspieszyć, to stawiam garnek tak żeby łapał się na 2 pola i mam 3,5-4,2 kW - wtedy jest szaleństwo w garnku.

 

Ogólnie indukcja daje radę zdecydowanie lepiej niż zwykła płyta ceramiczna - one w większości przypadków nie potrafią zagotować gara pełnego brzeczki ;) Jest to też dosyć tani sposób (przy 1-2 warkach w miesiącu zauważyłem wzrost rachunków za prąd o mniej więcej 5 zł). Nie jest jednak tak szybko i bezstresowo jak na gazie, do tego trzeba uważać z garnakmi emaliowanymi. One działają na indukcji, ale mam złe doświadczenia - napiecia powodowane przez pole spowodowały u mnie całkiem konkretny odprysk emalii na dnie w trakcie gotowania (mały 2,5 litrowy garnek, do cełow nie piwowarskich), do tego garnki emaliowane nie mają najczęście całkiem prostego dna co przy dużej masie może stanowić problem, dlatego zdecydowanie lepiej kupić stalowy, ale trzeba więcej zainwestować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz punkt za konkrety ;)

Nie będę kupował dużej płyty z kilkoma strefami grzewczymi, raczej coś podobnego jak w linku podawałem. W tej chwili mam kuchenkę z płytami ceramicznymi więc indukcja na pewno będzie lepsza. 30L garnek z ~25L brzeczki stawiam na 3 płytach które grzeją na maxa i muszę czekać około godziny na zagotowanie więc wezmę sobie na pewno do serca uwagi o mocy i będę celował w te 3,5 kW. Z drugiej strony to w tej cenie można już kupić dużą płytę i grzać na 4 polach z większą mocą. Ciężka sprawa....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem kiedyś, że ktoś zrobił taki wynalazek, że płytę indukcyją do zabudowy zabudował w takiej "skrzyneczce" z wentylacją, którą sam zrobił. Jakby wykorzystać do tego płytę indukcyjną z normalną wtyczką na 220V, to całość da się zawsze odłączyć i zanieść do piwnicy, czy gdzie tam się to składuje.

Do garnka 50l można by pomyśleć jeszcze nad rodzajem stależa, częściowo przejmującego obciążenie i powinno być ok - niestety będzie wtedy niewygodnie manewrować garnkiem :/

Przy 50 litrach poszedłbym w taboret, na standardowe warki 20l indukcja wydaje się wystarczająca jak nie ma się gazu w domu.

4 pól raczej nie będziesz potrzebował. Ja radzę sobie tak, że wysładzam do garnka 4 l - jak się napełni, to przelewam do warzelnego i już zaczynam grzać. Jak skończę wysładzanie na ok. 25 litrach, to w kotle mam jakieś 70-80 stopni. Zagotowanie tego na jednym polu zajmuje mi jakieś 20 - 25 minut, jak wstawię na dwa to jest szybciej.

Przy zacieraniu używając jednego pola i mieszając spokojnie osiągam wzrost temperatury 1st/min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś może potwierdzić że warzy warki ok. 20L na kuchence indukcyjnej w garze ok. 30l i szkło "dźwiga" ten ciężar? a przy okazji pochwalić się producentem tej płyty indukcyjnej?

 

Ja warzę 40 litrow, płyta Electrolux, bez wyznaczonych pól grzewczych (tylko + który musi być zasłonięty przez garnek). Garnek podgrzewam na 2 polach jednocześnie, jak go idealnie postawię, to działają wszystkie cztery ( a płyta ma 70 cm szerokości, a nie standardowe 60).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja warzę 40 litrow, płyta Electrolux, bez wyznaczonych pól grzewczych (tylko + który musi być zasłonięty przez garnek). Garnek podgrzewam na 2 polach jednocześnie, jak go idealnie postawię, to działają wszystkie cztery ( a płyta ma 70 cm szerokości, a nie standardowe 60).

 

Czyli nawet 40L dźwignie :-) Sprawdzałeś gdzieś maksymalne obciążenie swojego modelu (instrukcja, bezpośrednio u producenta) czy empirycznie podszedłeś do sprawy? Pytam bo rodzina nie jest przychylna eksperymentom z wagą ponad 25kg dopóki nie udowodnie na piśmie że tak można (w domu też jest płyta Electrolux)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Ja przygotowyję się do pierwszej warki z zacieraniem. Mam już cały sprzęt i wczoraj wykonałem test wytrzymałości mojej płyty bo też miałem wątpliwości.

Do gara z nierdzewki (masa 3,5kg) wlałem 20l wody i poziomicą badałem ugięcie. Wyniosło ok 2mm w centrum płyty.

Dodatkowo na środek płyty położyłem wagę i naciskałem ja nią ręką. Z naciskiem dojechałem do ok 15kg. Dalej nie było potrzeby. Płyta cała.

 

Moja płyta: stara TEKA IR 541.

Garnek: AMBITION Omega 30l

 

Aha, garnek stał centralnie na największym polu aby część ciężaru spoczywała bezpośrednio na krawędziach płyty, które są podparte blatem.

 

Pozdrawiam, Tomek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w domu też jest płyta Electrolux

 

producent płyty (elektorniki i dający logo) jest mało ważny, zdecydowana większość płyt i tak uzywa szkła tej samej firmy Schott Ceran - jak masz gdzieś w rogu ich logo, to możesz być spokojny ;)

Nie mam nic na piśmie, ale na mojej bezramkowej płycie spokojnie stoi garnek mający 25 litrów brzeczki + kilka kilogramów garnka i nic się nie dzieje.

Jedynie nie miałem odwagi postawić zalanego po brzegi gara, w którym było 8 kilo słodów i ponad 20 litrów wody - opór psychiczny był zbyt silny.

Płyta firmowana logiem Amica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na poniższym filmiku jest nieco pokazane jak testują takie płyty.

 

Ja już swoje wątpliwości rozwiałem i taka przenośna, jednostrefowa kuchenka o mocy 3,5kW jest już u mnie na celowniku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja warzę 40 litrow, płyta Electrolux, bez wyznaczonych pól grzewczych (tylko + który musi być zasłonięty przez garnek). Garnek podgrzewam na 2 polach jednocześnie, jak go idealnie postawię, to działają wszystkie cztery ( a płyta ma 70 cm szerokości, a nie standardowe 60).

 

Czyli nawet 40L dźwignie :-) Sprawdzałeś gdzieś maksymalne obciążenie swojego modelu (instrukcja, bezpośrednio u producenta) czy empirycznie podszedłeś do sprawy? Pytam bo rodzina nie jest przychylna eksperymentom z wagą ponad 25kg dopóki nie udowodnie na piśmie że tak można (w domu też jest płyta Electrolux)

 

Empirycznie, na początku miałem obawy, zaczynałem od 20 litrów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem kiedyś, że ktoś zrobił taki wynalazek, że płytę indukcyją do zabudowy zabudował w takiej "skrzyneczce" z wentylacją, którą sam zrobił

Zobacz w mojej galerii. Płyta Teka. Gar 50l - 7kg. Mieszało 3kg. Zasyp do pełna wytrzymała. Myślę że ok 60kg. Z płytą nic się nie dzieje.

Indukcja ma dorobiony przezemnie wentylator, żeby mogła chodzić na power Boost non stop przy chmieleniu. Inaczej czujnik ogranicza moc.

Myślałem też o takiej płycie stalgasta Poluję tylko na jakąś używaną. Widziałem oferty po 200-300zł. Konkretna moc na 220V i duże pole grzewcze.

Edytowane przez kilis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już kupiłem :D Kupiłem używaną za niecałe 400zł na allegro, o taką: http://www.bryggselv.no/products/induksjonsplate-pro-3500w

Jeszcze muszę dokupić gar tylko się zastanawiam jaką pojemność i myślałem żeby gdzieś go oddać żeby dorobili zawór i FD.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zdarzyło mi się przypalić na niej inne rzeczy ;)

Zacier raz był już na granicy, znaczy zaczął się przypalać i lekko przywarł do garnka, ale się nie zrobił czarny i spalenizny z tego nie było szczęśliwie.

Szczególnie na początku, kiedy skrobii jest jeszcze dużo, trzeba mieszać cały czas w trakcie podgrzewania, jak się rozluźni to jest łatwiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem się udzielać to się udzielam :) Sam mam indukcję z IKEI, najtańszą http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/40222829/ Mój garnek to 20l, jak robiłem ostatnią warkę to było 13 litrów wody + 4,7kg słodu. Z płytą nic się nie dzieje. Uwarzam, że największy problem to jest wyczucie swojej kuchenki, jakie ustawienie grzałki da nam jakie podgrzanie wody/brzeczki w jakim czasie, jakie ustawienie do podtrzymania temperatury. Łatwo przecholować co mi się właśnie zdarzyło. Temperatura rośnie bardzo szybko na boosterze. Z drugiej strony odcięcie zasilania daje natychmiastowy efekt, nie ma żadnej bezwładności bądź jest ona znikoma. Mój garnek oczywiście nie mieści się na jednym polu, ale nie stanowi to problemu, tak długo jak nie zakrywamy panelu sterującego. Jak na razie grzeję na 1 polu i to mi w zupełności wystarcza. Należy bardzo uważać, przy kupnie garnków, musi być informacja, że nadaje się on do indukcji. W Biltemie były ostatnio fajne 30 litrowe w dodatku z kranikiem za jakieś 500 czy 600 koron chyba, co z tego skoro to aluminium, które się nie nadaje właśnie. Dla mnie indukcja to kapitalna sprawa, jest szybka i precyzyjna ale trzeba ją wyczuć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobno są gary alumjnowe które się nadają do indukcji ale to już inna sprawa. Cieszy mnie to że napisałeś o szybkości grzania, właśnie tu pokladam nadzieję w indukcji, a druga sprawa że przy moich (naszych) warunkach to też chyba najwygodniejsze.

Jak dotrze do mnie sprzęt to postaram się opisać jak się sprawuje moja kuchenka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.