Jump to content

Fermentacja dolna - kończyć już burzliwą ?


omcdr
 Share

Recommended Posts

Mam koźlaka dolna fermentacja, drożdże Brewferm Lager.

Na burzliwej siedzi już 16 dni, blg spadło z 16 do 6, piany już nie ma.

Temperatura fermentacji była około 12-14 stopni, teraz na mrozach spadła do 9 stopni.

 

Mam dylemat, czy jeszcze trzymać na burzliwej w tej niskiej temperaturze, ponieść temp., czy już filtrować, przelewać na cichą ?

Poproszę o porady doświadczonych Kolegów

Link to comment
Share on other sites

Dwa pomiary w odstępie 1-2 dni. Jak nie spada przelewać. ( Wersja oficjalna )

 

Osobiście bym przelewał bez pomiaru. 16 dni burzliwej w takiej temp. dla lagera to na bank drożdże zrobiły robotę. Ciekaw jestem jakie posmaki wniesie taka temp...

 

P.S. Kolego czytać x100!!! Pytanie " Czy już przelewać na cichą" powinno być płatne złotkę na rzecz utrzymania serwera. Elroy miałby niezłe dudki z tego.

Link to comment
Share on other sites

Osobiście bym przelewał bez pomiaru. 16 dni burzliwej w takiej temp. dla lagera to na bank drożdże zrobiły robotę. Ciekaw jestem jakie posmaki wniesie taka temp...

A jak zejście temperatury było gwałtowne? nie przyhamuje drożdży?
Link to comment
Share on other sites

mi gęstwa fermentowała w temp 4 stopni celcjusza mowa o dolniakach i burzliwą zawsze robię około 14 dni i cichą tyle samo a nawet kilka dni więcej

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.