Skocz do zawartości

Lager w stylu Żywego [ekstrakty]


ThoriN

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, a tak wracając do tematu Koźlaka, to czy nie lepiej zrobić brzeczkę w oparciu o 2x WES Jasny 1,7kg, a do tego wyekstrahować w zimnej wodzie jakieś słody palone i karmelowe? Czy takie ekstrahowanie przenosi do wody dużo cukrów i aromatów?

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadłem na nieco info o ekstrahowaniu na forum, ale nie było wiele konkretnych stwierdzeń, dlatego pytam :)

 

O mini-zacieraniu też właśnie myślę - przy moich obecnych warunkach i sprzęcie (gar 6L + płyta indukcyjna) za bardzo poszaleć się nie da, ale częściowe zacieranie z pewnością uda się zrobić :) Muszę jednak przyswoić jeszcze nieco wiedzy o tym procesie :)

 

W planach mam przeszperanie piwnicy, bo na bank po babci mam tam jakieś emaliowane gary o dużych pojemnościach - potem jeszcze tylko będzie trzeba załatwić jakąś kucheneczkę na butlę gazową i jazda z pełnym zacieraniem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.