Skocz do zawartości

Zombie Juice (American Stout)


Rekomendowane odpowiedzi

zombie_stout_label.jpg

 

 

Zombie Juice (American Stout)

Warka: 11 gal (42 l)

Goryczka: 50 IBU

Kolor: 32 SRM

OG: 1.060 (15 Plato)

Wydajność: 75%

 

Słody:

24.0 lbs. (10.8 kg) 2-row pale malt

1.5 lbs. (0.7 kg) Roasted Barley

1.0 lbs. (0.45 kg) Crystal 80L

0.5 lbs. (0.2 kg) Chocolate

 

Chmiele:

2.2 oz. (70 g) Centennial 60 min.

2 oz. (57 g) Centennial 5 min.

 

Drożdże: US-05

 

Zacieranie: 151 F (66°C), 60 min

 

 

 

Ta sama receptura "po polsku" na 21L:

 

Zombie Juice (American Stout)

Warka: 21 l

Goryczka: 60 IBU

Kolor: 32 SRM

OG: 15.3 Blg

 

Słody:

5.5 kg Pils (albo słód Pale Ale)

300g jeczmien palony

200g karmelowy 150 EBC

100g czekoladowy

 

Chmiele:

30 g Centennial (albo 45 g Marynki), 60 min

25g Centennial 5 min

 

Drożdże: US-05

 

Zacieranie: 66°C 60 min (albo na "wytrawnie")

post-490-0-33479100-1390842709_thumb.jpg

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawa receptura. Spróbuję czegoś takiego, ale może w wersji lżejszej, celując w jakieś 12 Blg i zmieniając drożdże, bo US-05 nie posiadam.

Receptura ta jest fuzją kilku receptur Jamila Zanisheffa i Johna Palmera z moim "wkładem". Chodziło mi o to żeby stworzyć stout łatwy do picia, niemalże sesyjny, ale ciągle z pełnym smakiem paloności, czekolady i kawy. Mój inny stout, Back in Black, jest bardzo smaczny, ale nie sesyjny. Jak dotąd uwarzyłem tego 2 próbne warki po 4 l, 1 warkę 21l i 2 warki po 42l. Ta receptura mi bardzo odpowiada, kumplowi z pracy tak to smakuje że ofiarował mi za to piwo pieniadze ( :) ) więc napewno receptura pozostanie jak jest i będę to warzył często.

Crystal 80 jakie daje efekty? Czymś szczególnym się wyróżnia?

Crystal 80 L to w zasadzie to samo co karmelowy 150 EBC.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.